FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Dave Matthews Band The Quizzes, Trivia and Puzzles
Dave Matthews Band The Quizzes, Trivia

The Dave Matthews Band Trivia

The Dave Matthews Band Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G

Fun Trivia
22 quizzes and 250 trivia questions.
1.
  Ants Marching: Lyrics of the Dave Matthews Band    
Multiple Choice
 10 Qns
I'll give the lyric to a Dave Matthews Band song, and you supply which song is the answer. Unreleased songs are included. Good luck!
Average, 10 Qns, parker3, Apr 11 10
Average
parker3
833 plays
2.
  Dave Matthews Band Lyrics Test Your Knowledge    
Multiple Choice
 20 Qns
Let's see if all you Dancing Nancies can get these right.
Average, 20 Qns, rebelbiggs, Apr 09 04
Average
rebelbiggs
3906 plays
3.
  Know your DMB albums and songs    
Multiple Choice
 10 Qns
In the first part of this quiz, I will give you a song and you give me the album it is on. On the second part I will give you an album and you pick which song is on the album.
Average, 10 Qns, drivemycar, Aug 03 02
Average
drivemycar
2947 plays
4.
  Questions on Dave Matthews Band Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
DMB is a great band that has been around since about 1991. They were formed in Charlottesville, Virginia. Their first album came out in 1993 and was titled Remember Two Things". I will give you a few lines and you will have to find the right song.
Average, 10 Qns, KACP_drummer, May 02 24
Average
KACP_drummer
May 02 24
721 plays
5.
  Dave Matthews Band - Alternative Song Titles    
Multiple Choice
 10 Qns
For all of you Dave-Heads! I have supplied alternative Dave Matthews Band song titles in place of the original title. You supply the original title. Cover tunes may be included. Enjoy and rock on!
Average, 10 Qns, dmbfanatic, May 11 19
Average
dmbfanatic
May 11 19
2160 plays
6.
  All about Dave Matthews    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz on some biographical information that any fan of Dave should know.
Average, 10 Qns, crushdmb, May 05 24
Average
crushdmb
May 05 24
1563 plays
7.
  Dave Matthews with Friends    
Multiple Choice
 10 Qns
Lots of musicians have collaborated with the Dave Matthews Band along the years. Let's see!
Tough, 10 Qns, seekup, Jun 09 22
Tough
seekup
Jun 09 22
125 plays
8.
  Dave Matthews Band - Song Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
The Dave Matthews Band is simply the best band out there, in my humble opinion. I will give you lyrics from tunes (originals or covers), and you will need to guess the song in which they are found.
Average, 10 Qns, dmbfanatic, May 02 24
Average
dmbfanatic
May 02 24
1500 plays
9.
  Dave Matthews Band music lyrics quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Read the lyrics and choose which song it came from.
Average, 10 Qns, Kerath, Dec 12 09
Average
Kerath
1463 plays
10.
  DMB Summer 2006 Tour    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of the 2006 Summer Tour, one of the best and most eclectic tours DMB has put on in quite some time. Enjoy it!
Tough, 10 Qns, Jillyfish924, Nov 26 06
Tough
Jillyfish924
428 plays
trivia question Quick Question
What former band member played his final show with the band on March 23, 1993?

From Quiz "Dave Matthews Band Live Performances"




