FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Arsenals 198889 Season
Quiz about Arsenals 198889 Season

Arsenal's 1988-89 Season Trivia Quiz


A series of questions about Arsenal's dramatic championship-winning season of 1988-89.

A multiple-choice quiz by davekill. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK Football Teams
  8. »
  9. Arsenal

Author
davekill
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
245,616
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
373
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Who scored a hat-trick in Arsenal's 5-1 victory against Wimbledon on the opening day of the season? Hint


Question 2 of 10
2. Which former Arsenal stalwart left the club for Newcastle United? Hint


Question 3 of 10
3. Which clubs knocked Arsenal out of the two domestic cup competitions? Hint


Question 4 of 10
4. What was special about Arsenal's 3-2 victory over Charlton Athletic on Boxing Day? Hint


Question 5 of 10
5. Who scored at both ends during Arsenal's 1-1 draw with Manchester United? Hint


Question 6 of 10
6. Which team were Arsenal playing on the day of the Hillsborough disaster? Hint


Question 7 of 10
7. Who scored Arsenal's winning goal away to Middlesbrough? Hint


Question 8 of 10
8. How many points did Arsenal and Liverpool have at the end of the season? Hint


Question 9 of 10
9. Arsenal's 1989 title was their first championship since ______ ? Hint


Question 10 of 10
10. Which member of Arsenal's squad had already won a championship medal before coming to Highbury? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who scored a hat-trick in Arsenal's 5-1 victory against Wimbledon on the opening day of the season?

Answer: Alan Smith

Alan Smith finished the season as the First Division's top scorer with 23 goals. He was top scorer again when Arsenal won the championship in 1991.
2. Which former Arsenal stalwart left the club for Newcastle United?

Answer: Kenny Sansom

Sansom had been replaced as captain by Tony Adams and joined Newcastle in December 1988, after a long spell in the reserves.
3. Which clubs knocked Arsenal out of the two domestic cup competitions?

Answer: Liverpool and West Ham United

Arsenal's League Cup game with Liverpool needed two replays before Liverpool triumphed. West Ham, who were eventually relegated, needed one replay.
4. What was special about Arsenal's 3-2 victory over Charlton Athletic on Boxing Day?

Answer: It took Arsenal to the top of the league for the first time that season

Arsenal had led the league for long spells in 1986-87 and 1987-88 but had fallen away after Christmas.
5. Who scored at both ends during Arsenal's 1-1 draw with Manchester United?

Answer: Tony Adams

Adams gave Arsenal the lead with a diving header but he sliced a clearance into his own net, costing Arsenal two important points.
6. Which team were Arsenal playing on the day of the Hillsborough disaster?

Answer: Newcastle United

Arsenal beat Newcastle 1-0 with a goal from Brian Marwood. The Hillsborough tragedy led to a suspension of league fixtures for two weeks.
7. Who scored Arsenal's winning goal away to Middlesbrough?

Answer: Martin Hayes

Hayes's goal against Middlesbrough was his only goal of the season.
8. How many points did Arsenal and Liverpool have at the end of the season?

Answer: 76 and 76

Arsenal and Liverpool finished level on points (76 pts) and goal difference (37). Arsenal won the title because they had scored more goals (73-36) than Liverpool (65-28).

On the last day of the season, Arsenal were playing Liverpool away. Liverpool were 3 points in front of Arsenal, with a GD of 39 vs. a GD of 35 for Arsenal. Arsenal needed to win, by two or more goals, to take the title away from Liverpool (who needed a draw to win the title). Arsenal achieved it with goals from Alan Smith and Michael Thomas. The goal by Thomas, in the dying seconds of the match, is arguably the most famous/dramatic goal in the history of English League football.

Arsenal had not won at Anfield in the previous seven seasons, and ended Liverpool's undefeated run of 25 league matches. The win also denied Liverpool their second league-cup double in four seasons (they had won the FA Cup a week earlier vs. Everton 3-2 aet).
9. Arsenal's 1989 title was their first championship since ______ ?

Answer: 1971

George Graham, Arsenal's manager, played in the Arsenal team that won the League Championship and the FA Cup double in 1971.
10. Which member of Arsenal's squad had already won a championship medal before coming to Highbury?

Answer: Kevin Richardson

Kevin Richardson was part of the Everton squad that won the title in 1985.
Source: Author davekill

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. 2002-03 Arsenal Team Difficult
2. 2003-04 Arsenal Gunners Average
3. 93 years At Highbury Tough
4. Arsenal 2002-03 Difficult
5. Arsenal 2005-06 Average
6. Arsenal 2006-07 Average
7. Arsenal 2007-08 Difficult
8. Arsenal 2010 Average
9. Arsenal : Season 2011-12 Average
10. Arsenal FC Tough
11. Arsenal FC History Tough
12. Arsenal Football Club Tough

5/30/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us