Trivia Questions and Answers
photo of Lion King, The

270 The Lion King Trivia Questions, Answers, and Fun Facts

How much do you know about The Lion King? This category is for trivia questions and answers related to The Lion King (Movies). Each one is filled with fun facts and interesting information.
1 What is the next line? "I'm gonna be a mighty king, like no king was before..."
Answer: "I'm brushing up on looking down, I'm working on my roar!"

"I Just Can't Wait to be King" is sung by Simba near the beginning of "The Lion King" when Simba and Nala are off to the elephant graveyard. Simba is very excited to take on his role as king.


"I Just Can't Wait to be King" runs for 2:50. The music is by Elton John, the lyrics are by Tim Rice, arrangement and production are by Mark Mancina. The lyrics are performed by Jason Weaver with Rowan Atkinson and Laura Williams.
    Your options: [ "I'm brushing up on looking down, I'm working on my roar!" ] [ "Oh I just can't wait to be king!" ] [ "I'm brushing my new mane, I'm working on my roar!" ] [ "I'm gonna be the mane event" ]
  From Quiz: "The Lion King: 1 & 2" Lyrics
2 What is the first song you hear in the movie?
Answer: The Circle of Life

"The Circle of Life" is the first song which is in the film. It is where Simba has been born and all the animals are celebrating.
  From Quiz: The Lion King
3 Who sings this line from "I Just Can't Wait to Be King"? "Everywhere you look, I'm standing in the spotlight!"
Answer: Simba

"I Just Can't Wait To Be King" is Simba's famous song. He can't wait for the day he becomes King, because then he will be able to do whatever it is that he wants.
  From Quiz: Who Said What?
4 Which character tries to kill young Simba?
Answer: Scar

Scar is Simba's dark-furred uncle. He wants to kill Simba and Mufasa (Simba's father) in order to take the throne. He succeeds in killing Mufasa, but Simba lives on.
    Your options: [ Scar ] [ Nala ] [ Mufasa ] [ Timon ]
  From Quiz: Who's Who in Simba's World
5 Who originally came up with the phrase "Hakuna Matata"?
Answer: Raffiki

As Timon is setting out to find a better life, he runs into Raffiki who tells him that "Hakuna Matata" means "no worries"; later when Timon tries to remember to tell Pumbaa, it is Pumbaa who says it first.
  From Quiz: "The Lion King 1 1/2"- What You Didn't See
6 Who provides the voice for grown-up Simba?
Answer: Matthew Broderick

Matthew Broderick also provides grown-up Simba's voice for the first, "The Lion King", and the second, "The Lion King 2".
  From Quiz: The Lion King 1 1/2
7 Who is Simba's best friend?
Answer: Nala

Of all his friends, Simba liked Nala the most.
  From Quiz: Simba's "The Lion King"
8 What did Timon do that made him finally decide to leave home?
Answer: didn't notice the approaching hyenas while on guard duty

This scene was hilarious! Timon didn't notice Ed, Shenzi, and Banzai approaching because he broke into song and was singing his heart out, oblivious to them.
  From Quiz: The Lion King 1 1/2
9 What was the name of 'Lion King 2'?
Answer: Simba's Pride

It is underneath the title 'Lion King 2'.
  From Quiz: "The Lion King" Fanatics!
10 What is the VERY FIRST animal that we see in the movie?
Answer: rhinoceros

But the first thing you see is the rising sun (I hope you knew that). This is the first allusion to the Circle of Life.
  From Quiz: Hard Core "Lion King"
11 What does Timon call his mother?
Answer: Ma

Timon calls his mother by 'Ma'. He also has an uncle, Uncle Max.
  From Quiz: Lion King 1 1/2
12 Who says this: "Didn't your mother ever tell you not to play with your food?"
Answer: Zazu

He says this after going to see Scar for not attending Simba's birth.
  From Quiz: The Lion King
13 What was the name of Nala's mother?
Answer: Sarafina

Sarabi is Simba's mother and Shenzi is one of the hyenas. Sarafina is played by Zoe Leader.
  From Quiz: 'Lion King' Fan or Not?
14 What is the name of Nala's mother?
Answer: Sarafina

Sarafina means 'Bright Star.' Amira means princess or ruler, Jessenia means flower and Malaika means Angel.
  From Quiz: 'The Lion King', Randomly
15 Simba said "I ____ the face of danger."
Answer: laugh in

Nala said it, too.
    Your options: [ run away from ] [ laugh in ] [ stare at ] [ hate ]
  From Quiz: The Lion King
16 The first scene shows a cub being raised by Rafiki. Who is this cub?
Answer: Simba

Simba is the next in line for king.
  From Quiz: Roar: "The Lion King"
17 What animal is Simba practicing his roar on while he is waiting for his dad in the gorge?
Answer: chameleon

The movie was going to be originally called 'King of the Jungle' with Meryl Streep as one of the main characters.
  From Quiz: The Lion King
18 "Hakuna Matata. What a wonderful phrase. Hakuna Matata! Ain't no passing craze!" What line came next in the song?
Answer: "It means no worries for the rest of your days! It's our problem free, philosophy!"

