FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about A Screen Legend Clark Gable
Quiz about A Screen Legend Clark Gable

A Screen Legend, Clark Gable Trivia Quiz


This quiz is based on the life and career of one of Hollywood's greatest leading men, Mr. Clark Gable. Enjoy!

A multiple-choice quiz by NalaMarie. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities E-G
  8. »
  9. Clark Gable

Author
NalaMarie
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
161,824
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1230
Last 3 plays: Guest 73 (3/10), Guest 31 (4/10), Guest 174 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is Mr. Gable's astrological sign? Hint


Question 2 of 10
2. What disease took the life of his mother in 1901? Hint


Question 3 of 10
3. What movie was he in the middle of filming when he got the news his wife was killed in a plane crash? Hint


Question 4 of 10
4. How long did his marriage to actress Carole Lombard last? Hint


Question 5 of 10
5. Which of the following movie roles gave Mr. Gable his first and only Academy Award for 'Best Actor in a Leading Role'? Hint


Question 6 of 10
6. "You Made Me Love You" was especially written for Mr. Gable's 36th birthday.


Question 7 of 10
7. In AFI's '100 Years ... 100 Stars', at what number did Mr. Gable rank? Hint


Question 8 of 10
8. Where is Mr. Gable's star on the Hollywood Walk of Fame located? Hint


Question 9 of 10
9. On the former 'Legends of Hollywood' mural, what were the order of paintings, from left to right? Hint


Question 10 of 10
10. How many of Mr. Gable's movies were listed in AFI's 'Top 100 American Films of the 20th Century' (1998)? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 19 2024 : Guest 73: 3/10
Jul 18 2024 : Guest 31: 4/10
Jul 09 2024 : Guest 174: 5/10
Jul 09 2024 : Guest 100: 9/10
Jul 09 2024 : Guest 207: 3/10
Jul 03 2024 : Guest 68: 6/10
Jun 21 2024 : Guest 73: 4/10
May 31 2024 : Guest 98: 10/10
May 30 2024 : Guest 67: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is Mr. Gable's astrological sign?

Answer: Aquarius

William Clark Gable was born on February 1, 1901 in Cadiz, Ohio.
2. What disease took the life of his mother in 1901?

Answer: Epilepsy

When he was just seven months old, his mother, Adeline, died from epilepsy. He was raised by his father, William Gable and his stepmother, Jennie.
3. What movie was he in the middle of filming when he got the news his wife was killed in a plane crash?

Answer: "Somewhere I'll Find You" (1942)

She died on January 16, 1942. Production on the film temporarily stopped, and receommenced on February 23rd. Ironically, the role he played in this film, Jonathan Davis, has a brother who is killed and the script contained painful lines about death. On his first day back, he announced that he would enlist in the Army Air Corps and when the filming was over, in August 1942, he enlisted.

He went to England to make a motion picture of aerial gunners in action. He flew missions over Europe in B-17s to obtain combat film footage.

He received the Distinguished Flying Cross and the Air Medal and was relieved from active duty as a Major on June 12, 1944.
4. How long did his marriage to actress Carole Lombard last?

Answer: Just under 3 years

He co-starred with Carole in 1932 in their only movie together, "No Man of Her Own". In January 1936, he met up with her again at a society party. Soon they became the most popular couple in Hollywood. On March 29, 1939 they exchanged vows only to have the marriage tragically end just under their 3rd anniversary on January 16, 1942 when Carole was killed in a plane crash.
5. Which of the following movie roles gave Mr. Gable his first and only Academy Award for 'Best Actor in a Leading Role'?

Answer: Peter Warne in "It Happened One Night" (1934)

Mr. Gable won the Oscar at the 7th Annual Academy Awards ceremony in 1934. He won in the category of 'Best Actor in a Leading Role' for his work in "It Happened One Night". He was nominated for an Oscar for his role in "Mutiny on the Bounty" in 1936 and again in 1940 for his work in "Gone with the Wind" but din't win. "It Happened One Night" also was the first film to ever win Oscars in all five of the major categories, Best Picture, Best Actor, Best Actress, Best Director and Best Writing/Adaptaion (Screenplay).
6. "You Made Me Love You" was especially written for Mr. Gable's 36th birthday.

Answer: False

Although she did sing it at his 36th birthday party, "You Made Me Love You (I Didn't Want to Do It)" was originally written in 1913 by Al Jolson, (music by James V. Monaco and lyrics by Joseph McCarthy). Judy Garland also sang this in the third part of MGM's 'Broadway Melody' series, "Broadway Melody of 1938".
7. In AFI's '100 Years ... 100 Stars', at what number did Mr. Gable rank?

Answer: 7

The American Film Institute announced the 50 greatest American screen legends on June 16, 1999. The top three men were James Stewart (#3), Cary Grant (#2) and Humphrey Bogart ranked in at #1. The top three women were Audrey Hepburn (#3), Betty Davis (#2) and Katharine Hepburn ranked in at #1.
8. Where is Mr. Gable's star on the Hollywood Walk of Fame located?

Answer: 1608 Vine Street

Judy Garland's star is located at 1715 Vine Street. Cary Grant's star is located at 1610 Vine Street and Ava Gardner's star is located at 1560 Vine Street.
9. On the former 'Legends of Hollywood' mural, what were the order of paintings, from left to right?

Answer: Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Fred Astaire, Bette Davis, James Dean, Clark Gable

This mural once covered the entire western side of a building at the southeast corner of Hollywood Boulevard and Hudson Avenue. It portrayed the likenesses of film legends Marilyn Monroe, Humphrey Bogart, Fred Astaire, Bette Davis, James Dean and Clark Gable.

A major earthquake destroyed this mural years ago but a smaller mural, ('The Muralists'), is directly across the street from this one.
10. How many of Mr. Gable's movies were listed in AFI's 'Top 100 American Films of the 20th Century' (1998)?

Answer: 3

"Mutiny on the Bounty" (1935) ranked at #86. "It Happened One Night" (1934) ranked at #35 and "Gone with the Wind" (1939) ranked at #4. "The Godfather" (1934) ranked at #3, "Casablanca" (1942) ranked at #2 and "Citizen Kane" (1941) ranked at #1.
Source: Author NalaMarie

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us