FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about West Indian Wonders
Quiz about West Indian Wonders

West Indian Wonders Trivia Quiz


A quiz about the islands of the Caribbean, both the well-known and the little-known. Hope you enjoy it :)

A multiple-choice quiz by WindiesGirl. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Central America
  8. »
  9. Caribbean

Author
WindiesGirl
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
90,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
829
Last 3 plays: alaspooryoric (3/10), wellenbrecher (10/10), Quizaddict1 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. What is the capital city of the island of Aruba? Hint


Question 2 of 10
2. What island in the Caribbean is known as 'The Land of many Rivers'? Hint


Question 3 of 10
3. Nassau is the capital of the islands of the ___________ Hint


Question 4 of 10
4. What island is known for its bauxite production? Hint


Question 5 of 10
5. This island is known for its people's consumption of monkey brains: Hint


Question 6 of 10
6. The only island in the Americas still shared by two European powers is what? Hint


Question 7 of 10
7. Known for its reefs, these islands once turned away a cruise ship that had been booked specially for homosexuals because of their strict religious beliefs: Hint


Question 8 of 10
8. What island helped design and create the costumes worn by the performers in the opening ceremonies of the 1996 Olympic Games? Hint


Question 9 of 10
9. Tortola is part of the: Hint


Question 10 of 10
10. Papiamentu is a dialect spoken by which three islands? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : alaspooryoric: 3/10
May 23 2024 : wellenbrecher: 10/10
May 02 2024 : Quizaddict1: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the capital city of the island of Aruba?

Answer: Oranjestad

Oranjestad comes from the Dutch words 'Oranje' for Orange and 'Stad' for city. Orange is the official colour of the Netherlands. Aruba was a former Dutch colony, part of the federation the Netherlands Antilles. It now stands as a country within the Kingdom of the Netherlands, meaning it deals directly with The Netherlands, rather than the chief island in the federation, Curacao.
2. What island in the Caribbean is known as 'The Land of many Rivers'?

Answer: Dominica

Dominica has many natural rivers running throughout the islands' mountainous terrain. It is these rivers that led Colombus to declare it the most beautiful of the islands he had seen by far.
3. Nassau is the capital of the islands of the ___________

Answer: Bahamas

The islands of the Bahamas consists of many small islands, however, only a handful, like Nassau, Abaco, Grand Bahama, and Eluthera are inhabited by people. Nassau is the largest island, and is the capital. Off the coast of Nassau is Paradise Island, which houses Atlantis Resort, one of the Bahamas' most luxurious and expensive resorts.
4. What island is known for its bauxite production?

Answer: Jamaica

Jamaica has the region's biggest bauxite reserves, and is a chief exporter of the precious metal, along with its bananas.
5. This island is known for its people's consumption of monkey brains:

Answer: St. Kitts

Though it is rare in these modern times, in the olden days, Kittitians (people from St. Kitts) would consume the brains of the monkeys that inhabited the island.
6. The only island in the Americas still shared by two European powers is what?

Answer: St.Maarten/St.Martin

The only island in the world to be shared by two European countries, St.Maarten (Dutch)/ St.Martin (French) is often called the Friendly Island and is a tourism hot spot for many Americans, Canadians, and Europeans. It is also a melting pot of culture, featuring 28+ different nationalities.
7. Known for its reefs, these islands once turned away a cruise ship that had been booked specially for homosexuals because of their strict religious beliefs:

Answer: Cayman Islands

Believed as a result of their strict British and religious heritage, the Caymans, as well as the islands of the Bahamas, simply refuse to allow cruise ships that have mainly homosexuals as their passengers dock in their waters. In the few cases where the ship is allowed entry, locals have been known to throw stones and sticks at the disembarking passengers.
8. What island helped design and create the costumes worn by the performers in the opening ceremonies of the 1996 Olympic Games?

Answer: Trinidad

Trinidad is known world-wide for its incredible carnival and their costumes are among the very best. Designers for the Trinidadian Carnival were contracted by the Olympic Committee as the official designers for the costumes worn by the performers for the Opening Ceremonies. Those men walking on stilts are called 'mocojumbies' throughout the islands, and Trinidad specializes in them.
9. Tortola is part of the:

Answer: British Virgin Islands

Tortola is part of the BVI, or British Virgin Islands.
10. Papiamentu is a dialect spoken by which three islands?

Answer: Aruba, Bonaire, Curacao

Papiamentu is not an official language of the world, as it is only spoken by three countries. The ABC islands also speak Dutch and English, but Papiamentu is their tongue of choice, so to speak. Papiamentu is a combination of Spanish, Dutch and Portuguese, and bears a very similar resemblance to Spanish (i.e., buenos días is good morning in Spanish. Bon Dia is good morning in Papiamentu)
Source: Author WindiesGirl

This quiz was reviewed by FunTrivia editor minch before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us