FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about James Garner  Big Screen and Small
Quiz about James Garner  Big Screen and Small

James Garner: Big Screen and Small Quiz


I wanted to do another quiz about James Garner, this time focusing on his roles in the cinema and on television. I hope you enjoy it.

A multiple-choice quiz by shvdotr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities E-G
  8. »
  9. James Garner

Author
shvdotr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
372,959
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
497
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (6/10), Guest 184 (8/10), Guest 1 (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. In what midwestern college town was James Garner born? Hint


Question 2 of 10
2. What was James Garner's birth name? Hint


Question 3 of 10
3. A blockbuster film for James Garner put him to work with Steve McQueen, Charles Bronson, and James Coburn, among others in an ensemble cast. Garner played Flight Lieutenant Robert Henley, an American in a German POW camp made up primarily of captured British personnel. What's the name of this big hit from 1963, with an iconic highlight of Steve McQueen on a motorcycle? Hint


Question 4 of 10
4. Another of James Garner's big hits was a Western comedy released in 1969. The film parodied the Western genre, especially movies featuring heroic lawmen. Garner played Jason McCullough, who was hired by a newly-sprung town to keep the peace, even though he was an Easterner who said he was on his way to Australia. Name this film which included veteran actors Jack Elam, Harry Morgan, and Walter Brennan. Hint


Question 5 of 10
5. In one of Garner's last half dozen or so films as an actor, released in 2000, he played retired Air Force Captain Tank Sullivan. Sullivan teamed up with fellow retirees and ex-test pilots (played by Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, and Donald Sutherland), to be sent into space to attempt to repair an old and failing Soviet satellite. Which film was it? Hint


Question 6 of 10
6. In 1985 Jim Garner received an Academy Award nomination for his role as Murphy Jones in a romantic comedy with Sally Field. Garner played a 60-year-old pharmacist who helped a 33-year-old single mother adapt to moving into a new town with her son. Can you name the movie? Hint


Question 7 of 10
7. What James Garner called his first "serious" film was a 1957 movie set in post-Korean War Japan. Garner played Captain Mike Bailey, the close friend of Major "Ace" Gruver, played by Marlon Brando. Can you name this film, focused on racism and prejudice surrounding two American servicemen who fall in love with Japanese women? Hint


Question 8 of 10
8. Let's move from the big screen to television. What is the occupation of Jim Rockford, the title character of James Garner's TV series "The Rockford Files"? Hint


Question 9 of 10
9. In 1995 James Garner starred as Woodrow F. Call, a former Texas Ranger captain who had become a bounty hunter, tracking a bandit named Joey Garza. Can you identify this three-episode miniseries written by Larry McMurtry, featuring characters from his earlier success with "Lonesome Dove"? Hint


Question 10 of 10
10. In 1985 James Garner received a Primetime Emmy Award nomination for his role in a TV movie about a woman's struggle with her husband's heart disease. Mary Tyler Moore played Martha Lear, whose husband Harold (Garner) suffered the heart attack. The movie is based on Mrs. Lear's autobiographical book of the same name. Can you identify it? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 12 2024 : Guest 24: 6/10
Mar 11 2024 : Guest 184: 8/10
Mar 10 2024 : Guest 1: 6/10
Mar 08 2024 : Guest 12: 9/10
Mar 07 2024 : Guest 103: 5/10
Mar 03 2024 : Guest 66: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what midwestern college town was James Garner born?

Answer: Norman, Oklahoma

Although he did not graduate with his class from Norman High School (he got his GED in the service) nor from the University of Oklahoma, he was a life-long Sooner fan and booster. OU presented him with an honorary doctorate of letters, and he contributed half a million dollars to help endow the University's Drama Department with the James Garner Chair.
2. What was James Garner's birth name?

Answer: James Scott Bumgarner

In his memoir, "The Garner Files", Garner said that early on in his career, the Warner Brothers studio changed his name, dropping the Bum, without his permission. But his motivation for making the change official was for the sake of his young daughter, Kim, who was known variously as Kim Clarke, for her mother's name (Kim was born to Garner's wife by a previous marriage) as well as by Kim Garner and Kim Bumgarner, which as Garner said, could be confusing for a child. So in 1956 Garner officially changed his name to James Scott Garner.
3. A blockbuster film for James Garner put him to work with Steve McQueen, Charles Bronson, and James Coburn, among others in an ensemble cast. Garner played Flight Lieutenant Robert Henley, an American in a German POW camp made up primarily of captured British personnel. What's the name of this big hit from 1963, with an iconic highlight of Steve McQueen on a motorcycle?

