Quiz about Ipod Shuffle 08 Women of Rock Part 1
Quiz about Ipod Shuffle 08 Women of Rock Part 1

Ipod Shuffle 08: Women of Rock Part 1 Quiz


My iPod's playing rock music from women who know there's only one way to rock! Bad Sammy Hagar pun aside, this installment focuses on some of the biggest women artists around.

A multiple-choice quiz by berenlazarus. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Rock and Roll
  8. »
  9. Rock & Roll Women

Author
berenlazarus
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,546
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
443
Last 3 plays: Guest 68 (5/10), Guest 165 (2/10), Guest 180 (2/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. There's always been a heavy emphasis on sexuality in Madonna's work. The video "Like a Prayer" from 1989 features Madonna in a romantic liaison with what Catholic saint? Hint

Francis Solanus
Martin de Porres
Gerasimus of Kefalonia
Tsarevich Dmitry Ivanovich of Russia

2. Britney Spears has become one of the most successful women in the music industry. During one of her video shoots, a camera dropped on her head and she had to have four stitches. What's the video? Hint

...Baby One More Time
Circus
Toxic
Oops!... I Did It Again

3. In 2004, Janet Jackson and Justin Timberlake played the Superbowl Half-Time Show. Due to a so-called "wardrobe malfunction", Timberlake exposed Jackson's breast for nine-sixteenths of a second. During what song did this incident occur? Hint

"Rock Your Body" (Justin Timberlake)
"All for You" (Janet Jackson)
"Rhythm Nation" (Janet Jackson)
"(And She Said) Take Me Now" (Duet by Timberlake and Jackson)

4. What artist has at least eighteen Grammys and even sung at a Presidential inauguration?

Answer: (Two Words)
5. Janis Joplin died October 4, 1970. She had almost completed her album "Pearl", which was released in 1971, four months after her death. What song from "Pearl" was left an instrumental due to Joplin's untimely death? Hint

A Woman Left Lonely
Buried Alive in the Blues
Get It While You Can
Move Over

6. Alanis Morrissette's "Jagged Little Pill" became the biggest selling album of 1995 and one of the strongest international debuts by a woman artist. How many albums had Alanis released previously? Hint

One
Two
None, JLP was her debut
Three

7. Ann and Nancy Wilson of Heart have proven themselves very successful over the years. What Led Zeppelin song did The Lovemongers, a side project by the sisters, cover for the 1992 movie "Singles"? Hint

Stairway to Heaven
Battle of Evermore
Immigrant Song
Kashmir

8. According to one unauthorized biography, what major computer icon decided to not marry Joan Baez because due to her age they probably would not have children together? Hint

Steve Jobs
Steve Wozniak
Bill Gates
Paul Allen

9. According to Joel Whitborn who works for Billboard Magizine, who is the most successful woman writer as measured by chart success?


Answer: (First Name Last Name)
10. Joni Mitchel has long been revered as one of the most important female artists of all time. What band incorporated part of her song "Woodstock" into one of their original compositions during their 1973 and 1975 shows? Hint

Led Zeppelin
The Who
The Kinks
The Rolling Stones


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There's always been a heavy emphasis on sexuality in Madonna's work. The video "Like a Prayer" from 1989 features Madonna in a romantic liaison with what Catholic saint?

Answer: Martin de Porres

Mary Lambert, who also directed the videos to "Borderline", "Like a Virgin", "Material Girl" and "La Isla Bonita", made the video with Madonna in 1989. The video was highly controversial due to burning crosses, the various Catholic references, and Madonna developing stigmata. Martin de Porres could also be interpreted as a black Christ.
2. Britney Spears has become one of the most successful women in the music industry. During one of her video shoots, a camera dropped on her head and she had to have four stitches. What's the video?

Answer: Oops!... I Did It Again

Britney Spears' debut album "...Baby One More Time" sold over twenty five million copies and has become the most successful debut by a teenage artist. It's also the most successful debut album as well. "Oops!... I Did It Again", with its constant refrain of "I'm not that innocent" helped broaden Spears' image beyond the teenage bubblegum teenage pop.
3. In 2004, Janet Jackson and Justin Timberlake played the Superbowl Half-Time Show. Due to a so-called "wardrobe malfunction", Timberlake exposed Jackson's breast for nine-sixteenths of a second. During what song did this incident occur?

