Quiz about The New York Public Library
Quiz about The New York Public Library

The New York Public Library Trivia Quiz


The New York Public Library is a wonderful repository of many and varied works of art. Welcome to the brilliant world of the NYPL!

A multiple-choice quiz by Jinxgirl. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. World Sites
  8. »
  9. Libraries

Author
Jinxgirl
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
362,096
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
214
1. The main entrance of the library is guarded by two marble lions. In the midst of the Great American Depression (1930s), New York Mayor LaGuardia named these guardians after the two qualities he believed New Yorkers needed to endure the hardships of the time. What did he call them? Hint

Faith and Acceptance
Frick and Frack
Patience and Fortitude
Wisdom and Moderation

2. NYPL contains many special areas. Astor Hall is one of largest and most wonderful interior expanses in New York. What is its primary purpose? Hint

A marble entrance that offers a stunning space for parties
A home for the world's most comprehensive vellum atlases
A private lending library for academic research
A public lending library dedicated to the "common folk"

3. In 1944, an executive of a large tobacco company bequeathed his personal library to the NYPL. Each book and artifact in this extensive collection relates to his occupation. Which childhood book is included in the "Tobacco Collection"? Hint

Alice in Wonderland
Peter Pan
The Wizard of Oz
Huckleberry Finn

4. The NYPL's Berg Collection contains one of only thirteen existing copies of Edgar Allen Poe's first published poem (1827). What is the title? Hint

A Dream Within a Dream
Annabell Lee
The Raven
Tamerlane

5. The NYPL was a complete success from the day it first opened its doors to the public. Lines formed as many people wished to experience the initial opening. What was the topic of the first book requested by the first reader on opening day? Hint

A study of Arthur Conan Doyle's Sherlock Homes
A French translation of Jules Verne's "Twenty Thousand Leagues Under the Sea"
A Russian language study of Tolstoy
A study of Martin Luther's postings of Catholic errors on the church doors

6. The NYPL has many odd collections donated by rich families of New York. The library contains many items called "Elephant Folios". What are they? Hint

When opened, the folios spread into two maps, thus the "ears"
Books bound in elephant hide
The binding is decorated by gilt and ivory
Large books

7. NYPL is home to a renowned Conservation Laboratory. Its mission is the repair and preservation of myriad historical maps, parchments, letters, books and prints. What is the most common problem these wonderful preservationists face? Hint

Post-it-notes
Tide Marks
Foxing
Forgeries

8. The NYPL originally shelved books according to the established system of the time; most libraries used the "fixed position system" based on height and date of acquisition. In 1876, Mr. Melvil Dewey was gainfully employed at the Amherst College library and decided this system disordered the diversity of his distribution of literary works. He then designed a different classification system, which was soon adopted by the NYPL. What is it called? Hint

We only have one copy...gosh, somebody must have checked it out
Dewey Decimal System
Don't even try to get that evil book. I will catch you, boy-o
Dewey Digestion System

9. The NYPL has many interesting collections. Included in one is the favorite letter opener of a famous British author. Its shaft is made of ivory and its handle is made of the embalmed paw of the cat named Bob (claws and all). Who is rumored to have originally owned this strange item of memorabilia? (Hint - think of a famous holiday tale). Hint

Charles Dickens
Ian Fleming
Edgar Allan Poe
Washington Irving

10. The original architects of the New York Public Library were well known in the early 1900s. John Merven Cerrere and Thomas Hastings designed not only the exterior of this Beaux Arts icon, but also focused on interior fixtures. Which of the following did they NOT design? Hint

Lamps and Chandeliers
Wastebaskets
Gentlemen and Ladies retiring rooms
Tables and Chairs


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The main entrance of the library is guarded by two marble lions. In the midst of the Great American Depression (1930s), New York Mayor LaGuardia named these guardians after the two qualities he believed New Yorkers needed to endure the hardships of the time. What did he call them?

Answer: Patience and Fortitude

Patience and Fortitude are the enduring names of the NYPL lions.

Two of the other options reflect other admirable character traits. Finally, Frick and Frack were the names of the brothers who hosted the call-in NPR radio show "Car Talk". They tried to solve everything from cam shaft issues to marriage troubles.
2. NYPL contains many special areas. Astor Hall is one of largest and most wonderful interior expanses in New York. What is its primary purpose?

