Quiz about Scotlands National Football Team
Quiz about Scotlands National Football Team

Scotland's National Football Team Quiz


Questions about the Scottish national football team.

A multiple-choice quiz by BigUncleChester. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. UK
  8. »
  9. Scotland

Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
293,199
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
556
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 86 (9/10), Guest 81 (9/10), Guest 90 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these countries has Scotland played only once and will never play again? Hint

Luxembourg
Soviet Union
Zaire
Yugoslavia

2. Who equalled Denis Law's record of 30 goals scored for Scotland in 1984? Hint

Ian St. John
Kenny Dalglish
Colin Stein
Joe Jordan

3. In which European Championship finals did Scotland first qualify for? Hint

Euro '84
Euro '92
Euro '88
Euro '96

4. Who were Scotland's first ever opponents in an international match? Hint

Wales
Ireland
France
England

5. What nickname are Scotland's fans usually known by? Hint

The Haggis Bashers
The Tartan Army
The Jocks
The Kilties

6. Who wrote the 1982 World Cup squad's song, "We Have a Dream"? Hint

Rod Stewart
B.A. Robertson
Andy Cameron
Del Amitri

7. Who scored the final goal in Scotland's opening World Cup match in France '98? Hint

John Collins
Tom Boyd
Cesar Sampaio
Ronaldo

8. What was the score in the last England vs. Scotland international at the old Wembley Stadium? Hint

Scotland 2-0
1-1
England 1-0
Scotland 1-0

9. Who scored the goal that sealed Scotland's qualification for the 1974 World Cup? Hint

Kenny Dalglish
Joe Jordan
Denis Law
Jim Holton

10. What nationality was the first non-Scottish manager of Scotland? Hint

Dutch
French
German
Irish


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these countries has Scotland played only once and will never play again?

Answer: Zaire

Scotland played Zaire in the 1974 World Cup finals, winning 2-0. Zaire is now called the Democratic Republic of Congo and will therefore never compete again as Zaire. Although Scotland will never play Yugoslavia or the Soviet Union again, since they have broken up, they had played them more than once before the break up.
2. Who equalled Denis Law's record of 30 goals scored for Scotland in 1984?

Answer: Kenny Dalglish

Kenny Dalglish scored his 30th goal for Scotland on November 14, at Hampden Park against Spain in a 3-1 victory for Scotland. Denis Law scored his 30th goal for Scotland on May 20, 1972, at Hampden Park against Nothern Ireland in a 2-0 victory for Scotland.
3. In which European Championship finals did Scotland first qualify for?

Answer: Euro '92

Scotland first qualified for Euro '92 which was held in Sweden. Scotland's group consisted of Germany, Netherlands and the Commonwealth of Independant States (CIS). CIS qualified for the tournament under the banner of the USSR which broke up shortly before the tournament began.
4. Who were Scotland's first ever opponents in an international match?

Answer: England

Scotland's first international match was played at the West of Scotland Cricket Ground in Glasgow in 1872. The match ended in a 0-0 draw.
5. What nickname are Scotland's fans usually known by?

Answer: The Tartan Army

Scotland's national stadium is called Hampden Park. It's capacity is just over 52,000. At Hampden Park the pop group Runrig recorded a version of the song "Loch Lomond" with the Tartan Army credited on backing vocals.
6. Who wrote the 1982 World Cup squad's song, "We Have a Dream"?

Answer: B.A. Robertson

All the above named artists have either written or performed songs for the Scotland National Team. Andy Cameron wrote "Ally's Tartan Army" for the 1978 World Cup Squad which is still to this day a big hit with the Tartan Army.
7. Who scored the final goal in Scotland's opening World Cup match in France '98?

Answer: Tom Boyd

Tom Boyd unfortunately scored an own goal which resulted in Brazil winning the match 2-1. Scotland put up a brave performance but came up short in the end.
8. What was the score in the last England vs. Scotland international at the old Wembley Stadium?

Answer: Scotland 1-0

This was the 2nd leg of a Euro 2000 qualification match. Scotland were not expected to win this game having lost the first leg at Hampden 2-0. In a spirited performance they won the match 1-0 and bar a fantastic save by England goalkeeper David Seaman, the game would have went to extra time.
9. Who scored the goal that sealed Scotland's qualification for the 1974 World Cup?

Answer: Joe Jordan

Scotland played Czechoslovakia at Hampden Park in the penultimate qualification match for the 1974 World Cup. Nehoda scored first to give the Czechs the lead in 33 minutes. Jim Holton then scored an equaliser for Scotland in the the 40th minute. In the second half, with the game still tied at 1-1, Joe Jordan scored a dramatic late winner, thereby securing Scotland's passage to the 1974 World Cup.
10. What nationality was the first non-Scottish manager of Scotland?

Answer: German

Berti Vogts was Scotland's first foreign manager and he managed Scotland for two and half years. He failed to qualify for Euro 2004 and after a 1-1 draw with Moldova during a 2006 World Cup qualifying match, which virtually ended Scotland's hopes of qualification, the Scottish fans demanded his resignation, and within a month he resigned from his post.
Source: Author BigUncleChester

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 21 2023 : Guest 86: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 81: 9/10
Jan 14 2023 : Guest 90: 10/10
Jan 13 2023 : Guest 192: 6/10
Jan 01 2023 : Guest 86: 0/10
Dec 29 2022 : Guest 120: 3/10
Dec 17 2022 : Guest 5: 5/10
Dec 15 2022 : Guest 165: 6/10
Dec 07 2022 : Guest 217: 9/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us