FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Ned Kelly The Infamous Bushranger
Quiz about Ned Kelly The Infamous Bushranger

Ned Kelly, The Infamous Bushranger Quiz


Ned Kelly, an Australian folk hero. Some argue he was persecuted and not a criminal at all. Others agree that he was just a common criminal. Hope you enjoy some facts about Ned and his life.

A multiple-choice quiz by tigercubs. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. People K-L
  8. »
  9. Ned Kelly

Author
tigercubs
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
222,419
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1110
Last 3 plays: Guest 58 (0/10), colbymanram (4/10), Guest 98 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ned (Edward) Kelly was the son of John Kelly and Ellen Quinn. John had been transported to Australia from Ireland in 1841 convicted of which crime? Hint

stealing two pigs
stealing a peck of vegetables
committing murder
robbing a bank

2. Ned was born in November 1854 within a few weeks of another momentous date in Australian history, the bloody battle known as _________ ? Hint

Vinegar Hill Rebellion
The Rum Rebellion
The Eureka Stockade
The Port Jackson Landings

3. At the age of 14 Ned began his bushranging career by becoming apprenticed to one of Australia's last great highwaymen. Who was this brigand? Hint

Harry Power
Daniel Morgan
Ben Hall
Edmund Barton

4. At the age of 15 Ned began his first jail term at Beechworth prison. He was sentenced to 6 months hard labour. What was his crime? Hint

Very bad dancing
Cattle rustling
Violent Assault and sending indecent letters to a female
Bank robbery

5. Ned spent time in Beechworth and Pentridge prisons and often upon release he did paid work. However, by 1877, he was the leader of a well organised gang who stole stock from one colony and sold it in another colony. Who were the main members of the Kelly Gang? Hint

Ned and Dan Kelly, Aaron Sherritt, Joe Byrne
Ned, Dan and Jim Kelly, Aaron Sherritt
Ned and Dan Kelly, Steve Hart, Joe Byrne
Ned and Jim Kelly, Steve Hart, Aaron Sherritt

6. In May 1878 the 26 month career as fugitives for the Kelly Gang began. A reward of 100 was placed on Ned's head. He had apparently committed a capital crime, as the charge sheet read: _________ ? Hint

Really really bad dancing
Attempted murder of the Governor of Victoria
Attempted murder of Policeman Fitzpatrick
Attempted murder of his mother

7. The Kelly Gang had a trademark which became a symbol of allegiance to its supporters. What was it? Hint

Blue handkerchiefs were worn in their top pocket
They used code when speaking
They had a secret handshake
The string from their hats were worn under their noses and the hat was worn tipped well over the eyes

8. In October 1878 four policemen were hunting for the Kelly Gang. They made camp at Stringybark Creek. Ned's camp was only a mile away and Ned on reconnaissance found their camp. Ned knew the police would probably shoot him on sight so Ned decided he must surprise the police camp. Ned and his gang killed three of the four policemen, which policeman survived and rode miles to raise the alarm of the latest Kelly misdeeds? Hint

Scanlon
Lonigan
McIntyre
Kennedy

9. The Glenrowan siege is famous as this is where Ned was finally captured, where the gang wore their famous armour. Ned said he would not give up and so the Police kept shooting at him. How many wounds did Ned receive? Hint

20
28
17
12

10. What were Ned's last words before he was hanged by the neck till he was dead, on 11th November 1880? Hint

I'm sorry I can't dance
Such is life!
You will rot in hell
I am sorry


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ned (Edward) Kelly was the son of John Kelly and Ellen Quinn. John had been transported to Australia from Ireland in 1841 convicted of which crime?

Answer: stealing two pigs

John Kelly had also been involved in cattle rustling, he stole seven cows with three other men. He informed on these men and thus received a reduced sentence. Life in Ireland was harsh; Johns family were poor and the pigs were stolen from the wealthy landowner.
2. Ned was born in November 1854 within a few weeks of another momentous date in Australian history, the bloody battle known as _________ ?

