FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The 2001 NFL Draft
Quiz about The 2001 NFL Draft

The 2001 NFL Draft Trivia Quiz


The 66th draft in NFL history took place on April 21st and 22nd of 2001. Held at Madison Square Garden in New York City, 246 players were selected by the respective teams of the league.

A multiple-choice quiz by capnamerica. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Drafts and Trades
  8. »
  9. NFL Draft 2000s

Author
capnamerica
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
281,361
Updated
Jul 23 22
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
9 / 15
Plays
453
- -
Question 1 of 15
1. In the correct order, who were the first three picks of the draft? Hint


Question 2 of 15
2. Richard Seymour was selected ahead of LaDainian Tomlinson.


Question 3 of 15
3. Which wide receiver was selected by the Seattle Seahawks with the 9th overall pick? Hint


Question 4 of 15
4. The Carolina Panthers chose which linebacker with the 11th pick? Hint


Question 5 of 15
5. The New York Jets selected wide receiver Santana Moss with the 16th overall selection. Where did he attend college? Hint


Question 6 of 15
6. The third offensive lineman drafted overall and chosen by the Seattle Seahawks in the 2001 NFL Draft was Steve Hutchinson. He attended which Big Ten school? Hint


Question 7 of 15
7. Which defensive back was drafted by the Buffalo Bills with the 21st pick of the 1st Round of the 2001 draft? Hint


Question 8 of 15
8. Which running back was selected with the 23rd overall pick in the 2001 Draft? Hint


Question 9 of 15
9. The Indianapolis Colts selected wide receiver Reggie Wayne out of Miami(FL) with the 30th pick of the first round. Who was their next selection of the draft? Hint


Question 10 of 15
10. Todd Heap was the first tight end picked in the 2001 draft. Where did he attend college? Hint


Question 11 of 15
11. Which of these players was chosen before the others in the 2nd round of the draft? Hint


Question 12 of 15
12. Wide receiver Chad Johnson was chosen after running back Travis Henry in the 2nd round of the draft.


Question 13 of 15
13. Wide receiver Steve Smith was a steal for the Carolina Panthers in the 3rd round of the 2001 draft. Where did he graduate college? Hint


Question 14 of 15
14. 2000 Heisman Tropy winner Chris Weinke was selected in which round of the draft by the Carolina Panthers? Hint


Question 15 of 15
15. Which of these schools had the most players drafted in 2001? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 03 2024 : PurpleComet: 13/15
Apr 08 2024 : Guest 98: 12/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the correct order, who were the first three picks of the draft?

Answer: Michael Vick, Leonard Davis, Gerard Warren

Michael Vick of Virginia Tech was selected with the first overall pick by the Atlanta Falcons. Offensive tackle Leonard Davis from Texas was selected next by the Arizona Cardinals, followed by the Cleveland Browns selection of "Big Money" defensive lineman Gerard Warren out of the University of Florida.
2. Richard Seymour was selected ahead of LaDainian Tomlinson.

Answer: False

Tomlinson was selected by the San Diego Chargers with the 5th overall pick out of TCU, while Seymour was picked 6th by the New England Patriots.
3. Which wide receiver was selected by the Seattle Seahawks with the 9th overall pick?

Answer: Koren Robinson

Robinson, a North Carolina native, played his college ball at North Carolina State University. He was selected to his first Pro Bowl in 2006 as a kick returner.
4. The Carolina Panthers chose which linebacker with the 11th pick?

Answer: Dan Morgan

Morgan played at the University of Miami, where he was the first freshman to start at linebacker for the Hurricanes since Ray Lewis in 1993. In his rookie season for the Panthers, Dan started 11 games, finishing with 75 tackles, a sack, an interception, and a fumble recovery. He was named to his first Pro Bowl following the 2004 season.
5. The New York Jets selected wide receiver Santana Moss with the 16th overall selection. Where did he attend college?

