FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about USA Alphabetically  Part S
Quiz about USA Alphabetically  Part S

USA Alphabetically - Part S Trivia Quiz


There are lots of interesting places in the USA beginning with S, so this latest quiz in my series is a bit longer than the others.

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. Alphabetical US Cities

Author
Dizart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
308,482
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
14 / 20
Plays
6985
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: pusdoc (18/20), Jozig0504 (0/20), TurkishLizzy (18/20).
- -
Question 1 of 20
1. Which of these cities, home to the Forest Park Jewel Box, is situated on prairies and flood plains? Hint


Question 2 of 20
2. Named after a city in Italy, which city is the economic hub of central New York State? Hint


Question 3 of 20
3. Which state capital is located in the Willamette Valley? Hint


Question 4 of 20
4. Which southern city was founded in 1836 where the Red River met the Texas trail? Hint


Question 5 of 20
5. Which Michigan city is a part of the Tri Cities Region, alongside Bay City and Midland? Hint


Question 6 of 20
6. Which state capital lies on the banks of the Jordan River? Hint


Question 7 of 20
7. The University of Notre Dame is located in which city? Hint


Question 8 of 20
8. Which Californian city is known as the capital of Silicon Valley? Hint


Question 9 of 20
9. Which city is, at around 7,200 ft above sea level, the highest state capital of the USA? Hint


Question 10 of 20
10. Nicknamed "The Lilac City", which city was first settled in 1871 and named after a local Native American tribe? Hint


Question 11 of 20
11. Fisherman's Wharf is a popular tourist destination in which city? Hint


Question 12 of 20
12. Which state capital was formerly called Calhoun, and was the home of Abraham Lincoln for over twenty years until he became President? Hint


Question 13 of 20
13. The River Walk is a major tourist attraction in which Texas city? Hint


Question 14 of 20
14. "The Hostess City of the South" is a moniker sometimes applied to which city? Hint


Question 15 of 20
15. Which state capital, on the banks of the Mississippi River, was originally called Pig's Eye? Hint


Question 16 of 20
16. Which one of these cities is the oldest continually occupied European-established city in the USA? Hint


Question 17 of 20
17. Which city has a number of nicknames, including "Rain City" and "Jet City"? Hint


Question 18 of 20
18. Which state capital was originally called Sutter's Fort? Hint


Question 19 of 20
19. In which West Coast city, the site of one of the largest naval fleets in the world, could you visit Balboa Park? Hint


Question 20 of 20
20. Which city is home to Oklahoma State University? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Dec 04 2023 : pusdoc: 18/20
Dec 03 2023 : Jozig0504: 0/20
Dec 01 2023 : TurkishLizzy: 18/20
Nov 23 2023 : Soxy71: 18/20
Nov 17 2023 : ramses22: 19/20
Nov 17 2023 : Guest 136: 15/20
Nov 14 2023 : moonraker2: 20/20
Nov 07 2023 : Dagny1: 20/20
Nov 01 2023 : Squalus: 15/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these cities, home to the Forest Park Jewel Box, is situated on prairies and flood plains?

Answer: St Louis

St Louis, Missouri, was first settled in the early 18th century. Situated on the west bank of the Mississippi River, the city is nicknamed "Gateway to the West". The Gateway Arch opened to the public in 1967, and is 630 ft tall. The Forest Park, which was the location for the 1904 World's Fair, is an enormous planned park.
2. Named after a city in Italy, which city is the economic hub of central New York State?

Answer: Syracuse

Nicknamed the "Salt City", Syracuse is located to the northeast of the Finger Lakes. Syracuse University was founded there in 1870.
3. Which state capital is located in the Willamette Valley?

Answer: Salem

The capital of Oregon, Salem was founded in 1842. The city's name came from one of its founding fathers, who originally came from Salem, Massachusetts.
4. Which southern city was founded in 1836 where the Red River met the Texas trail?

Answer: Shreveport

Shreveport, Louisiana, was founded by the Shreve Town Company. Briefly the capital of Louisiana during the Civil War, the city was a hub for steamboat commerce during the 19th century.
5. Which Michigan city is a part of the Tri Cities Region, alongside Bay City and Midland?

Answer: Saginaw

Saginaw's economy was dominated by the automobile industry in the first half of the 20th century. Local business leaders started to refer to the Tri Cities as the Great Lakes Bay region in 2009.
6. Which state capital lies on the banks of the Jordan River?

Answer: Salt Lake City

The capital of Utah, Salt Lake City was founded by Mormons in 1847. As well as being home to the headquarters of the Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, the city has established itself as a skiing resort, with the 2002 Winter Olympics being held there.
7. The University of Notre Dame is located in which city?

Answer: South Bend

South Bend, Indiana, was incorporated as a city in 1865. Notre Dame University was founded in the area in 1842, and was the city's largest employer in the early 21st century.
8. Which Californian city is known as the capital of Silicon Valley?