"Hakuna Matata" is a shared song between Timon and Pumbaa and eventually Simba joins in, in "The Lion King". Timon and Pumba begin to teach Simba their ways of having no worries, after he runs away after his father's death.

Hakuna Matata runs for 3:33. The music is by Elton John, the lyrics are by Tim Rice and are arranged and produced by Mark Mancina and Jay Rifkin. The lyrics are performed by Nathan Lane and Ernie Sabella with Jason Weaver and Joseph Williams.
  From Quiz: "The Lion King: 1 & 2" Lyrics
19 When Scar first appears on screen, what is he doing?
Answer: Talking to a mouse which he's planning on eating

Scar was just about to eat the mouse when Zazu came and interrupted him and said "Didn't your mother tell you not to play with your food?"
  From Quiz: The Lion King
20 One day, Simba said he wanted to go to the waterhole. I wound up going someplace else with him that day. Who voiced me?
Answer: Niketa Calame

Calame, a native of Los Angeles, California, voiced a young Nala, Simba's friend, in "The Lion King". Simba and Nala played together one day and Simba asked her if she wanted to go to this exciting place. When Nala asked him what place, he mentioned the waterhole, much to her dismay. Simba whispered to her that he wanted to go someplace else and only mentioned the waterhole to keep it a surprise for Nala. Sarabi, Simba's mom, granted them permission to go to the waterhole. It was on their way there that Simba and Nala went on a different path and wound up in the hyena's homeland. While running away from the attacking hyenas, Nala started to slip down a ledge so Simba went down to help her and, in doing so, scratched one of the hyenas. Calama starred in the films "CB4", "Viewfinder" and "Moments".
  From Quiz: Who Voiced Me in "The Lion King"?
21 Which "The Lion King" character says, "Slimy yet satisfying"?
Answer: Simba

Simba says this about a bug he eats, repeating what Pumbaa said earlier.
    Your options: [ Simba ] [ Zazu ] [ Nala ] [ Timon ]
  From Quiz: Who Said What?
22 Zazu is a little blue-colored bird. How does he know Simba?
Answer: Zazu is the royal advisor

Zazu gives a report to Mufasa every morning about how things are running in the savanna. Simba finds him annoying and does everything he can to try and get away from him.
  From Quiz: Who's Who in Simba's World
23 What is Timon trying to build when he causes the tunnel to collapse?
Answer: Skylight

Fed up with he and his fellow meerkat's 'pathetic' exsistance, Timon just tries to shed some light into their lives.
  From Quiz: "The Lion King 1 1/2"- What You Didn't See
24 What was the first thing young Simba woke Timon about?
Answer: he had to go to the bathroom

When Simba wakes Timon, Timon is very upset about it. This happened one of the first nights when young Simba was with Pumbaa and Timon. Timon was like a parent to him.
  From Quiz: The Lion King 1 1/2
25 What was the name of Simba's mother?
Answer: Sarabi

In 'Lion King' when Simba returns to Pride Rock, Scar is treating her very badly and then he calls out her name very loudly.
  From Quiz: "The Lion King" Fanatics!
26 What does Timon's mom do that bugs him a lot?
Answer: try to flatten his hair down

Timon's mother is always trying to flatten his hair down. It never flattens properly.
  From Quiz: Lion King 1 1/2
27 "No, fool we're gonna kill him and ____ too."
Answer: Simba

This is when Scar's talking about how Mufasa would die and Scar would be King.
    Your options: [ Mufasa ] [ Nala ] [ Simba ] [ You ]
  From Quiz: The Lion King
28 Please complete this sentence. "Didn't your mother ______?"
Answer: ever tell you not to play with your food