Answer: Miami (FL)

A former walk-on, Moss finished his Hurricane career as the leader in receiving yards (2,546), punt return yards (1,196), and all purpose yards (4,394). He made his first Pro Bowl in 2005 as a member of the Washington Redskins.
6. The third offensive lineman drafted overall and chosen by the Seattle Seahawks in the 2001 NFL Draft was Steve Hutchinson. He attended which Big Ten school?

Answer: Michigan

Steve was a 4-year starter for the Wolverines, and was a member of the 1997 National Championship team which defeated Washington State 21-16. A two-year captain, he was coached by Lloyd Carr.
7. Which defensive back was drafted by the Buffalo Bills with the 21st pick of the 1st Round of the 2001 draft?

Answer: Nate Clements

Clements was the first defensive back selected in the 2001 draft. He played for three seasons at Ohio State, before electing to enter the NFL draft after his junior season. He was named to his first Pro Bowl following the 2002 season.
8. Which running back was selected with the 23rd overall pick in the 2001 Draft?

Answer: Deuce McAllister

The New Orleans Saints used their first round choice on McAllister of the University of Mississippi. They did not select again until the 3rd round of the draft, where they chose outside linebacker Sedrick Hodge out of North Carolina State University.
9. The Indianapolis Colts selected wide receiver Reggie Wayne out of Miami(FL) with the 30th pick of the first round. Who was their next selection of the draft?

Answer: Idrees Bashir (Free Safety)

Bashir was selected seven picks behind Wayne as the 6th pick of the 2nd round. Idrees, a Georgia native, played his college ball for the Memphis Tigers.
10. Todd Heap was the first tight end picked in the 2001 draft. Where did he attend college?

Answer: Arizona State

The Baltimore Ravens selected Heap with the last pick of the 1st round. He set a Sun Devil record upon graduation with 115 career receptions, the most by a tight end. He was chosen for his first Pro Bowl in 2002.
11. Which of these players was chosen before the others in the 2nd round of the draft?

Answer: Drew Brees

Brees, from Purdue, was the first player selected in the 2nd round by the San Diego Chargers. Crumpler, from North Carolina, was the 4th pick of the 2nd round by the Atlanta Falcons. The Carolina Panthers selected Jenkins from Maryland, with the 13th pick. And finally, Chambers from Wisconsin was the 21st pick of the Miami Dolphins.
12. Wide receiver Chad Johnson was chosen after running back Travis Henry in the 2nd round of the draft.

Answer: False

Chad was the 5th pick of the second round by the Cincinnati Bengals. He played his college career at Oregon State. Henry was the 27th pick of the same round, drafted by the Buffalo Bills. Travis was a standout at the University of Tennessee.
13. Wide receiver Steve Smith was a steal for the Carolina Panthers in the 3rd round of the 2001 draft. Where did he graduate college?

Answer: Utah

Steve finished his final two years of college at Utah after transferring from Santa Monica College. He was selected to his first Pro Bowl in 2002.
14. 2000 Heisman Tropy winner Chris Weinke was selected in which round of the draft by the Carolina Panthers?

Answer: 4

The former Florida State Seminole had to wait until the 105 names had been called, before finally being selected by the Panthers.
15. Which of these schools had the most players drafted in 2001?

Answer: Florida State

Eight Seminoles were taken, including Jamal Reynolds, Derrick Gibson, Tommy Polley, Tay Cody, Brian Allen, Travis Minor, Chris Weinke, and Char-ron Dorsey. Seven Miami Hurricanes were drafted in the 2001 draft, including Dan Morgan, Damione Lewis, Santana Moss, Reggie Wayne, James Jackson, Leonard Myers, and Andre King. Five Michigan Wolverines were taken, including David Terrell, Steve Hutchinson, Jeff Backus, Anthony Thomas, and Maurice Williams. Five Ohio State Buckeyes were picked, including Nate Clements, Ryan Pickett, Reggie Germany, Derek Combs, and Ken-Yon Rambo.
Source: Author capnamerica

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us