Answer: San Jose

San Jose was founded in 1777 under its original name of Pueblo de San Josť de Guadalupe. The phrase "Silicon Valley" was first coined in the early 1970s due to the proliferation of silicon chip manufacturers in the area.
9. Which city is, at around 7,200 ft above sea level, the highest state capital of the USA?

Answer: Santa Fe

The capital of New Mexico, Santa Fe was named the capital of the Spanish province of Nuevo Mexico in 1610. The city's name comes from the Spanish for 'Holy Faith'.
10. Nicknamed "The Lilac City", which city was first settled in 1871 and named after a local Native American tribe?

Answer: Spokane

Spokane, Washington, is located on the Spokane River a few miles west of the state border with Idaho. In 1974, the city became the smallest at that time to host a World's Fair.
11. Fisherman's Wharf is a popular tourist destination in which city?

Answer: San Francisco

Formerly known as Yerba Buena, San Francisco was founded in 1776. The city's population grew enormously in the 1840s because of the California Gold Rush. In 1906, a massive earthquake devastated the city. One of the most popular tourist attractions at Fisherman's Wharf is Pier 39.
12. Which state capital was formerly called Calhoun, and was the home of Abraham Lincoln for over twenty years until he became President?

Answer: Springfield

Springfield became the capital of Illinois in 1837, the same year that Abraham Lincoln moved to the city. The former President's legacy lives on in the city, with many tourist attractions there devoted to him.
13. The River Walk is a major tourist attraction in which Texas city?

Answer: San Antonio

The county seat of Bexar County, Texas, San Antonio was originally a Spanish presidio. The River Walk runs along the San Antonio River and is lined with bars, shops and restaurants. Another major attraction in the city, The Alamo, was a Roman Catholic mission and fortress, which was besieged by Mexican troops for 13 days in 1836.

In the early 21st century, it was open to the public as a museum.
14. "The Hostess City of the South" is a moniker sometimes applied to which city?

Answer: Savannah

Savannah, Georgia, was founded in 1733 by James Oglethorpe. It was the first planned city in the USA, and its historic districts attract millions of tourists each year.
15. Which state capital, on the banks of the Mississippi River, was originally called Pig's Eye?

Answer: St Paul

St Paul was named capital of Minnesota in 1849. One of the 'Twin Cities', alongside Minneapolis, the city was renamed in 1841 after a Catholic chapel established on the site.
16. Which one of these cities is the oldest continually occupied European-established city in the USA?

Answer: St Augustine

St Augustine, Florida, was founded in 1565. The city remained under Spanish rule until the 1763 Treaty of Paris awarded it to the British. It returned to the Spaniards from 1784 until 1821 when it became part of the USA. The city is now a popular tourist destination because of its historical past.
17. Which city has a number of nicknames, including "Rain City" and "Jet City"?

Answer: Seattle

Seattle, Washington, was first settled in 1851, and is named after a local Native American chief. The city's early wealth was founded on the lumber industry and the Klondike gold rush of 1896. After World War II, the airliner industry took over as a dominant local employer, with Boeing headquartered there.

A major tourist attraction, the Space Needle, was opened in 1962 and at the time was the tallest structure west of the Mississippi.
18. Which state capital was originally called Sutter's Fort?

Answer: Sacramento

Sacramento, the capital of California since 1879, was established by pioneer John Sutter in 1839. The California gold rush of 1849 saw the city expand rapidly. The city is home to a number of museums, including the California State Railroad Museum and the Crocker Art Museum.
19. In which West Coast city, the site of one of the largest naval fleets in the world, could you visit Balboa Park?

Answer: San Diego

San Diego, California, is situated a few miles north of the Mexican border. The US Navy has had a presence in the city since 1907. Balboa Park has existed since 1868, and is home to a number of institutions, including the San Diego Zoo.
20. Which city is home to Oklahoma State University?

Answer: Stillwater

The county seat of Payne County, Stillwater was founded in 1884. Oklahoma State University was founded there in 1890, under its original name of Oklahoma A&M, and has remained the biggest employer in the city.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Pagiedamon before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical American Geography:

All these quizzes are about USA geography, with answers starting with the stated letters.

  1. USA Alphabetically - Part A Average
  2. USA Alphabetically - Part B Average
  3. USA Alphabetically - Part C Average
  4. USA Alphabetically - Part D Average
  5. USA Alphabetically - Part E Average
  6. USA Alphabetically - Part F Average
  7. USA Alphabetically - Part G Average
  8. USA Alphabetically - Part H Average
  9. USA Alphabetically - Part I & J Average
  10. USA Alphabetically - Part K Average
  11. USA Alphabetically - Part L Average
  12. USA Alphabetically - Part M Average

12/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us