Quiz about Dave Matthews with Friends
Quiz about Dave Matthews with Friends

Dave Matthews with Friends Trivia Quiz


Lots of musicians have collaborated with the Dave Matthews Band along the years. Let's see!

A multiple-choice quiz by seekup. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music D-G
  8. »
  9. The Dave Matthews Band

Author
seekup
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
409,095
Updated
Jun 09 22
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
79
Last 3 plays: BigDog2 (3/10), Guest 69 (5/10), Guest 96 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Dave Matthews Band's first studio album "Under the Table and Dreaming" was released in 1994. Which one of the following musicians played on it? Hint

Robert Randolph
Béla Fleck
John Popper
Carlos Malta

2. Which jazz legend guested with Dave Matthews Band on their 1998 summer tour? Hint

Chick Corea
Ron Carter
Wayne Shorter
Herbie Hancock

3. The first time he played with DMB was in 1998, even though he was asked to be a band member back in 1990. After 2001 he had practically become a band member playing at every DMB show until he stopped touring with the band in 2008. Who is he? Hint

Peter Griesar
John D'earth
Tim Reynolds
Butch Taylor

4. Dave Matthews guested with this band for the first time in 1997. Which of these very popular bands is it? Hint

Pearl Jam
The Rolling Stones
Led Zeppelin
Guns N' Roses

5. Which instrument did Tony Hall play on Dave's 2003 solo album "Some Devil" and the subsequent "Dave and Friends" tour? Hint

Chapman stick
guitar
bass
drums

6. During 2001 and 2002, Dave guested with her a couple of times on "Angel from Montgomery". After that she has guested with DMB on "Spoon". Who is she? Hint

Emmylou Harris
Brandi Carlile
Alanis Morissette
Ingrid Michaelson

7. On April 20, 2002 members of Béla Fleck and the Flecktones joined Dave Matthews Band and performed the longest live performance of DMB. Where was this concert? Hint

Madison Square Garden in New York City
Corel Centre in Ottawa, Ontario, Canada
The Cynthia Woods Mitchell Pavilion in The Woodlands, Texas
FleetCenter in Boston, MA

8. In 2018, Hamilton de Holanda joined DMB on stage at the Gorge Amphitheater. Which instrument did he play? Hint

guitar
flugelhorn
flute
bandolim

9. This guitarist guested on "Cortez the Killer" on May 1, 2019 in Jacksonville, Florida. Who was it? Hint

Warren Haynes
Molly Tuttle
Neil Young
Susan Tedeschi

10. Which one of the following artists has never guested with Dave Matthews Band? Hint

James Brown
John Prine
Willie Nelson
Carlos Santana


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Dave Matthews Band's first studio album "Under the Table and Dreaming" was released in 1994. Which one of the following musicians played on it?

Answer: John Popper

John Popper played harmonica on "What Would You Say". The others have been frequent collaborators with Dave Matthews Band, but didn't play on this record.
2. Which jazz legend guested with Dave Matthews Band on their 1998 summer tour?

Answer: Herbie Hancock

Herbie Hancock & the Headhunters was the opening act on multiple shows during DMB's 1998 summer tour. Herbie guested at six shows, and he also joined the band on stage once in 2015.
3. The first time he played with DMB was in 1998, even though he was asked to be a band member back in 1990. After 2001 he had practically become a band member playing at every DMB show until he stopped touring with the band in 2008. Who is he?

Answer: Butch Taylor

Peter Griesar was a band member from 1991-1993. After that they didn't have a keyboard player until Butch Taylor joined them. Tim Reynolds and John D'earth have been a friends of the band from the very beginning.
4. Dave Matthews guested with this band for the first time in 1997. Which of these very popular bands is it?

Answer: The Rolling Stones

Dave guested with the Rolling Stones on "Wild Horses". In 1998 and 2006 he also joined them on stage.
5. Which instrument did Tony Hall play on Dave's 2003 solo album "Some Devil" and the subsequent "Dave and Friends" tour?

Answer: bass

He also guested with Dave Matthews Band in September 2021 when Stefan Lessard couldn't perform due to covid.
6. During 2001 and 2002, Dave guested with her a couple of times on "Angel from Montgomery". After that she has guested with DMB on "Spoon". Who is she?

Answer: Brandi Carlile

Alanis Morissette sang on this song on "Before These Crowded Streets" studio record. Ingrid Michaelson guested on this song once in 2008.
7. On April 20, 2002 members of Béla Fleck and the Flecktones joined Dave Matthews Band and performed the longest live performance of DMB. Where was this concert?

Answer: Corel Centre in Ottawa, Ontario, Canada

The song was "#41" and lasted 32 minutes and 3 seconds.
8. In 2018, Hamilton de Holanda joined DMB on stage at the Gorge Amphitheater. Which instrument did he play?

Answer: bandolim

Hamilton de Holanda is a Brazilian bandolim virtuoso. The bandolim a Portuguese version of the mandolin.
9. This guitarist guested on "Cortez the Killer" on May 1, 2019 in Jacksonville, Florida. Who was it?

Answer: Susan Tedeschi

This version is with Susan Tedeschi. Neil Young has written the song and helped bringing it to DMB's catalog guesting in 2000. Warren Haynes has guested many times. Molly Tuttle plays this song with her band and has guested once at a Dave solo show in 2022.
10. Which one of the following artists has never guested with Dave Matthews Band?

Answer: John Prine

Although DMB has played John Prine's "Angel from Montgomery" since the early '90s, he never joined DMB on stage. James Brown guested once in 2002.
Source: Author seekup

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : BigDog2: 3/10
Jan 01 2023 : Guest 69: 5/10
Dec 14 2022 : Guest 96: 2/10
Dec 10 2022 : Guest 74: 1/10
Dec 07 2022 : Guest 98: 10/10

2/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us