FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Samuel Fuller
Quiz about Samuel Fuller

Samuel Fuller Trivia Quiz


Samuel Fuller was a one-of-a-kind film maker. He willingly toiled in the B-movie ghetto so he could make HIS own movies HIS way! The facts here are from his posthumous autobiography "A Third Face".

A multiple-choice quiz by tjoebigham. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Celebrity Trivia
  6. »
  7. Celebrities E-G

Author
tjoebigham
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,071
Updated
Jun 15 23
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
337
- -
Question 1 of 25
1. Where was Samuel Fuller born? Hint


Question 2 of 25
2. What nationalities were Samuel Fuller's parents? Hint


Question 3 of 25
3. How many siblings did Samuel Fuller, the film maker, have? Hint


Question 4 of 25
4. What was Samuel Fuller's first choice for a career? Hint


Question 5 of 25
5. Samuel Fuller's first line of work was newspaper reporting. How did he enter it? Hint


Question 6 of 25
6. On what paper did Samuel Fuller become a copyboy? Hint


Question 7 of 25
7. On what paper did Samuel Fuller become a full-time reporter at last? Hint


Question 8 of 25
8. Samuel Fuller also penned a few pulp novels while he was a full-time reporter. What novel did he NOT write? Hint


Question 9 of 25
9. Samuel Fuller's best known novel, "The Dark Page", is set in the newspaper world he knew. When it was made into a movie, he filmed it himself?


Question 10 of 25
10. When did Samuel Fuller pen his first screenplay? Hint


Question 11 of 25
11. When Samuel Fuller enlisted in WW2, what company did he join? Hint


Question 12 of 25
12. What superior did Samuel Fuller come to admire when he enlilsted in WW2? Hint


Question 13 of 25
13. What famous director did Samuel Fuller meet in England during the 1940s? Hint


Question 14 of 25
14. What fellow soldier did Samuel Fuller pay tribute to in his films? Hint


Question 15 of 25
15. What producer backed Samuel Fuller's first three efforts as writer-director? Hint


Question 16 of 25
16. Which actor NEVER worked for Samuel Fuller? Hint


Question 17 of 25
17. After "Steel Helmet", Samuel Fuller's next five films were made at Twentieth-Century Fox, except one. Which one was it? Hint


Question 18 of 25
18. How many war films did Samuel Fuller do? Hint


Question 19 of 25
19. How many westerns did Samuel Fuller do? Hint


Question 20 of 25
20. T or F: Samuel Fuller also worked in televison.


Question 21 of 25
21. Samuel Fuller also acted in other director's films. For which director did he NOT act? Hint


Question 22 of 25
22. Which of these actors, who worked with Samuel Fuller, never won an Oscar? Hint


Question 23 of 25
23. How many times was Samuel Fuller married? Hint


Question 24 of 25
24. T or F: A Spielberg character is named after one of Samuel Fuller's.


Question 25 of 25
25. Complete this quote from "The Big Red One": " _____ is the only glory of war" ?

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Where was Samuel Fuller born?

Answer: Worcester, Mass.

Born August 12th, 1912, in Worcester, Fuller was a fellow Bay Stater of such greats as Robert Preston, Bette Davis, Jack Lemmon and director William Wellman.
2. What nationalities were Samuel Fuller's parents?

Answer: Polish and Russian

Fuller's mother, Rebecca Baum, was Polish and his father Benjamin was Russian. Both were Jewish.
3. How many siblings did Samuel Fuller, the film maker, have?

Answer: Six

He had three brothers, Ving (for Irving), Tom, and Ray, and three sisters, Tina, Rose, and Evelyn.
4. What was Samuel Fuller's first choice for a career?

Answer: cartoonist

Fuller loved to draw from childhood, and though Ving was the better artist, Fuller often filled his soldier's journals and letters to his mother with his cartoons during his WW2 service.
5. Samuel Fuller's first line of work was newspaper reporting. How did he enter it?

Answer: As a newspaper seller

After his family moved to Manhattan, Fuller earned some money for them hawking papers on New York streets. When he was shown the workings of a press by one of his early bosses, young Sammy was smitten and wanted to be a reporter.
6. On what paper did Samuel Fuller become a copyboy?

Answer: New York Journal American

All you comic fans know what the last paper is! William Randolph Hearst owned the Journal American; he, of course inspired Welles' "Citizen Kane". Sammy was first a copy boy, then runner for the paper's legendary editor-in-chief Arthur Brisbane; the two became fast friends.
7. On what paper did Samuel Fuller become a full-time reporter at last?

Answer: New York Evening Graphic

Fuller finally achieved his dream on this, one of the first of the "tabloid" papers that printed often shocking stories of scandal and lurid crime. One of his first stories was the death by drug overdose of famed actress Jeanne Eagels.
8. Samuel Fuller also penned a few pulp novels while he was a full-time reporter. What novel did he NOT write?

