FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Politics for British Kids
Quiz about Politics for British Kids

Politics for British Kids Trivia Quiz


Politics isn't just for grown ups - kids know a lot too - don't you kids! Try this quiz and see if you are smarter than Mum and Dad!

A multiple-choice quiz by delboy22. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. For Children Trivia
  6. »
  7. Topics for Kids
  8. »
  9. General Topics for Kids

Author
delboy22
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
276,477
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1975
Last 3 plays: Guest 51 (1/10), Guest 86 (6/10), Guest 195 (5/10).
- -
Question 1 of 10
1. Do you know who was the British Prime Minister when Britain declared war against Germany in 1939? Hint


Question 2 of 10
2. Margaret Thatcher used to be the Prime Minister, but do you know what party she was the leader of? Hint


Question 3 of 10
3. There are lots of different political parties in UK. Which one of these people used to be the leader of the Liberal Democrats? Hint


Question 4 of 10
4. Wales has got its own local government, but what is it called? Hint


Question 5 of 10
5. Tony Blair was Prime Minister of Great Britain for a decade. What is the name of the constituency to which he was elected in 1983? Hint


Question 6 of 10
6. Great Britain is a member of a lot of international organisations, one of them is NATO - what does NATO stand for? Hint


Question 7 of 10
7. Which division of the government is responsible for British prisons? Hint


Question 8 of 10
8. In the UK, almost anyone is allowed to form a political party. A few years ago, a rather silly man called "Screaming Lord Sutch" started a political party, and had several members stand for election. Believe it or not they actually won votes! What is the name of this silly group of people? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the British high ranking politician and author, who was jailed in 2001 for perjury, and perverting the course of justice? Hint


Question 10 of 10
10. Who was the very first British Prime Minister? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 28 2024 : Guest 51: 1/10
Feb 18 2024 : Guest 86: 6/10
Feb 16 2024 : Guest 195: 5/10
Feb 09 2024 : Guest 5: 6/10
Feb 07 2024 : Guest 86: 5/10
Feb 05 2024 : Guest 87: 8/10
Feb 03 2024 : Guest 81: 7/10
Jan 28 2024 : Guest 45: 6/10
Jan 22 2024 : Guest 2: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Do you know who was the British Prime Minister when Britain declared war against Germany in 1939?

Answer: Neville Chamberlain

Mr Chamberlain was the Prime Minister just before the war. He tried to make peace with Mr Hitler, and he didn't really think there was going to be a war - but sadly he was wrong. War isn't nice, and lots of people were killed, but Britain won in the end, with the help of America and Canada, and lots of other countries.
2. Margaret Thatcher used to be the Prime Minister, but do you know what party she was the leader of?

Answer: Conservative

Mrs Thatcher was the Prime Minister when Britain went to war with the Falklands. Before she was Prime Minister, she used to be the Minister for Education.
3. There are lots of different political parties in UK. Which one of these people used to be the leader of the Liberal Democrats?

Answer: Paddy Ashdown

Paddy Ashdown was a good leader and some people think he could have been Prime Minister one day - he used to be an officer in the Royal Marines. He was born in New Delhi (India) on 27 February 1941, the eldest of seven children. When he was four years old, his family returned to Britain to buy a farm in Ulster.
4. Wales has got its own local government, but what is it called?

Answer: The Welsh Assembly

The Welsh Assembly is based in Cardiff, and is made up of elected members. It is responsible for government matters for the whole of Wales, but the main Government in Whitehall is still in overall control.
5. Tony Blair was Prime Minister of Great Britain for a decade. What is the name of the constituency to which he was elected in 1983?

Answer: Sedgefield

Tony Blair was elected as the MP for Sedgefield in 1983. He became Prime Minister in 1997. He announced his resignation as Prime Minister on 10 May 2007 and left office on 27 June 2007.
6. Great Britain is a member of a lot of international organisations, one of them is NATO - what does NATO stand for?

Answer: North Atlantic Treaty Organisation

NATO was formed on 4 April 1949; it is an alliance of 26 countries from Europe and North America. The organisation's main responsibility is the defence of the countries around the North Atlantic, which includes USA and Canada, and most of Europe.
7. Which division of the government is responsible for British prisons?

Answer: Ministry of Justice

The Ministry of Justice is responsible, amongst other things, for courts and prisons. The ministers responsible are members of the government's cabinet.
8. In the UK, almost anyone is allowed to form a political party. A few years ago, a rather silly man called "Screaming Lord Sutch" started a political party, and had several members stand for election. Believe it or not they actually won votes! What is the name of this silly group of people?

Answer: Monster Raving Loony Party

The Monster Raving Loony Party is still going in 2007, and is still putting people up for election. Amongst its manifesto proposals are ...

"The problems of prison overcrowding and increased crime will be solved easily by issuing a compulsory contract on McDonald's to do all prison catering. Convervative estimates suggest a 50% reduction in crime rates within 2 years with 0% re-offender figures."

"Make it illegal for super heroes to use their powers for evil.
Ban all terrorists from having beards as they look scary.
Ban tractors from driving on roads, they can drive across their fields."

"Let's face it; The only use for metal coat hangers is to unravel them and make them into something else.
Therefore, I suggest that all wire coathangers should be systematically hung, drawn and unravelled, under the 1936 Public Order Act."
9. What is the name of the British high ranking politician and author, who was jailed in 2001 for perjury, and perverting the course of justice?

Answer: Jeffrey Archer

An Old Bailey jury found that Lord Archer had lied and cheated in his 1987 libel case against the Daily Star newspaper. The newspaper, which had to pay 500,000 in damages at the time, issued proceedings to get its money back, plus interest - a total of 2.2m.
10. Who was the very first British Prime Minister?

Answer: Robert Walpole

Sir Robert Walpole was born on 26 August 1676 in Houghton, Norfolk, and was Prime Minister for nearly 21 years, from 1721 to 1742. He was educated at Cambridge, and in 1701 became MP for Castle Rising in Norfolk, where his father used to be MP.
Source: Author delboy22

This quiz was reviewed by FunTrivia editor NatalieW before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. What's That on Your Head? Very Easy
2. I Spy With My Little Eye Very Easy
3. Look Up In the Sky Very Easy
4. Don't Put New Shoes on the Table Very Easy
5. Not Fair! Very Easy
6. What Will You Wear? Very Easy
7. -"and" Very Easy
8. Head, Hands and Feet Very Easy
9. Dig Those Pearly Whites Very Easy
10. Natural Disasters Very Easy
11. Common Bond for Kids Very Easy
12. My Goodness, My Guinness Very Easy

3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us