Answer: "Rock Your Body" (Justin Timberlake)

The Superbowl Half-Time show has proved to be one of the more notorious broadcast events of recent years. At the end of "Rock Your Body", Timberlake finishes the song with the lyric "[I'll] have you naked by the end of this song," which he then rips off a part of Jackson's wardrobe. MTV, who hosted the Half-Time Show, was banned from any involvement with the NFL, and the FCC began to crack down on indecency is broadcasting.
4. What artist has at least eighteen Grammys and even sung at a Presidential inauguration?

Answer: Aretha Franklin

Aretha Franklin is one of the most revered women in the music industry. She has a staggering eighteen Grammys, making her among the most honored musicians by that organization. She sang at Barack Obama's inauguration.

She also had two children very early, one at 13 and another at 15.
5. Janis Joplin died October 4, 1970. She had almost completed her album "Pearl", which was released in 1971, four months after her death. What song from "Pearl" was left an instrumental due to Joplin's untimely death?

Answer: Buried Alive in the Blues

Joplin died the day before adding the vocals to "Buried Alive in the Blues" due to a heroin overdose. She reportedly had a brief fling with Jim Morrison of The Doors. Paul A. Rothchild, The Doors' producer for five of their six albums with Morrison, also produced "Pearl".
6. Alanis Morrissette's "Jagged Little Pill" became the biggest selling album of 1995 and one of the strongest international debuts by a woman artist. How many albums had Alanis released previously?

Answer: Two

"Jagged Little Pill" was Alanis's international debut. However, she released two albums in Canada before "Jagged Little Pill". These were "Alanis" from 1991 and "Now is the Time" from 1992. They are very different from anything Alanis has recorded since. They are similar to teen bubblegum pop of Debbie Gibbons, Tiffany, and early Britney Spears.

"Jagged Little Pill" is one of only five albums that stayed in the Billboard Top Ten Album charts for over a year. The other albums are "Thriller" by Michael Jackson, "Falling Into You" by CÚline Dion, "All the Right Reasons" by Nickelback, and "Fearless" by Taylor Swift.
7. Ann and Nancy Wilson of Heart have proven themselves very successful over the years. What Led Zeppelin song did The Lovemongers, a side project by the sisters, cover for the 1992 movie "Singles"?

Answer: Battle of Evermore

Nancy Wilson and Cameron Crowe, the director of "Singles", are married. Ann has also covered "Immigrant Song", which has been available on her website.
8. According to one unauthorized biography, what major computer icon decided to not marry Joan Baez because due to her age they probably would not have children together?

Answer: Steve Jobs

According to the unauthorized biography "iCon: Steve Jobs", Jobs, who had a relationship with Baez, decided not to marry her because he felt she was too old to have children. In 2005, Steve Jobs banned all books from the Apple store by the publisher of that unauthorized biography. Baez and Jobs' relationship is also documented in a second unauthorized biography entitled "The Second Coming of Steve Jobs".
9. According to Joel Whitborn who works for Billboard Magizine, who is the most successful woman writer as measured by chart success?

Answer: Carole King

Carole King either wrote or cowrote 118 hits on the Billboard Top 100 between 1955 and 1999. She had an album named "Tapestry" which was on the Billboard Album charts for over six years and held the number one position for fifteen weeks.
10. Joni Mitchel has long been revered as one of the most important female artists of all time. What band incorporated part of her song "Woodstock" into one of their original compositions during their 1973 and 1975 shows?

Answer: Led Zeppelin

Due to advice for her manager, Joni Mitchell declined going to play "Woodstock" and instead did "The Dick Cavett Show". She then wrote "Woodstock", which she gave to her then lover Graham Nash. Led Zeppelin used the song during their "Dazed and Confused" segments of their shows in 1973 and 1975.

According to Madonna: ""I was really, really into Joni Mitchell. I knew every word to "Court and Spark"; I worshiped her when I was in high school. "Blue" is amazing. I would have to say of all the women I've heard, she had the most profound effect on me from a lyrical point of view."
Source: Author berenlazarus

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Today : Guest 68: 5/10
Today : Guest 165: 2/10
Oct 13 2022 : Guest 180: 2/10
Oct 11 2022 : Guest 154: 2/10
Oct 07 2022 : Guest 75: 4/10

Score Distribution

quiz
12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us