Quiz about The Ku Klux Klan
Quiz about The Ku Klux Klan

The Ku Klux Klan Trivia Quiz


The name KKK is usually synonymous with racial violence and white supremacy. Let's see what else you know about this organization.

A multiple-choice quiz by arsalanrizvi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Organizations

Author
arsalanrizvi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,180
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1505
Last 3 plays: Guest 199 (4/10), Guest 79 (5/10), Guest 15 (1/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was the Ku Klux Klan created? Hint

1865-1866
1870-1871
1867-1869
1868-1870

2. The Klan adopted their name from which Greek word? Hint

kuklos
klesus
klalar
christ

3. Which of these was NOT a reason that led to the foundation of the Klan? Hint

the South slipping from "white man's rule"
Northerners helping Blacks to leave the South
Blacks and Republicans holding positions in the South
white women being violated by Afro-Americans

4. What was the leader of the KKK called? Hint

Geni of the Empire
Grand Wizard of the Empire
Grand Dragon of the Realm
Grand Titan of the Dominian

5. When was the Klan officially disbanded? Hint

1869
1903
1879
1921

6. What was the most well-known method used by the Klan to intimidate? Hint

Writing to newspapers
Burning crosses
Beatings and whippings
Genital mutilation

7. During the late 30s and early 40s, the Klan was financed by ______________. Hint

the Union of Soviet Socialist Republics
the states of Georgia and Mississippi
the Knights of the White Camelia
Nazi Germany

8. Who is known as the Klan's strongest post-WWII leader? Hint

Rolly Wedge
Samuel Green
Jake Brigance
Mitch McDeere

9. What was the Klan's membership in 1965? Hint

30,000
70,000
40,000
100,000

10. Who was the only Klan Grand Wizard to hold a position in a state legislature? Hint

Marcus Garvey
John Willman
David Duke
Alan Whitfield


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was the Ku Klux Klan created?

Answer: 1865-1866

It was established during a meeting in Pulaski, Tennessee, by six former Confederate officers. An early recruit was the famous Nathan Bedford Forrest, who later became its first leader.
2. The Klan adopted their name from which Greek word?

Answer: kuklos

The word means "circle" in Greek.
3. Which of these was NOT a reason that led to the foundation of the Klan?

Answer: white women being violated by Afro-Americans

Although the KKK website claims that the newly freed Blacks roamed the country, killing white children and raping white women, there is no proof whatsoever that Afro-Americans committed such acts.
4. What was the leader of the KKK called?

Answer: Grand Wizard of the Empire

A convention signed in 1867 designated the Klan as an Invisible Empire and provided for a supreme official, called Grand Wizard of the Empire, who wielded total power and was assisted by ten Genii. Other important officials of the Klan were the Grand Dragon of the Realm, who was assisted by eight Hydras, the Grand Titan of the Dominion, assisted by six Furies, and the Grand Cyclops of the Den, assisted by two Nighthawks.
5. When was the Klan officially disbanded?

Answer: 1869

From 1868-1870, federal troops withdrawn from the South and the Klan was dominated by rougher elements of the society, who didn't believe in the Klan's doctrine but were psychos that found joy in killing innocent people. Grand Wizard Nathan Bedford Forrest felt that the Klan was getting corrupt, and officially disbanded it in 1869. Local organizations, known as Klaverns, however, continued to act on their own, calling and considering themselves members of the Klan.
6. What was the most well-known method used by the Klan to intimidate?

Answer: Burning crosses

The concept of the burning cross was to spread the light of Christ into the world of ignorance (more realistically, spread the light of white superiority into the world of "ignorant" blacks). However, when cross burnings didn't stop civil rights activists (Black leaders and lawyers, especially Jewish ones), the Klan went on to beatings and public whippings. Lynchings were usually used on blacks. Often, big groups of people would take part in lynching, ranging from teenagers to eighty-year-old hardcore racists.

After the lynchings, the mob proudly posed for pictures with the victim still hanging from the tree. Many such pictures were displayed in public places in Mississippi, Alabama, and Georgia until the late forties and early fifties. Genital mutilation was basically a thing unheard of in the long list of Klan atrocities.
7. During the late 30s and early 40s, the Klan was financed by ______________.

Answer: Nazi Germany

In 1940 the Klan joined with the German American Bund, an organization financed in part by the government of Nazi Germany, and soon started receiving funding from the German government. It didn't last very long though. Four years later, the Nazis were defeated by Allied troops.
8. Who is known as the Klan's strongest post-WWII leader?

Answer: Samuel Green

With his death in the late forties, the Klan broke down into small independent, competing groups. By the way, the rest are all characters from John Grisham novels!
9. What was the Klan's membership in 1965?

Answer: 40,000

There was a drastic increase in membership after the Civil Rights Act of 1964 was passed.
10. Who was the only Klan Grand Wizard to hold a position in a state legislature?

Answer: David Duke

He was elected to the Lousiana House of Representative in 1989. Membership in the Klan decreased during the late eighties and early nineties. In 1989, the estimated membership was 5000. A branch was opened in Toronto, Canada in 1980. The Klan no longer uses lynchings or other types of mob violence; they've resorted to peaceful demonstrations. To this day, however, they are working for white supremacy in the United States of America - a nation they claimed was built by the whites and should remain of the whites and for the whites.
Source: Author arsalanrizvi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 24 2023 : Guest 199: 4/10
Jan 18 2023 : Guest 79: 5/10
Jan 17 2023 : Guest 15: 1/10
Jan 16 2023 : Guest 78: 2/10
Jan 11 2023 : Guest 88: 9/10
Jan 11 2023 : Guest 2: 4/10
Jan 03 2023 : Guest 77: 4/10
Dec 28 2022 : Guest 174: 3/10
Dec 19 2022 : Guest 96: 5/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us