Quiz about British Kings and Queens
Quiz about British Kings and Queens

British Kings and Queens Trivia Quiz


The British monarchy has a long and varied history. This quiz is just a short glimpse into a small part of that history.

A multiple-choice quiz by kittyconner. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
kittyconner
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,831
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1958
Last 3 plays: xchasbox (9/10), Guest 98 (3/10), Guest 5 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The wife of which King travelled to Holland to pawn the Crown jewels? Hint

King Charles ll
King Edward ll
King Edward l
King Charles l

2. Which King was the target of the Gunpowder Plotters? Hint

King James I
King Charles I
King James ll
King Charles II

3. Lady Jane Grey was Queen for how long?
Hint

9 days
9 months
9 weeks
9 years

4. King Henry I died of a 'surfeit' of what? Hint

Lampreys
Mussels
Oysters
Scallops

5. Queen Elizabeth I was anthophobic....so what did she fear? Hint

Marriage
Books
Roses
Ants

6. Where did King George IV spend his wedding night? Hint

In the guardroom
In the larder
In the Fireplace
In the throne room

7. What was the correct first name of Queen Victoria? Hint

Alexander
Alexandra
Alexandrina
Alexis

8. Which King in the 20th century was never crowned? Hint

King Edward VIII
King George IV
King Edward VII
King George VI

9. How were Queen Elizabeth I and Mary, Queen of Scots related? Hint

They were cousins
They were niece and aunt
They were sisters
They weren't related

10. Which King was known as the 'Merry Monarch'? Hint

King Charles II
King George II
King Charles I
King George I


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The wife of which King travelled to Holland to pawn the Crown jewels?

Answer: King Charles l

Henrietta Maria went to Holland to pawn the Crown Jewels to finance the Royalist side in the English civil war.
2. Which King was the target of the Gunpowder Plotters?

Answer: King James I

The Plot was 'discovered' in time to prevent it from being enacted, and those members of the plot who were not killed during their arrest were tried, convicted, and sentenced to be 'hung..drawn..and quartered'. Every year since the event is commemerated on November the 5th.
3. Lady Jane Grey was Queen for how long?

Answer: 9 days

Poor Jane she never wanted to be Queen, she was simply the victim of her Father-in-Law's ambition.
4. King Henry I died of a 'surfeit' of what?

Answer: Lampreys

Lampreys were small eel-like creatures.
5. Queen Elizabeth I was anthophobic....so what did she fear?

Answer: Roses

Odd that the most famous Tudor Queen should fear the very symbol of her Royal house....The Tudor Rose.
6. Where did King George IV spend his wedding night?

Answer: In the Fireplace

George IV was so drunk at his wedding, that come the wedding night, he could only make it as far as the fireplace before collapsing, he was left there to 'sleep it off'.
7. What was the correct first name of Queen Victoria?

Answer: Alexandrina

When she was born her uncle, King George IV, demanded she be named after her Godfather. Czar Alexander of Russia, instead of her parents preferred choice of Victoria, however when she became Queen, she reverted to her parents original choice....Victoria.
8. Which King in the 20th century was never crowned?

Answer: King Edward VIII

When Edward insisted on marrying Mrs Simpson, who was divorced, there was no other option but for him to abdicate, he did so before the date set for his coronation.
9. How were Queen Elizabeth I and Mary, Queen of Scots related?

Answer: They were cousins

Even though their lives were inextricably linked, there is no evidence that the two women ever met.
10. Which King was known as the 'Merry Monarch'?

Answer: King Charles II

When the monarchy was re-established after 20 or so years of rule by the puritian Oliver Cromwell. King Charles II abolished all the Cromwellian laws which had banned music and dancing, thereby re-estabishing not just the monarchy but 'Merry England' itself.
Source: Author kittyconner

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : xchasbox: 9/10
Jan 26 2023 : Guest 98: 3/10
Jan 21 2023 : Guest 5: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 77: 8/10
Jan 08 2023 : Guest 92: 4/10

Score Distribution

quiz
2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us