Answer: A marble entrance that offers a stunning space for parties

Astor Hall, named after one of the original founders of the library, is a beautiful venue in which to host a party, wedding reception or cocktail afternoon for your 300 closest friends. Let's see...I can ask my three neighbors (not the one with that barky dog), the paper boy, my strange cousin and his weird kids....
3. In 1944, an executive of a large tobacco company bequeathed his personal library to the NYPL. Each book and artifact in this extensive collection relates to his occupation. Which childhood book is included in the "Tobacco Collection"?

Answer: Alice in Wonderland

Charles Dodgson was a math tutor at Christ Church College in Oxford. He met a young neighbor named Alice and wrote fantasy stories for her. His pen name was Lewis Carroll.

A rich tobacco executive connected his passion of smoking to Carroll's fictional character, the Caterpillar (who sat on a mushroom smoking a hooka) and donated an original edition of "Alice in Wonderland".
4. The NYPL's Berg Collection contains one of only thirteen existing copies of Edgar Allen Poe's first published poem (1827). What is the title?

Answer: Tamerlane

"Tamerlane" is a strange poem. "I do believe that Eblis hath a snare in every human path, Else how in the holy grove, I wandered in the idol, Love, who daily scents his snowy wings with incense of burnt offerings, From the most unpolluted things".

The three other choices are also Poe's creations. He is known for his love of the macabre.
5. The NYPL was a complete success from the day it first opened its doors to the public. Lines formed as many people wished to experience the initial opening. What was the topic of the first book requested by the first reader on opening day?

Answer: A Russian language study of Tolstoy

In the spirit of America, a young Russian emigrant was first in the door at the opening of the New York Public Library. After he was issued his library card, he checked out a Russian language book describing the theories of Tolstoy. Aren't we a great country?
6. The NYPL has many odd collections donated by rich families of New York. The library contains many items called "Elephant Folios". What are they?

Answer: Large books

The NYPL contains many "Elephant Folios", which is a term given to unusually large volumes, usually greater than two feet tall.
7. NYPL is home to a renowned Conservation Laboratory. Its mission is the repair and preservation of myriad historical maps, parchments, letters, books and prints. What is the most common problem these wonderful preservationists face?

Answer: Foxing

Foxing involves mildew. It occurs when ferrous oxide (F Ox in chemistry) is attracted to paper and is activated by humidity. (Get it...Foxing!) Tidemarks are water stains. Post-it-notes are a huge problem. The translucent adhesive is often stronger than the ancient paper researchers examine. On behalf of all librarians, please do not use these EVIL STICKY NOTES. (Thank you very much.)
8. The NYPL originally shelved books according to the established system of the time; most libraries used the "fixed position system" based on height and date of acquisition. In 1876, Mr. Melvil Dewey was gainfully employed at the Amherst College library and decided this system disordered the diversity of his distribution of literary works. He then designed a different classification system, which was soon adopted by the NYPL. What is it called?

Answer: Dewey Decimal System

Mr. Melvil Dewey, in his job at one the most lovely private colleges in the United States, developed the Dewey Decimal system of library classification. It organizes materials by discipline or field of study.
9. The NYPL has many interesting collections. Included in one is the favorite letter opener of a famous British author. Its shaft is made of ivory and its handle is made of the embalmed paw of the cat named Bob (claws and all). Who is rumored to have originally owned this strange item of memorabilia? (Hint - think of a famous holiday tale).

Answer: Charles Dickens

Charles Dickens is known for his work called "A Christmas Carol." It is a wonderful tale about a grumpy old man and a lad called Tiny Tim (known for his lovely statement "God bless us, everyone one!") Poe is not so family-oriented. Fleming rocks with his spy stories and Irving rolls with his Halloween tale about a man who lost his head!

Although not proven, it is suggested that the paw of "The Cat Named Bob" was a favorite companion of Mr. Dickens.
10. The original architects of the New York Public Library were well known in the early 1900s. John Merven Cerrere and Thomas Hastings designed not only the exterior of this Beaux Arts icon, but also focused on interior fixtures. Which of the following did they NOT design?

Answer: Gentlemen and Ladies retiring rooms

Cerrere and Hastings designed a marvelous structure that included many things. The retiring rooms were my invention. Everything else was designed specifically for this stellar building. Construction began in 1902 and took 16 years from design to finish at a cost of $9 million dollars. (Imagine the cost in today's dollars!)

In conclusion, let us all respect the history of silence in the library. Loud voices on cell phones belong outside. Books contain wonderful ideas but only if folks are allowed to quietly absorb them. Thank you.
Source: Author Jinxgirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 12 2022 : bernie73: 3/10
Oct 20 2022 : DeepHistory: 10/10

Score Distribution

quiz
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us