Answer: I Should Have Stayed Home

"I Should Have Stayed Home" was the work of Horace "They Shoot Horses, Don't They?" McCoy. The rest are Fuller's, inspired by his experiences as taboid reporter.
9. Samuel Fuller's best known novel, "The Dark Page", is set in the newspaper world he knew. When it was made into a movie, he filmed it himself?

Answer: false

"Dark Page" was filmed as "Scandal Sheet" by fellow director Phil Karlson. The experience was crucial in Fuller's decision to direct his own scripts.
10. When did Samuel Fuller pen his first screenplay?

Answer: 1936

Fuller's first script, "Hats Off" was directed by Boris Petroff.
11. When Samuel Fuller enlisted in WW2, what company did he join?

Answer: 1st U.S. Infantry Division

It was known as "The Big Red One" because of its insignia, and Fuller wold pay tribute to it, first in a novel, then in perhaps his greatest war film. The war would become Fuller's central experience.
12. What superior did Samuel Fuller come to admire when he enlilsted in WW2?

Answer: Col. George A. Taylor

Corporal Fuller befriended Taylor. Taylor said, during the D-Day storming of Normandy, "Only two kinds of men will stay here, those who dead and those are going to die! So let's get off this beach and die inland!" Fuller paid tribute to Taylor and his words in "Steel Helmet". He didn't think highly of Patton.
13. What famous director did Samuel Fuller meet in England during the 1940s?

Answer: Alfred Hitchcock

Fuller met the Master of Suspense through a cousin of Hitch's who ran a grocery store where Fuller spent his weekends. Hitch was filming a documentary. Fuller also met Marlene Dietrich, James Cagney and was photographed by legendary Robert Capa.
14. What fellow soldier did Samuel Fuller pay tribute to in his films?

Answer: Griff

Griff survived a mine explosion. Though he lost his arms and legs, his will to survive kept him going. Among the "Griffs" in Fuller's films are Griff Bonnell in "Forty Guns", Griff in "House of Bamboo" and Mark Hamill's (!) Griff in "The Big Red One". The others are from "Merrill's Marauders" and "China Gate".
15. What producer backed Samuel Fuller's first three efforts as writer-director?

Answer: Robert L. Lippert

Lippert took a chance on beginner Fuller and backed his first three films: "I Shot Jesse James", "The Baron of Arizona" and "The Steel Helmet".
16. Which actor NEVER worked for Samuel Fuller?

Answer: Robert Mitchum

Evans debuted in "Helmet", Widmark did "Pickup on South Street" and "Hell and High Water" and Stack starred in "House of Bamboo".
17. After "Steel Helmet", Samuel Fuller's next five films were made at Twentieth-Century Fox, except one. Which one was it?

Answer: Park Row

"Park Row" was Fuller's personal valentine to the newspaper business he knew and loved. He produced it himself at Uniited Artists. The other three and "House of Bamboo" were made at Fox. Though it wasn't a success, "Park Row" was one of Fuller's favorites of his own films.
18. How many war films did Samuel Fuller do?

Answer: Five

They are: "The Steel Helmet", "Fixed Bayonets", "China Gate", set in early Vietnam, "Merrill's Marauders" and "The Big Red One". "Verboten" is set in post-ww2 Germany.
19. How many westerns did Samuel Fuller do?

Answer: Three

"I Shot Jesse James", his directorial debut, "Run of The Arrow" and "Forty Guns".
20. T or F: Samuel Fuller also worked in televison.

Answer: true

Fuller helmed seven TV episodes for 'The Dick Powell Show', and the westerns "The Virginian" and "The Iron Horse". But he preferred film directing.
21. Samuel Fuller also acted in other director's films. For which director did he NOT act?

Answer: Scorsese

Fuller acted for Wim Wenders in "Hammett" and "The American Friend", for Godard in "Pierrot le Fou" and played a general in the Spielberg flop "1941".
22. Which of these actors, who worked with Samuel Fuller, never won an Oscar?

Answer: Jeff Chandler

Chandler's last role was the title role in "Merrill's Merauders". Ives, who played in Fuller's "White Dog", won for "The Big Country". Marvin, the nameless sargeant of "Big Red One", won for "Cat Ballou". Steiger would win after "Run of The Arrow", for "In The Heat of The Night".
23. How many times was Samuel Fuller married?

Answer: 2

Fuller's first wed Martha Downes, but the marriage eventually failed. His second wife, Christa Lang, gave him a daughter, Samantha. The marriage lasted until his death in 1997.
24. T or F: A Spielberg character is named after one of Samuel Fuller's.

Answer: true

William Chun played Short Round in "Steel Helmet". In an ironic twist, the Short Round in Spielberg's "Indiana Jones and the Temple of Doom" got the name because scripter Willard Huyck named his DOG for the Fuller character!
25. Complete this quote from "The Big Red One": " _____ is the only glory of war" ?

Answer: Surviving

Spoken by Robert Carradine at the end of "One", it could serve as the motto of Fuller's war films. Though it's "thirty" (newspaper lingo for "the end") for this quiz, Fuller's films are still beloved by cineastes the world over.
Source: Author tjoebigham

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/28/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us