FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Grenada Isle of Spice
Quiz about Grenada Isle of Spice

Grenada: Isle of Spice Trivia Quiz


Grenada (pronounced gra-NAY'-da) is a tiny Caribbean island with big personality and fascinating geography ranging from beaches to tropical rain forests with a volcano or two thrown in for good measure. Let's explore...

A multiple-choice quiz by darrellcdow. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Caribbean
  8. »
  9. Grenada

Author
darrellcdow
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
320,099
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
4743
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 76 (6/10), Yahma (10/10), Guest 216 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Known as the Isle of Spice, Grenada's main export is this pungent product which is a familiar addition to popular Christmas dishes. It's also featured on the Grenadian flag. Hint


Question 2 of 10
2. A 13-acre crater lake which has formed over a dormant volcano is a popular attraction for visitors to the island. Its name simply means "Great Lake" in the original French. What is the name of this lake? Hint


Question 3 of 10
3. Originally named Fort Royal by the French and then later renamed Fort Rupert, this structure overlooking Grenada's capital city now also shares the name of the city. What is the name of this structure? Hint


Question 4 of 10
4. As with most tropical climates there are only two seasons in Grenada. What are they? Hint


Question 5 of 10
5. If you're claustrophobic, the island of Grenada may be a little too small for your liking. At the widest point this tiny beauty is _______ wide. Hint


Question 6 of 10
6. Grenada is the last island in this Caribbean island chain. Don't be fooled by the name; the weather is usually pretty calm. Hint


Question 7 of 10
7. Over the years, Grenada has been owned by the French, the Spanish, and the British. Now that it is an independent nation what do you think the official national language might be? Hint


Question 8 of 10
8. Grenada is divided into parishes, each bearing the name of a saint. How many parishes are squeezed into this little nation? Hint


Question 9 of 10
9. Although the central volcano of the island of Grenada is dormant, there's an active underwater volcano just a few miles to the north that keeps everyone on their toes. What is its rather unusual name? Hint


Question 10 of 10
10. One great thing about an island is that the ocean is in every direction. How many beaches are there to choose from? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 01 2024 : Guest 76: 6/10
Apr 04 2024 : Yahma: 10/10
Mar 27 2024 : Guest 216: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Known as the Isle of Spice, Grenada's main export is this pungent product which is a familiar addition to popular Christmas dishes. It's also featured on the Grenadian flag.

Answer: nutmeg

Strangely enough, nutmeg is also a mild hallucinogen if used in concentrated quantities. Be careful with that eggnog!
2. A 13-acre crater lake which has formed over a dormant volcano is a popular attraction for visitors to the island. Its name simply means "Great Lake" in the original French. What is the name of this lake?

Answer: Grand Etang

According to local guides, nobody has ever been able to find the bottom of this crater lake by using sonar. For all intents and purposes it is a "bottomless lake." Anybody up for a swim?
3. Originally named Fort Royal by the French and then later renamed Fort Rupert, this structure overlooking Grenada's capital city now also shares the name of the city. What is the name of this structure?

Answer: Fort George

To this day you can still see the bullet holes in the walls of Fort George from the execution of Prime Minister Maurice Bishop in 1983 and from the ensuing violence when the soldiers began shooting into the protesting crowd. Any reports of dragons being slain there have not been confirmed.
4. As with most tropical climates there are only two seasons in Grenada. What are they?

Answer: rainy season and dry season

During the six months of the rainy season, the center of the island will receive some rain fall almost every day. It's an honest-to-goodness rain forest.
5. If you're claustrophobic, the island of Grenada may be a little too small for your liking. At the widest point this tiny beauty is _______ wide.

Answer: 12 miles

Twelve miles isn't very big especially when you consider that it's also only 24 miles long. Not to worry, the mountains in the center make it seem much bigger and the beautiful beaches will mellow out even the most claustrophobic soul.
6. Grenada is the last island in this Caribbean island chain. Don't be fooled by the name; the weather is usually pretty calm.

Answer: The Windward Islands

The Windward Islands end just north of the equator. You can almost imagine you see the coast of Venezuela from Grenada's south beaches.
7. Over the years, Grenada has been owned by the French, the Spanish, and the British. Now that it is an independent nation what do you think the official national language might be?

Answer: English

The official language is English although some people do speak a French-African patois as well. Whatever you do, don't tell the locals they sound Jamaican. They'll correct you in a hurry.
8. Grenada is divided into parishes, each bearing the name of a saint. How many parishes are squeezed into this little nation?

Answer: Six

Of the six parishes, four are named for the patron saints of Ireland (St. Patrick), Scotland (St. Andrew), England (St. George), and Wales (St. David). The other two are named for St. John and St. Mark - writers of two of the New Testament gospels.
9. Although the central volcano of the island of Grenada is dormant, there's an active underwater volcano just a few miles to the north that keeps everyone on their toes. What is its rather unusual name?

Answer: Kick-'em-Jenny

This colorfully named seamount erupted in 2001 and shook things up a bit on the island. Local boat traffic generally makes a wide detour around the rough waters directly over the volcano.
10. One great thing about an island is that the ocean is in every direction. How many beaches are there to choose from?

Answer: 45

Grenada is home to both black sand and white sand beaches with water so blue and clear that coral formations can be spotted from the air as you fly overhead.
Source: Author darrellcdow

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us