FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Lion in Winter
Quiz about The Lion in Winter

The Lion in Winter Trivia Quiz


"The Lion in Winter" is the perfect dysfunctional-family film. See if you can answer some questions about this classic.

A multiple-choice quiz by plays88key. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Movie Trivia
  6. »
  7. L
  8. »
  9. Li - Lz Movies

Author
plays88key
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
131,811
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
568
- -
Question 1 of 15
1. Over which holiday does "The Lion in Winter" take place? Hint


Question 2 of 15
2. How long has Queen Eleanor been in prison? Hint


Question 3 of 15
3. Who plays Queen Eleanor's favorite son, Richard the Lionheart?

Answer: (first and last name or last name only)
Question 4 of 15
4. Which future James Bond played the French King? Hint


Question 5 of 15
5. The film's plot concerns the battle for the throne after Henry dies; Eleanor wants Richard, while Henry wants the youngest son, John. What is the name of the forgotten middle son? Hint


Question 6 of 15
6. Who is Alais? Hint


Question 7 of 15
7. Henry wants Eleanor to give Aquitaine, the "greatest province on the continent", to John. What does he offer her in exchange? Hint


Question 8 of 15
8. Who makes a pact with King Philip to win the crown by declaring war against Henry? Hint


Question 9 of 15
9. What does Alais want for Christmas? Hint


Question 10 of 15
10. What reason does Henry give Eleanor for wanting an annulment? Hint


Question 11 of 15
11. With whom does Eleanor claim to have had an affair? Hint


Question 12 of 15
12. After the princes are locked in the dungeon, what does Eleanor bring them? Hint


Question 13 of 15
13. What is Henry and Eleanor's final wish? Hint


Question 14 of 15
14. Katherine Hepburn won the Academy Award for her role as Queen Eleanor. However, she won in a dead heat - who else won the Oscar that year? Hint


Question 15 of 15
15. How many Academy Awards did "The Lion in Winter" actually win? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 24 2024 : Guest 73: 10/15
Feb 28 2024 : Guest 174: 7/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Over which holiday does "The Lion in Winter" take place?

Answer: Christmas

The film takes place during a Christmas court held for the French king, King Philip.
2. How long has Queen Eleanor been in prison?

Answer: 10 years

King Henry II, played by Peter O'Toole, has put Eleanor in prison for her numerous attempts to guarantee their son Richard the throne. In a strange coincidence, Queen Eleanor is an ancestor of the actress who plays her, Katherine Hepburn.
3. Who plays Queen Eleanor's favorite son, Richard the Lionheart?

Answer: Anthony Hopkins

"The Lion in Winter" was Anthony Hopkins' first significant film role. He went on, of course, to have a very successful career, including winning a Best Actor Oscar for "Silence of the Lambs".
4. Which future James Bond played the French King?

Answer: Timothy Dalton

This was Dalton's first film role.
5. The film's plot concerns the battle for the throne after Henry dies; Eleanor wants Richard, while Henry wants the youngest son, John. What is the name of the forgotten middle son?

Answer: Geoffrey

Philip is the King of France, while Louis is Philip's dead father and Eleanor's first husband. Henry III was the first-born son of Henry and Eleanor who dies before the film begins, triggering the battle for the throne.
6. Who is Alais?

Answer: Henry's mistress

France has promised a piece of land to England in exchange for Alais's marriage to Richard. Henry intends to marry her off to John and keep her as his mistress to upset Eleanor. Alais is also Phillip's sister.
7. Henry wants Eleanor to give Aquitaine, the "greatest province on the continent", to John. What does he offer her in exchange?

Answer: Her freedom

In Eleanor's words, Henry offers her "the only thing I want if I give up the only thing I treasure".
8. Who makes a pact with King Philip to win the crown by declaring war against Henry?

Answer: all of these

Geoffrey tricks John into making the pact with Philip, planning to expose John's treachery and become the new favorite. To secure his chances, Geoffery makes his own deal with Philip. Richard also asks Philip for help, depending on their unusual closeness to seal the pact.
9. What does Alais want for Christmas?

Answer: To see Eleanor suffer

Alais, who was brought up by Eleanor, hates her for her apparent cruelty and her refusal to let Henry go. After she makes this demand, Eleanor looks at her in genuine pain and says, "Alais, just for you".
10. What reason does Henry give Eleanor for wanting an annulment?

Answer: To have more sons

After the scene where he discovers all the sons have betrayed him, Henry disowns his children and plans to marry Alais, who can bear him a new heir. Eleanor threatens an alliance with Richard, Geoffrey, and John to prevent this.
11. With whom does Eleanor claim to have had an affair?

Answer: Henry's father

As Henry plans the annulment, Eleanor hurts him by recalling (in detail) an affair she claims to have had with his father. William is Henry's servant, seen at various intervals in the film.
12. After the princes are locked in the dungeon, what does Eleanor bring them?

Answer: Knives

Eleanor plans her final battle with Henry by bringing her sons the weapons, convinced that Henry will not be able to hurt his own children.
13. What is Henry and Eleanor's final wish?

Answer: That they will never die

As Eleanor leaves on the barge for prison, Henry tells her, "I hope we never die". "So do I" she replies. And so, the battles will continue, as will the love that's beneath it all.
14. Katherine Hepburn won the Academy Award for her role as Queen Eleanor. However, she won in a dead heat - who else won the Oscar that year?

Answer: Barbra Streisand

Barbra won for "Funny Girl". Also notable about Katherine's win was that this Oscar made her the first person to win three acting Academy Awards. It also made her the third performer to win back-to-back awards; she'd won the year before for "Guess Who's Coming to Dinner".
15. How many Academy Awards did "The Lion in Winter" actually win?

Answer: 3

"The Lion in Winter" won for Best Actress, Screenplay (James Goldman), and Score (John Barry). Other nominations were for Best Actor (Peter O'Toole), Best Costumes, Best Director, and Best Picture. Peter O'Toole's nomination made him the first actor to be nominated for playing the same role in different films; he played Henry II once before in the movie "Becket".
Source: Author plays88key

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Miaow before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us