11.
  Dave Matthews Band Trivia Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
Here's a quiz on the Dave Matthews Band.
Tough, 10 Qns, hollandmb, Jan 24 05
Tough
hollandmb
2087 plays
12.
  Dave Matthews Band-The Roots    
Multiple Choice
 10 Qns
Hey! Here is a quiz about ONE of my favorite bands of all time. I have been listening to them since the good old days and have developed quite a bit of knowledge on them... Here is a quiz to see if who can keep up. Enjoy!
Tough, 10 Qns, melonhead7, Jul 19 04
Tough
melonhead7
619 plays
13.
  Average Dave Matthews Band Lyrics Trivia    
Multiple Choice
 10 Qns
Dave Matthews Band lyrics really touch me, so I've picked a few of the ones that mean the most to me. See if you can remember what song they came from. Have fun; I hope you enjoy my quiz.
Average, 10 Qns, mustangirl, Aug 16 04
Average
mustangirl
1528 plays
14.
  Dave Matthews Band's Central Park Concert    
Multiple Choice
 10 Qns
This quiz is about my favorite album by my favorite band. I hope you enjoy it!
Tough, 10 Qns, dmb_listener, Aug 21 07
Tough
dmb_listener
540 plays
15.
  Dave Matthews Band Quiz    
Multiple Choice
 15 Qns
I love The Dave Matthews Band. See if you can answer my questions!
Tough, 15 Qns, trippin_41, Oct 04 16
Tough
trippin_41
1079 plays
16.
  Dave Matthews Band - Nitty Gritty    
Multiple Choice
 10 Qns
How many nitty gritty details do you know about the Dave Matthews Band? This information would pertain to the DMB's 2002 summer tour. Are you ready for the 2003 summer tour?
Tough, 10 Qns, dmbfanatic, Jan 15 04
Tough
dmbfanatic
712 plays
17.
  Dave Matthews Band Live Performances    
Multiple Choice
 10 Qns
All DMB fans know that the heart and soul of this band is in their live performances. Here are some questions of specific performances they have done.
Tough, 10 Qns, Alinicus, Feb 25 07
Tough
Alinicus
782 plays
18.
  Dave Matthews Band Lyrics Quiz    
Multiple Choice
 10 Qns
In this quiz, a lyric from one of Dave's five studio albums or unreleased songs will appear, and your job is to match it with the correct song title. Good luck!
Tough, 10 Qns, loogs91, Feb 10 03
Tough
loogs91
872 plays
19.
  Dave Matthews Quiz Part 2    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a follow up to my Dave Lyrics Quiz. I'm not as happy with this one but please give it a try anyway. The first half has lyrics and the rest is just random stuff.
Average, 10 Qns, dmbphreak41, Feb 19 10
Average
dmbphreak41
2070 plays
20.
  15 Dave Matthews Band Lyrics Questions    
Multiple Choice
 15 Qns
Dave Matthews Band is my absolute favorite band ever. I have been a fan since "Under The Table and Dreaming" came out...I have been to over 30 shows since then. These lyrics will range from 1991-the present. Good luck, you may need it.
Tough, 15 Qns, coldngrey, Oct 07 02
Tough
coldngrey
1170 plays
21.
  Lyrics by the Dave Matthews Band    
Multiple Choice
 20 Qns
See if you know the lyrics to songs by my favorite band!
Average, 20 Qns, littlhvn, Mar 06 23
Average
littlhvn
Mar 06 23
1050 plays
22.
  Dave Matthews Band - Live Lyrics    
Multiple Choice
 10 Qns
This is a quiz about lyrics from DMB's live albums.
Tough, 10 Qns, dmb_listener, Aug 15 07
Tough
dmb_listener
405 plays

The Dave Matthews Band Trivia Questions

1. Which Dave Matthews Band song is this lyric found in? "Now I've been praying For some way to show them I'm not what they see Yes, I have done wrong."

From Quiz
Ants Marching: Lyrics of the Dave Matthews Band

Answer: The Stone

The meaning of this song is simply death. The subject express guilt over a death they may have caused. It is expressed well in the lyrics.

2. "Candyman teasing the thoughts of a Sweet tooth tortured by the weight loss." What song is this from?

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: Ants Marching

"Ants Marching" came off of there fist album, "Remeber Two Things". The album was recorded live at The Muse Music Club in August of 1993. The lyric in question is in a fast part of the song, near the end. The song is also on many of there other albums. "One Sweet World" is off of "Remember Two Things." "The Best of whats Around" is off of their second album, "Under the Table and Dreaming." "Too Much" is off of their third album, "Crash."

3. On what date was this concert performed?

From Quiz Dave Matthews Band's Central Park Concert

Answer: September 24, 2003

This was a historic concert in Central Park sponsored by AOL to benefit the public schools in New York City. It helped raise $2,000,000. In Dave Matthews Band's career it's a milestone. It is one of the biggest shows that has ever been in Central Park.

4. On what date was Dave Matthews Born?

From Quiz All about Dave Matthews

Answer: January 9, 1967

Dave was born on January 9, 1967 in South Africa.

5. Which brand of acoustic guitar does Dave Matthews play?

From Quiz Dave Matthews Band - Nitty Gritty

Answer: Taylor and Martin

Dave plays Taylor acoustic guitars almost exclusively. Most Taylor guitars sell for a minimum of $1,000.00.

6. "Angels have all gathered 'round, To hear me sing my love out loud"

From Quiz Dave Matthews Band - Song Lyrics

Answer: "Loving Wings"

"Loving Wings", like many other DMB songs, has been performed extensively in concert. However, it has yet to be released on CD.

7. "So why when I approach you my tears they fall like rain"

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: "Granny"

The name "Granny" was chosen for this song before the lyrics were written. This song is on a few albums; the ones I know are "Listener Supported" (which is my favorite version, by the way) and "Live at Luther College".

8. According to DMB legend, the first live show was performed where?

From Quiz Dave Matthews Band Live Performances

Answer: On the roof of an apartment building known as the "Warehouse"

This "Warehouse" is located in Charlottesville, Virginia.

9. "Music Composition Enjoyed by Jane".

From Quiz Dave Matthews Band - Alternative Song Titles

Answer: The Song That Jane Likes& Song that Jane Likes

This tune is included on the "Remember Two Things" EP as well as the "Recently" EP. All of the songs on "Remember Two Things" (except "Minarets" and "Seek Up") are taken from live recordings in Richmond, VA, Charlottesville, VA, and Nantucket, MA.

10. "On this starry night staring into space."