Zazu says this at the beginning of the movie when he catches Scar fiddling with a mouse.
Scar: "What do you want?"
Zazu: "I'm here to announce that King Mufasa is on his way, so you'd better have a good excuse for missing the ceremony this morning!"
Scar: "Oh now look Zazu; you've made me lose my lunch!"
  From Quiz: 'Lion King' Fan or Not?
29 How many Golden Globe awards did 'The Lion King' win?
Answer: 3

It won Best Motion Picture in a Comedy/Musical. Best Original Score for a Motion Picture. Best Original Song for a Motion Picture - 'Can You Feel the Love Tonight?'. And got nominated for Best Original Song for a Motion Picture - 'Circle of Life'.
  From Quiz: Lion King
30 According to Zazu's morning report, the baboons are going what?
Answer: Ape

'Well, the buzz from the bees is that the leopards are in a bit of a spot... the baboons are going ape, and of course the giraffes are acting like they're above it all... the tick birds are picking on the elephants. I told the elephants to forget it, but they can't... and the termites as usual, are boring, boring, boring,' etc, etc, etc.
  From Quiz: 'The Lion King', Randomly
31 Pumbaa got lost from Timon chasing what?
Answer: beetle

Pumbaa ran into Nala chasing the beetle.
  From Quiz: The Lion King
32 What is Scar's relation to Simba and who voices him?
Answer: uncle/Jeremy Irons

Alan Rickman starred in "Die Hard" and plays Jeremy Iron's brother. James Earl Jones voices Mufasa. Bruce Willis is the star of "Die Hard".
  From Quiz: Roar: "The Lion King"
33 "Oh, just look at you two. Little seeds of romance blossoming in the ________." What is the last word in this sentence.
Answer: Savannah

Zazu says this about Simba and Nala on their way to the water hole.
  From Quiz: The Lion King
34 Who is Simba's best friend?
Answer: Nala

Simba's best friend was Nala. Kiara is in 'Lion King 2: Simba's Pride.' Zazu is Mufasa's bird reporter and Pumbaa is a warthog that Simba is friends with later on in the movie.
  From Quiz: Lion King
35 What line was sung next? "Like dark turning into day. Somehow we'll come through..."
Answer: "Now that I've found you. Love will find a way."

"Love Will Find a Way" is sung by Kiara and Kovu in "The Lion King II: Simba's Pride" when Kiara and Kovu are finally reunited after Simba banishes Kovu.

"Love Will Find a Way" is Kiara and Kovu's first encounter following Kovu's banishment. They decide their love is too strong for their differences to keep them apart.

Liz Callaway and Gene Miller provide the singing voices for Kiara and Kovu in the film. The end title (the last few lines in the song before fading out) is performed by R&B artists Kenny Lattimore and Heather Headley.
  From Quiz: "The Lion King: 1 & 2" Lyrics
36 Which character from "The Lion King" says, "Remember who you are."?
Answer: The spirit of Mufasa

The spirit of Mufasa says this while Rafiki is trying to get Simba to go back to Pride Rock. Mufasa reminds Simba of who he really is and Simba goes back to pride Rock to fight Scar.
    Your options: [ The spirit of Mufasa ] [ Scar ] [ Rafiki ] [ Shenzi ]
  From Quiz: Who Said What?
37 Why does young Simba begin to sleep with Timon and Pumbaa?
Answer: A bad dream

After having a bad dream, Simba is too afraid to sleep alone, so Timon and Pumbaa let him sleep with him. This one night turned into every night, with Pumbaa at the bottom of the pile and Timon on the top.
  From Quiz: "The Lion King 1 1/2"- What You Didn't See
38 What did Timon and Pumbaa bowl for very first?
Answer: Porcupine

Timon wasn't going to 'bowl for buzzards', but then he decided to.
  From Quiz: The Lion King 1 1/2
39 What is Timon and Pumbaa's very famous phrase?
Answer: Hakuna Matata!

They even did a song about it in 'Lion King' when Simba comes to their area. It means 'No worries.'
  From Quiz: "The Lion King" Fanatics!
40 What Shakespearian play does "The Lion King"'s plot follow so well that it could very well be an animal adaption?
Answer: Hamlet

Though I wouldn't at all be surprised if Timon the meerkat got his name from "Timon of Athens", "The Lion King"'s plot strongly resembles that of Hamlet. Basically, Hamlet's (Simba's) father is murdered by his uncle Claudius (Scar). Hamlet wishes to avenge his father's death after seeing his father's ghost (think of the scene where his father is in the clouds, advising Simba) and he attempts to make his way home to Denmark.
  From Quiz: Hard Core "Lion King"
The rest of the questions and answers can be found in our quizzes here:
The Lion King Quizzes