Quiz about Harrier
Quiz about Harrier

Harrier Trivia Quiz


It's a bird! It's a plane! No it's a super hound.

A multiple-choice quiz by toughynutter. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Hounds

Author
toughynutter
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
253,384
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
1071
Awards
Top 35% Quiz
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What colorful description did the Harrier Club of America use to describe the appearance of a harrier? Hint

dwarf borzoi
Americanized bloodhound
beagle on steroids
tan whippet

2. What was the harrier's country of origin? Hint

England
Belgium
France
USA

3. In which one of the following countries is a harrier NOT allowed to participate in an all-breed conformation show? Hint

England
Belgium
France
USA

4. Which of the following best describes how the harrier was bred to hunt? Hint

by scent with the hunter on foot
by scent with the hunter either on foot or horseback
by scent with the hunter on horseback
by sight with the hunter on horseback

5. While the harrier is a hunter, which of these other jobs is it most adept at doing? Hint

cold water retrieval
guard dog
watchdog
livestock herding

6. Does the coat color of harrier stays the same from birth through adulthood?

Yes
No

7. Which of the following did NOT figure in the development of the harrier? Hint

Talbot hound
English foxhound
American foxhound
beagle

8. What is the meaning of the Norman word "harrier"? Hint

hunting dog
hairy dog
hare dog
running dog

9. Which is not quarry for a harrier pack? Hint

badger
hare
fox
coyote

10. Which is NOT a trait of the harrier? Hint

vocal
solitary
wanderlust
active


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What colorful description did the Harrier Club of America use to describe the appearance of a harrier?

Answer: beagle on steroids

The English foxhound, harrier and beagle have the same basic conformation. The beagle is less than 15" tall. The harrier is between 18"-22" and the English Foxhound is 24" or more.
2. What was the harrier's country of origin?

Answer: England

Harriers were developed in England along with beagles and English foxhounds. The earliest recorded harrier pack dates back to 1260. It is unlikely that any of those dogs resembled the modern harrier.
3. In which one of the following countries is a harrier NOT allowed to participate in an all-breed conformation show?

Answer: England

The Kennel Club, which governs all breed conformation shows in England, no longer recognizes the harrier. That recognition ended in 1971. The last recorded entry in their studbook occurred in 1915. In England, harriers only exist as part of a registered hunting pack. Since 1891, the Association of Masters of Harriers and Beagles governs these packs.

It has its own studbook. There are conformation shows in which harriers are entered, but, they're limited to hunting dogs only. The harrier is recognized by the FCI (Fédération Cynologique Internationale) that governs all breed shows in France and Belgium.

The AKC (American Kennel Club) and UKC (United Kennel Club), also recognize it.
4. Which of the following best describes how the harrier was bred to hunt?

Answer: by scent with the hunter either on foot or horseback

Harriers are scent hounds. Currently, most packs of harriers hunt with mounted riders, but originally the hounds were slower and the hunters were on foot. They're occasionally used that way today.
5. While the harrier is a hunter, which of these other jobs is it most adept at doing?

Answer: watchdog

As with most hounds, the harrier is vocal and will alert you to an approaching stranger. They are not good guard dogs because they don't have a protective instinct. They are bred to like all humans and dogs. They have neither a herding instinct, nor, the proper coat for cold-water retrieval. They lack the necessary undercoat and overall coat length to protect them from icy water.
6. Does the coat color of harrier stays the same from birth through adulthood?

Answer: No

Tricolor puppies are born with white and black coats. Red and whites have white coats only. The brown/red color fills in later. Even the amount of black on the tri-colors is no indication of how much black the dog will retain in adulthood.

Below is a link to baby harrier pictures http://www.harrierclubofamerica.com/Harriers_as_babies.html
7. Which of the following did NOT figure in the development of the harrier?

Answer: American foxhound

The American foxhound is a more recent breed than the harrier, so it couldn't figure in its development. English foxhounds and beagles are commonly seen in the studbooks of harriers. The Talbot hound and the St. Hubert hound, while they no longer exist, are thought to be the basis of nearly all scent hounds today.
8. What is the meaning of the Norman word "harrier"?

Answer: hunting dog

Harrier is a Norman word for hunting dog. This makes researching the history of the breed difficult, because harrier originally meant any hunting dog, not just the modern breed of today.
9. Which is not quarry for a harrier pack?

Answer: badger

Originally in England, harriers were used mostly for hunting hare, but when fox hunting's popularity rose, most packs switched to hunting both fox and hare. Ever since the hunting ban was instituted, only drag hunting is allowed. (a hunt following a man-made trail created by dragging a scent-laden lure on the ground).

In the USA foxes were not the problem they were in England. The faster, bigger coyote is therefore the prey of choice in the USA along with the hare, which is often too fast for beagles. Badgers are a burrowing animal and need a dog, like a terrier or dachshund, that will go underground to get them out.
10. Which is NOT a trait of the harrier?

Answer: solitary

The harrier is a pack animal. It will likely become destructive if left alone for long periods of time. Most harrier owners have either multiple dogs or another pet to keep the dog company when they are away. Harriers are vocal. Not just the typical hound howling and barking, they make all kinds of vocalizations from whining to something akin to a cat purr when content.

As a scent hound with a strong working instinct, they will follow their noses if given a chance. They are a highly active and energetic.

They are bred for endurance, not flat out speed. They're like the Energizer Bunny; they keep going and going.
Source: Author toughynutter

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Beagles Average
2. Dog Breeds in the Hound Group Average
3. Dachshund Doggy Average
4. Hot Diggity Dachshund Average
5. Hound Dogs Average
6. Greyhounds: The Retired Racers Tough
7. Dog Show: The Hound Group Average
8. Dachshunds Average
9. Beagle Mania Average
10. Basset Hound Blues Difficult
11. Irish Wolfhounds Average
12. The Best of: Bloodhounds Average

2/1/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us