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics Quiz

Answer: Pig

This song appears on "Before These Crowded Streets," although Dave played it earlier under the name "Don't Burn The Pig."

11. "Redemption for a penny a soul"

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: "Help Myself"

"Help Myself" is found on the "Scream 2" soundtrack. Originally DMB was going to give a reworked version of "Halloween", but after seeing the mediocrity of the soundtrack decided to give "Help Myself" instead.

12. "Walking by the river edge, Reach my hands to cup the sky. Run down my arms a bitter blue, turn to red and the gashes grew"

From Quiz Dave Matthews Band music lyrics quiz

Answer: Blue Water Baboon Farm

"Blue Water Baboon Farm", "Heatcliff's Haiku Warriors", and "Spotlight" are songs that the band hasn't played in several years, since the early 1990's. "Grace Is Gone" is from the band's album "Busted Stuff".

13. Finish the line: "I let you down, oh forgive me ___ ___ ___ ___."

From Quiz Lyrics by the Dave Matthews Band

Answer: you give me love

"Let You Down" from the "Crash" album.

14. 'I was there when the bear ate his head, thought it was a candy'?

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: 'What Would You Say?'

The first single off of 'Under The Table and Dreaming'.

15. Work ourselves, fingers to the bone. Suck the marrow drain our souls.

From Quiz Dave Matthews Quiz Part 2

Answer: Pay for What You Get

16. What was the only song that DMB won a Grammy for?

From Quiz Dave Matthews Band Trivia Quiz

Answer: So Much To Say

At the Grammys, February 26, 1997, Dave and the boys took home their one and only Grammy to date for 'So Much To Say'

17. Which jazz legend guested with Dave Matthews Band on their 1998 summer tour?

From Quiz Dave Matthews with Friends

Answer: Herbie Hancock

Herbie Hancock & the Headhunters was the opening act on multiple shows during DMB's 1998 summer tour. Herbie guested at six shows, and he also joined the band on stage once in 2015.

18. This lyric comes from which DMB song? "Oh God, said I give you love And I wanna jump off but the dark is enough Yes, I messed one up and I got shoot up But the joy is steeped in sin."

From Quiz Ants Marching: Lyrics of the Dave Matthews Band

Answer: Cornbread

The song has yet to be released on studio album, but was released as part of the "Live at Piedmont Park" cd. The first year this song was played live, with a full band, was 2007.

19. "I can see three corners from this corner, Two is a perfect number" What song does DMB like to count down from ten in?

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: Typical Situation

"Typical Situation" came off of DMBs secound album, titled "Under the Table and Dreaming." "#34" also comes off of "Under the Table and Dreaming." It also contains no lyrics and is only instrumental. "Two Step" is off of their third album, titled "Crash." "One Sweet World" is off of "Remember Two Things". It and "Typical Situation" contain one line that is almost the same in both songs.

20. On what date was the album released in the USA?

From Quiz Dave Matthews Band's Central Park Concert

Answer: November 18, 2003

The album went one times platinum. The DVD was nominated to be music DVD of the year.

21. In what South African city was Dave Matthews born?

From Quiz All about Dave Matthews

Answer: Johannesburg

Johannesburg is the largest city in South Africa.

22. In what state did DMB end their 2002 summer tour?

From Quiz Dave Matthews Band Quiz

Answer: Washington

They ended their set in Gorge Amphitheater in Washington with three different shows.

23. Which brand of bass guitar does Stefan Lessard play?

From Quiz Dave Matthews Band - Nitty Gritty

Answer: Modulus

Modulus is the same brand of bass guitar played by Flea of the Red Hot Chili Peppers. Stefan, who has been nicknamed "Fonzie" by the rest of DMB, began playing in the band at age 16.

24. "All at once the ghosts come back, reeling in you now"

From Quiz Dave Matthews Band - Song Lyrics

Answer: "#41"

It has been common for DMB to assign numbers to songs that do not have a working title. Some of them stick, while others change. For example, "#36" was incorporated into the song "Everyday", which appeared on the CD of the same name.

25. "Shake up your bones, shake up your feet"

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: "Pig"

This song is from "Before These Crowded Streets"; the whole band helped to write it.

26. What university did the band play many gigs at in order to get themselves established?

From Quiz Dave Matthews Band Live Performances

Answer: University of Virginia

They played frat parties, mostly, to get their name out.

27. "Doing not a thing, Breathing just to breathe."

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics Quiz

Answer: You Never Know

This was one of two songs, along with "Where Are You Going", that was written for the "Busted Stuff" album and did not appear on the "Summer So Far" sessions with Steve Lillywhite.

28. "One day has a good king, one day has a bad king, All the same in time...Be your own king"

From Quiz Dave Matthews Band Lyrics

Answer: "Mother's Night"

"Mother's Night" has never been known to have been played live; it is only known from old Dave solo demos.

This is category 4837
Last Updated May 25 2024 5:45 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.