Quiz about New York Buildings
Quiz about New York Buildings

New York Buildings Trivia Quiz


Although New York did not invent skyscrapers (Chicago did), it did put them to use because of the small size of Manhattan island. Some are more famous than others, but they're all magnificent! How many can you identify?

A multiple-choice quiz by rocco6557. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Skyscrapers & Towers

Author
rocco6557
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
249,132
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1446
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When most skyscrapers are in the planning stages, a bank is consulted to loan money to the builder. This building was paid for in cash by the future owner in advance. Which skyscraper am I talking about? (Hint: It took lots of nickels and dimes.) Hint

Flatiron Building
Chrysler Building
The Equitable Building
Woolworth Building

2. Mayor Fiorello LaGuardia determined that this place should be home to all future mayors of New York while they are in office. Can you identify the place where most mayors since LaGuardia have spent many a sleepless night? Hint

Municipal Building
Castle Garden
Roosevelt Birth Place
Gracie Mansion

3. Madison Square Garden is not on Madison Avenue; it is not square; there is no garden to speak of. How did it get this name? Hint

It was designed by Dolly Madison and did have a garden once
It was originally on Madison Square and had a roof garden
Architect Stanford White dedicated the building to former President Madison
It was owned by the Madison Square cable network

4. The Flatiron Building is one of the most photographed skyscrapers in New York. What was its original name? Hint

Triangle Shirtwaist Company
The Equitable Building
The Fuller Building
Longacre Square

5. On New Years Eve, the ball drops at midnight from the top of a building on Times Square. Which building is it? Hint

The old New York Times Building
The Knickerbocker Hotel
The Paramount
The old Madison Square Garden

6. This skyscraper was built in just over one year--roughly 13 months, which is quite amazing given its size. What building on 5th Avenue and 34th Street am I talking about? Hint

The Chrysler Building
The Empire State Building
The New York Life Building
City Hall

7. This apartment building is photographed and filmed exclusively from the outside. Even though several movies, like "Rosemary's Baby", took place there, no cameras or crews are allowed inside. (Filmmakers had to use a studio to recreate the interior.) What Central Park West building is it? Hint

The Dakota
The Plaza
The Waldorf Astoria
The Knickerbocker

8. The World Trade Center is no longer around because of the attacks of 9/11. However, that wasn't the first time it had been attacked: a bomb exploded in the underground parking lot years earlier. What year was that? Hint

1990
1993
1998
1995

9. This complex was intended to be an opera house and cultural center. However, during construction, the 1929 Stock Market crash and Great Depression struck. The owners decided it would be disrespectful toward the poor to build an upper class auditorium. It then became, and still is, a favorite public space and tourist spot. What complex in mid-Manhattan is this? Hint

Rockefeller Center
Battery Park
Yankee Stadium
Lincoln Center

10. The Chrysler Building was the tallest building in the world for only two years. What skyscraper surpassed it in 1931? Hint

The New York Stock Exchange
The Bank of America Building
The Waldorf-Astoria
The Empire State Building


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When most skyscrapers are in the planning stages, a bank is consulted to loan money to the builder. This building was paid for in cash by the future owner in advance. Which skyscraper am I talking about? (Hint: It took lots of nickels and dimes.)

Answer: Woolworth Building

FW Woolworth was the king of the five and ten cent stores. There is a "gargoyle" in the lobby depicting Mr. Woolworth counting out nickels and dimes.
2. Mayor Fiorello LaGuardia determined that this place should be home to all future mayors of New York while they are in office. Can you identify the place where most mayors since LaGuardia have spent many a sleepless night?

Answer: Gracie Mansion

It is located in Carl Schurz Park, and is also the oldest house on Manhattan Island. Several ghost-sightings have been reported there as well (but never by any mayors).
3. Madison Square Garden is not on Madison Avenue; it is not square; there is no garden to speak of. How did it get this name?

Answer: It was originally on Madison Square and had a roof garden

Madison Square Garden has had several homes, but always kept the name. It remains the key center for entertainment and sporting events in New York.
4. The Flatiron Building is one of the most photographed skyscrapers in New York. What was its original name?

Answer: The Fuller Building

Named after a gigantic construction firm of the time. However, the nickname "Flatiron" stuck because of the building's unusual design.
5. On New Years Eve, the ball drops at midnight from the top of a building on Times Square. Which building is it?

Answer: The old New York Times Building

Times Square was also named for the New York Times--in 1909.
6. This skyscraper was built in just over one year--roughly 13 months, which is quite amazing given its size. What building on 5th Avenue and 34th Street am I talking about?

Answer: The Empire State Building

It was a remarkable feat of engineering and building. No wonder most of the construction workers put in a six-day workweek.
7. This apartment building is photographed and filmed exclusively from the outside. Even though several movies, like "Rosemary's Baby", took place there, no cameras or crews are allowed inside. (Filmmakers had to use a studio to recreate the interior.) What Central Park West building is it?

Answer: The Dakota

Completed in the 1880s, the building was considered so far uptown that people said, "It might as well be in the Dakotas."
8. The World Trade Center is no longer around because of the attacks of 9/11. However, that wasn't the first time it had been attacked: a bomb exploded in the underground parking lot years earlier. What year was that?

Answer: 1993

To be exact, it was February 26, 1993. Sadly, a few lives were lost on that day as well.
9. This complex was intended to be an opera house and cultural center. However, during construction, the 1929 Stock Market crash and Great Depression struck. The owners decided it would be disrespectful toward the poor to build an upper class auditorium. It then became, and still is, a favorite public space and tourist spot. What complex in mid-Manhattan is this?

Answer: Rockefeller Center

John D. Rockefeller changed his plans, although he was not known to be a friend of the working class at the time.
10. The Chrysler Building was the tallest building in the world for only two years. What skyscraper surpassed it in 1931?

Answer: The Empire State Building

The Chrysler Building is only a couple of years older than the Empire State Building. Walter Chrysler did not enjoy being owner of the world's tallest building very long!
Source: Author rocco6557

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us