Answer: The Great Escape

"The Great Escape" was based on a true incident in Nazi Germany's Lower Silesia (now in Poland), in which 76 prisoners escaped from a supposedly escape-proof POW camp.

At one point, McQueen had quit the project, but he was talked back into completing the picture by Garner and Coburn. One of the results of the incident was the inclusion in the picture of the motorcycle scene.
4. Another of James Garner's big hits was a Western comedy released in 1969. The film parodied the Western genre, especially movies featuring heroic lawmen. Garner played Jason McCullough, who was hired by a newly-sprung town to keep the peace, even though he was an Easterner who said he was on his way to Australia. Name this film which included veteran actors Jack Elam, Harry Morgan, and Walter Brennan.

Answer: Support Your Local Sheriff

The original title of the film was to be "The Sheriff", but Garner felt that was too dull-sounding, so he came up with the final title after seeing a sign that said, Support Your Local Police. In 1971, Garner, Morgan, and Elam rejoined to do a sequel called "Support Your Local Gunfighter".
5. In one of Garner's last half dozen or so films as an actor, released in 2000, he played retired Air Force Captain Tank Sullivan. Sullivan teamed up with fellow retirees and ex-test pilots (played by Clint Eastwood, Tommy Lee Jones, and Donald Sutherland), to be sent into space to attempt to repair an old and failing Soviet satellite. Which film was it?

Answer: Space Cowboys

In his memoir, Garner refers to the film as "Space Geezers". At the time of the filming, Jones was the youngest of the four, at 53, Sutherland was 66, while Garner and Eastwood were both 72.
6. In 1985 Jim Garner received an Academy Award nomination for his role as Murphy Jones in a romantic comedy with Sally Field. Garner played a 60-year-old pharmacist who helped a 33-year-old single mother adapt to moving into a new town with her son. Can you name the movie?

Answer: Murphy's Romance

Sally Field was also an executive producer of the film. She had to convince Columbia Pictures to film Garner in the starring role, because the studio wanted a more established Hollywood actor and mentioned Marlon Brando. On an A&E biography of Garner, Field said her kiss with Garner was the best movie kiss she'd ever had.
7. What James Garner called his first "serious" film was a 1957 movie set in post-Korean War Japan. Garner played Captain Mike Bailey, the close friend of Major "Ace" Gruver, played by Marlon Brando. Can you name this film, focused on racism and prejudice surrounding two American servicemen who fall in love with Japanese women?

Answer: Sayonara

Red Buttons and Myoshi Umeki earned Academy Awards, in Supporting Actor and Actress roles, as lovers who wish to marry, but are harrassed into committing double suicide. Garner, who considered Brando to be America's best actor, said the highlight for him in making the film was working with Brando.
8. Let's move from the big screen to television. What is the occupation of Jim Rockford, the title character of James Garner's TV series "The Rockford Files"?

Answer: private investigator

In his memoir, Garner observes that Bret Maverick, his character in "Maverick", and Rockford are "...pretty much the same guy. One is a gambler and the other a detective, but their attitudes are identical." Although he does add that Rockford "isn't your typical detective."

Each episode of "The Rockford Files" opened with a message on Rockford's answering machine, usually with no relationship to the episode's plot. Each message gave a little hint into the character of Jim Rockford. For example, one message, from a market, asked what they should do with his bad check, while another, a dry cleaner, told him they'd lost his best jacket. It was usually not good news.
9. In 1995 James Garner starred as Woodrow F. Call, a former Texas Ranger captain who had become a bounty hunter, tracking a bandit named Joey Garza. Can you identify this three-episode miniseries written by Larry McMurtry, featuring characters from his earlier success with "Lonesome Dove"?

Answer: Streets of Laredo

The miniseries also featured Sissy Spacek and Sam Shepard. "Streets of Laredo" (published in 1993) was the second published book of McMurtry's "Lonesome Dove" series. It was followed by "Dead Man's Walk" (1995) and "Comanche Moon" (1997). In the plot line, however, "Dead Man's Walk" is first, being set in the 1840s, just prior to "Comanche Moon" (1850-1860s) and "Streets of Laredo" is last, being set in the 1890s and following "Lonesome Dove" (1870s).
10. In 1985 James Garner received a Primetime Emmy Award nomination for his role in a TV movie about a woman's struggle with her husband's heart disease. Mary Tyler Moore played Martha Lear, whose husband Harold (Garner) suffered the heart attack. The movie is based on Mrs. Lear's autobiographical book of the same name. Can you identify it?

Answer: Heartsounds

Garner was also nominated for a Golden Globe for his role as Harold Lear. All of the incorrect answers were also among Garner's 20+ made-for-TV movies.
Source: Author shvdotr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor skunkee before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/12/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us