Quiz about Eurovision Song Contest
Quiz about Eurovision Song Contest

Music Quiz: Eurovision Song Contest : 10 Questions | International Music


Do you think you know some of the history of the Eurovision Song Contest? Test your knowledge from this wide-ranging quiz.

A multiple-choice quiz by Will2510. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. International Music
  8. »
  9. Eurovision

Author
Will2510
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
394,766
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
126
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these countries has only appeared in one contest (in the 1980s)? Hint

Libya
Jordan
Morocco
Tunisia

2. Which of these competing artists is the odd one out? (Hint - think about appearances) Hint

Elisabeth Andreassen
Chiara
Katrina
Jahn Tiegen

3. How many countries automatically qualify for the final of the contest each year? Hint

5
2
6
1

4. Which two countries finished level on points in 1991? Hint

Israel and Italy
Spain and Malta
Israel and France
France and Sweden

5. Which country won the contest in 2016, when the voting system was changed to include jury and public votes separately? Hint

Australia
Sweden
Bulgaria
Ukraine

6. Which country did Nana Mouskouri represent in the 1963 contest? Hint

Greece
Luxembourg
France
Italy

7. What was unusual about the opening song in the 1990 contest? Hint

it finished the contest with no points
the song had to be re-started due to a backing track fault
there were next to no lyrics in the song
the artists mimed the song

8. Which country performed "Love Love, Peace Peace" in 2016? Hint

Portugal
Russia
Azerbaijan
None, it was an interval act

9. Which country won the contest for two successive years, in the 1970s, but did NOT host the contest after the second victory? Hint

United Kingdom
Ireland
Israel
Sweden

10. What was unusual about the Norwegian entry in 1991? Hint

the band was made up just for the contest
the band were all previous winners of the contest
the entry finished with no points
the entry was sung in Swedish


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these countries has only appeared in one contest (in the 1980s)?

Answer: Morocco

All of the countries are members of the EBU, making them eligible to compete in the contest. Morocco only appeared through the withdrawal of Israel in the 1980 contest.
2. Which of these competing artists is the odd one out? (Hint - think about appearances)

Answer: Katrina

Katrina is the only one to compete only once in the contest. Chiara competed three times (1998, 2005 and 2007). Jahn Teigen (famous for "nil points") competed in 1978, 1982 and 1983. Elisabeth Andreassen competed four times (1982, 1985, 1994 and 1996).
3. How many countries automatically qualify for the final of the contest each year?

Answer: 6

The Big 5 (France, Germany, Italy, Spain and the United Kingdom) are joined in the final each year by the host country.
4. Which two countries finished level on points in 1991?

Answer: France and Sweden

Sweden won the contest on countback - having received the most top marks of 12 points from the juries. The rule on joint winners was changed after the 1968 contest which had four countries tied for the win.
5. Which country won the contest in 2016, when the voting system was changed to include jury and public votes separately?

Answer: Ukraine

The winning song, '1944' won the contest at the very end of the voting process, when the top public votes were announced.
6. Which country did Nana Mouskouri represent in the 1963 contest?

Answer: Luxembourg

Mouskouri entered the contest with 'A force de prier'. The competing artist does not always have to represent the country of their birth.
7. What was unusual about the opening song in the 1990 contest?

Answer: the song had to be re-started due to a backing track fault

Azucar Moreno with 'Bandido' eventually finished the contest in fifth position.
8. Which country performed "Love Love, Peace Peace" in 2016?

Answer: None, it was an interval act

The number was performed by contest hosts Mans Zemerlow and Petra Mede (Sweden 2016). It contained many references to infamous songs from previous contests.
9. Which country won the contest for two successive years, in the 1970s, but did NOT host the contest after the second victory?

Answer: Israel

Israel recorded victories in 1978 and 1979. The contest was held in the Netherlands in 1980.
10. What was unusual about the Norwegian entry in 1991?

Answer: the band was made up just for the contest

The group Just 4 Fun contained one previous entrant (Hanne Krogh). The entry - 'Mrs Thompson' did not go through a pre-selection contest.
Source: Author Will2510

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 12 2023 : Guest 158: 8/10
Dec 25 2022 : Guest 90: 6/10

2/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us