Quiz about Dave Matthews BandThe Roots
Quiz about Dave Matthews BandThe Roots

Dave Matthews Band-The Roots Trivia Quiz


Hey! Here is a quiz about ONE of my favorite bands of all time. I have been listening to them since the good old days and have developed quite a bit of knowledge on them... Here is a quiz to see if who can keep up. Enjoy!

A multiple-choice quiz by melonhead7. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. The Dave Matthews Band

Author
melonhead7
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
180,888
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
604
Last 3 plays: BigDog2 (5/10), Guest 45 (10/10), Guest 98 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which one of these was not an early venue for DMB gigs? Hint

Floodzone
Charlotte's
Trax
Miller's

2. What was the name of the venue the DMB played every New Years Eve for 5 years in the early 1990's?
Hint

The Fox Theater
Floodzone
The Omni
The Warehouse

3. Which of these is not a DMB song that was recorded in the 1990s? Hint

Granny
Halloween
If I Had It All
The Song That Jane Likes

4. The popular song "Satellite" was not always known by this name and at one point had completely different lyrics to the same basic tune. What was the original name of this song? Hint

After Her
Ashley
Stars in the Sky
Love Song

5. Which of these DMB songs appears on an album entitled "Live on Letterman: Music From the Late Show"? Hint

Too Much
Granny
Help Myself
Crash

6. What is the name of the person who played keyboards for the band in their early years? Hint

James Caldwell
Peter Greisar
Patrick Connel
Larry Miller

7. Which of the following did DMB collaborate with in February of 1995? Hint

The Virgnia Symphony Orchestra
The Chicago Symphony Orchestra
The Richmond Symphony Orchestra
The Charlottesville Jazz Troupe

8. Which of these people played a guest appearance with DMB at the Roseland Ballroom on February 24, 1995? Hint

Ben Harper
Chris Gaines
Paul Simon
John Popper

9. What DMB song is also known "Always"? Hint

#20
#41
#40
#36

10. What year did Dave Matthews write the song "Cry Freedom"? Hint

1990
1991
1992
1994


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which one of these was not an early venue for DMB gigs?

Answer: Charlotte's

Rare, good quality early recordings of shows at Floodzone and Trax are a DMB trader's dream! These shows offer great insight into the evolution of the band.
2. What was the name of the venue the DMB played every New Years Eve for 5 years in the early 1990's?

Answer: The Omni

These are some of the most classic shows they ever performed.
3. Which of these is not a DMB song that was recorded in the 1990s?

Answer: If I Had It All

All of these songs had been recorded in live form or on and EP before 1997. "If I Had it All" was on their "Everyday" album.
4. The popular song "Satellite" was not always known by this name and at one point had completely different lyrics to the same basic tune. What was the original name of this song?

Answer: After Her

Matthews apparently forgot the original words to this song. The original lyrics ("In my life never before have I, lover, so adored/ Her eyes, her hair everthings she says/ I am running, After Her...") were quite the love song. So in keeping to the melody he just rewrote the lyrics and dedicated it to his mom.
5. Which of these DMB songs appears on an album entitled "Live on Letterman: Music From the Late Show"?

Answer: Too Much

"Help Myself" appears on the "Scream 2" soundtrack. The other songs are on either live albums or full length LP's.
6. What is the name of the person who played keyboards for the band in their early years?

Answer: Peter Greisar

Some of the greatest earlier recordings of DMB songs include this man's keyboarding skills.
7. Which of the following did DMB collaborate with in February of 1995?

Answer: The Richmond Symphony Orchestra

These shows are some of the most interesting live shows out there. Not surprisingly, the tapes of the concerts are also the most coveted.
8. Which of these people played a guest appearance with DMB at the Roseland Ballroom on February 24, 1995?

Answer: John Popper

Dave announces him as "Biggie John Popper" as they rock into "What Would You Say", and "Say Goodbye" with John Popper performing background harmonica. It is to say the least, very, very cool.
9. What DMB song is also known "Always"?

Answer: #40

This is a beautiful love song that is most used as a filler in between songs at DMB shows recently. Yet in the old days it was a full length song that can still be found on old DMB concert tapes.
10. What year did Dave Matthews write the song "Cry Freedom"?

Answer: 1991

Just added this question in because it is one of my favorite DMB songs. It screams message and emotion almost more that any other DMB song. Some other songs that display such an emotional and political note are "Don't Drink the Water" and the unfortunate "I Did it".
Source: Author melonhead7

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ralzzz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : BigDog2: 5/10
Jan 28 2023 : Guest 45: 10/10
Dec 07 2022 : Guest 98: 10/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us