FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Island of Spice
Quiz about The Island of Spice

The Island of Spice Trivia Quiz


The Caribbean is full of diverse cultures and people. While there are a lot of similarities, let's learn something about the differences in one of my favorite islands in the Caribbean. This quiz is about the Island of Spice--Grenada.

A multiple-choice quiz by chrissie25. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Caribbean
  8. »
  9. Grenada

Author
chrissie25
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,812
Updated
Jul 11 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
343
- -
Question 1 of 10
1. Grenada is an island located between the Atlantic Ocean and Caribbean Sea. Its nearest neighbor to the north is Barbados, and to the south is Trinidad and Tobago. Who discovered the island in 1498? Hint


Question 2 of 10
2. Like most of the Caribbean, Grenada has a volcanic history. What is the undersea volcano in the waters of Grenada called? Hint


Question 3 of 10
3. Grenada applied for and received full independence to govern its own affairs in 1974 from Britain. Britain, however, left a Governor General to act as the Queen's representative. This move for independence was attributed primarily to one man, who later ruled the island. What was his name? Hint


Question 4 of 10
4. Legend has it that the Caribs, the original residents of Grenada, were tired of fighting with the French and threw themselves over a cliff and into the sea rather than surrender their way of life. What was the cliff called? Hint


Question 5 of 10
5. In 1979, something revolutionary happened in Grenada: a new breed of politics and politicians was brewing. In a surprisingly bloodless revolution, the New Jewel Movement (NJM) seized power by force while the elected Prime Minister was in New York to address the United Nations. Who was the leader of the NJM? Hint


Question 6 of 10
6. In 1983, there was another attempt of a revolution. There was a difference of opinion between the members of the ruling NJM, changed later to the People's Revolutionary Government (PRG). Breaking into two factions, the Prime Minister and most of his cabinet were executed by their compatriots. Who was slotted to take over the reins of government after the execution? Hint


Question 7 of 10
7. On September 7th 2004, the Island of Spice (Grenada) had yet another island-shaping experience. There was a major hurricane that practically leveled the island flat. It did not limit itself to the island but affected the USA and other countries as well. What was the hurricane called? Hint


Question 8 of 10
8. In 1783, Grenada was permanently ceded to the British. To take advantage of the rich, fertile soils and weather conditions, thousands of slaves were imported to work in the fields. What was the native crop that they were responsible for planting? Hint


Question 9 of 10
9. "Ever Conscious of God We Aspire, Build and Advance as One People".

What do these words refer to in Grenada?
Hint


Question 10 of 10
10. What does this text excerpt represent in Grenada?

"Hail Grenada, Land of ours
We pledge ourselves to thee
Heads, hearts and hands in unity
To reach our destiny..."
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 15 2024 : emmal2000uk: 1/10
Mar 27 2024 : Guest 147: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Grenada is an island located between the Atlantic Ocean and Caribbean Sea. Its nearest neighbor to the north is Barbados, and to the south is Trinidad and Tobago. Who discovered the island in 1498?

Answer: Christopher Columbus

When Columbus landed in 1498, the island was inhabited by local Indians, referred to as Caribs and Arawaks. Columbus called the island Concepcion Island.
2. Like most of the Caribbean, Grenada has a volcanic history. What is the undersea volcano in the waters of Grenada called?

Answer: Kick-'em-Jenny

Kick-'em-Jenny is 1,300 m (4,265 ft) above the sea floor in the north of Grenada, just a few miles off the sister island of Carriacou. On July 23-24, 1939, a major eruption occurred, spawning small tsunamis which reached Grenada and the Grenadine islands.

Another eruption happened in 2001, although very little damage was reported. Although the volcano is relatively stable, who knows what is really going on down there?
3. Grenada applied for and received full independence to govern its own affairs in 1974 from Britain. Britain, however, left a Governor General to act as the Queen's representative. This move for independence was attributed primarily to one man, who later ruled the island. What was his name?

Answer: Sir Eric Matthew Gairy

Eric Matthew Gairy was Prime Minister of the island between 1967 and 1979. He died on August 23, 1997.
4. Legend has it that the Caribs, the original residents of Grenada, were tired of fighting with the French and threw themselves over a cliff and into the sea rather than surrender their way of life. What was the cliff called?

Answer: Leapers Hill

Leapers Hill is located on the northern coast at the Town of Sauteurs. It has become a cemetery and sightseeing place. It also boasted a historic Catholic church that was unfortunately destroyed in 2004 by Hurricane Ivan. While the church has been rebuilt, much of the historic bricks etc., were lost.
5. In 1979, something revolutionary happened in Grenada: a new breed of politics and politicians was brewing. In a surprisingly bloodless revolution, the New Jewel Movement (NJM) seized power by force while the elected Prime Minister was in New York to address the United Nations. Who was the leader of the NJM?

Answer: Maurice Bishop

The revolution suspended the regular constitution and instituted new rules that were supposed to make life easier for the populace. The revolution eventually "died" in 1983 through a coup, which resulted in the death of the Prime Minister and other members of cabinet, the imprisonment of the other members of the party and a USA and Allied Forces invasion.
6. In 1983, there was another attempt of a revolution. There was a difference of opinion between the members of the ruling NJM, changed later to the People's Revolutionary Government (PRG). Breaking into two factions, the Prime Minister and most of his cabinet were executed by their compatriots. Who was slotted to take over the reins of government after the execution?

Answer: Bernard Coard

The internal struggle was between Prime Minister Maurice Bishop and Deputy Prime Minister Bernard Coard. This led to the murder of Maurice Bishop and many other Grenadians on October 19, 1983 by Coard and others.
7. On September 7th 2004, the Island of Spice (Grenada) had yet another island-shaping experience. There was a major hurricane that practically leveled the island flat. It did not limit itself to the island but affected the USA and other countries as well. What was the hurricane called?

Answer: Ivan

Approximately 90% of Grenada's structures and buildings were ruined or damaged. Nearly 40 people died as a result of the hurricane as well. If that was not bad enough, a little over one year later another hurricane hit!

As a note of interest, I was on the island during the hurricane. One year later when the second hurricane was predicted, I got on the first plane leaving for NY, where it was guaranteed the hurricane wouldn't touch.
8. In 1783, Grenada was permanently ceded to the British. To take advantage of the rich, fertile soils and weather conditions, thousands of slaves were imported to work in the fields. What was the native crop that they were responsible for planting?

Answer: Sugar Cane

Most of the slaves came from Africa. Later on, indentured servants came from China and other countries, giving the current population a rather rich heritage.
9. "Ever Conscious of God We Aspire, Build and Advance as One People". What do these words refer to in Grenada?

Answer: National Motto

It's the national motto of the island. Grenada is made up of three main islands: Grenada, Carriacou and Petite Martinique.
10. What does this text excerpt represent in Grenada? "Hail Grenada, Land of ours We pledge ourselves to thee Heads, hearts and hands in unity To reach our destiny..."

Answer: The National Anthem

The National Anthem of Grenada was established in 1974. The full anthem:

"Hail Grenada, Land of ours
We pledge ourselves to thee
Heads, hearts and hands in unity
To reach our destiny
Ever conscious of God
Being proud of our heritage
May we with faith and courage
Aspire, build, advance
As one people, one family
God bless our nation."
Source: Author chrissie25

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us