Answer: The Eureka Stockade

The Eureka Stockade was an uprising of the goldminers at Ballarat against the forces of Her Majesty Queen Victoria. The miners were revolting against the mining fees and general disorder at Ballarat; and a wish to achieve desired political reform. The Stockade was quickly overwhelmed by troops on Sunday 3rd November 1854. Of 120 men captured, 13 were committed to trial and none were found guilty.
3. At the age of 14 Ned began his bushranging career by becoming apprenticed to one of Australia's last great highwaymen. Who was this brigand?

Answer: Harry Power

Harry Power real name Henry Johnstone was middle aged and had horrid bunions but that didn't stop him from being considered one of the best bushmen in Australia and a most fearless and daring rider. He could cover 60 to 70 miles a day in the bush and once claimed to have held up thirty men within 24 hours.
4. At the age of 15 Ned began his first jail term at Beechworth prison. He was sentenced to 6 months hard labour. What was his crime?

Answer: Violent Assault and sending indecent letters to a female

Ned did assault a Mr McCormick. However he did not write the indecent letters to McCormick's wife, he delivered them knowing full well what they said!
5. Ned spent time in Beechworth and Pentridge prisons and often upon release he did paid work. However, by 1877, he was the leader of a well organised gang who stole stock from one colony and sold it in another colony. Who were the main members of the Kelly Gang?

Answer: Ned and Dan Kelly, Steve Hart, Joe Byrne

Jim Kelly was in jail convicted of horse stealing. Aaron Sherritt has been damned in folklore as the betrayer of the Kellys and was probably a double agent. Joe Byrne was Aarons lifelong friend but actually shot him dead 4 days before he was also to die.
6. In May 1878 the 26 month career as fugitives for the Kelly Gang began. A reward of 100 was placed on Ned's head. He had apparently committed a capital crime, as the charge sheet read: _________ ?

Answer: Attempted murder of Policeman Fitzpatrick

He shot at Fitzpatrick as this man was assaulting his sister. Ned was a top marksman and if he had wished to murder the policeman most historians are of the opinion that he would have.
7. The Kelly Gang had a trademark which became a symbol of allegiance to its supporters. What was it?

Answer: The string from their hats were worn under their noses and the hat was worn tipped well over the eyes

It is not known how this curious trademark came about. Some historians have speculated it was a gesture of contempt, to the world at large.
8. In October 1878 four policemen were hunting for the Kelly Gang. They made camp at Stringybark Creek. Ned's camp was only a mile away and Ned on reconnaissance found their camp. Ned knew the police would probably shoot him on sight so Ned decided he must surprise the police camp. Ned and his gang killed three of the four policemen, which policeman survived and rode miles to raise the alarm of the latest Kelly misdeeds?

Answer: McIntyre

Many stories have been told of that day. However, it would seem that Ned was trying to disarm the police and then make a getaway. Lonigan apparently ran behind a tree and Ned shot him in the head. Ned always took full blame for the policemen's deaths and sometimes even claimed that the rest of the gang were not even present.
9. The Glenrowan siege is famous as this is where Ned was finally captured, where the gang wore their famous armour. Ned said he would not give up and so the Police kept shooting at him. How many wounds did Ned receive?

Answer: 28

The armour did not cover Ned's legs, hands, feet, or arms. He also sustained a nasty wound to the groin and yet he survived!
10. What were Ned's last words before he was hanged by the neck till he was dead, on 11th November 1880?

Answer: Such is life!

Ned could read and write and was obviously an intelligent man. He felt that he was persecuted by the police and basically had had enough of life at the time of his death.
Source: Author tigercubs

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
May 16 2023 : Guest 58: 0/10
May 13 2023 : colbymanram: 4/10
Apr 15 2023 : Guest 98: 3/10

Score Distribution

quiz
6/2/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us