FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Yellowstone National Park
Quiz about Yellowstone National Park

Yellowstone National Park Trivia Quiz


This is not a difficult quiz for anyone who has ever visited or really anyone who is mildly interested in our nation's greatest park.

A multiple-choice quiz by KatidydWM. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA
  8. »
  9. USA - Parks

Author
KatidydWM
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
4,244
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2234
Last 3 plays: Guest 24 (8/10), Guest 172 (9/10), Guest 207 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which species of animal is not found in the Yellowstone ecosystem? Hint


Question 2 of 10
2. When was the most recent volcanic eruption within the park? Hint


Question 3 of 10
3. What tree species makes up about 80 percent of the park's forested areas? Hint


Question 4 of 10
4. In what year did Yellowstone become a national park? Hint


Question 5 of 10
5. What natural disaster changed the Yellowstone landscape in 1988?

Answer: (One word)
Question 6 of 10
6. Which Yellowstone lake is North America's largest mountain lake? Hint


Question 7 of 10
7. What is the name of a hot spring that does not have enough moisture to flow, just vent steam? Hint


Question 8 of 10
8. Of the following, which Indian tribe was not present in Yellowstone when Europeans arrived? Hint


Question 9 of 10
9. What is the name of the longest undammed river in America, whose headwaters are near the park? Hint


Question 10 of 10
10. What is the name of the national park directly south of Yellowstone?

Answer: (Two Words)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 22 2024 : Guest 24: 8/10
Feb 20 2024 : Guest 172: 9/10
Feb 11 2024 : Guest 207: 7/10
Feb 01 2024 : Guest 66: 9/10
Jan 18 2024 : Lilaa2024: 3/10
Jan 15 2024 : Guest 189: 1/10
Jan 10 2024 : Guest 188: 1/10
Jan 06 2024 : Guest 71: 10/10
Jan 06 2024 : Guest 99: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which species of animal is not found in the Yellowstone ecosystem?

Answer: Kodiak Bear

The Kodiak bear is only found on the Kodiak Archipelago in Alaska.
2. When was the most recent volcanic eruption within the park?

Answer: 600,000 years ago

It spewed out nearly 240 cubic miles of debris and a 28 by 47-mile caldera was formed.
3. What tree species makes up about 80 percent of the park's forested areas?

Answer: Lodgepole Pine

Lodgepole pines cover 60 percent of the park.
4. In what year did Yellowstone become a national park?

Answer: 1872

Under Ulysses S. Grant. It was the first in the world.
5. What natural disaster changed the Yellowstone landscape in 1988?

Answer: Fire

Nearly one-third of the park was burned, scorching more than 700,000 acres.
6. Which Yellowstone lake is North America's largest mountain lake?

Answer: Yellowstone Lake

The lake is 20 miles long, 14 miles wide, and 390 feet deep at its deepest point.
7. What is the name of a hot spring that does not have enough moisture to flow, just vent steam?

Answer: a fumarole

When surface water seeps down into porous rock layers it gets heated under pressure, and then as the superheated water rises back and nears the surface the pressure drops and it flashes into the steam of a geyser. Hot springs occur when water emerges that is not superheated or under pressure. Fumaroles do not have enough moisture to flow, so they vent steam. Mud pots form over fumaroles whose acid gases decompose rocks into mud and clay.
8. Of the following, which Indian tribe was not present in Yellowstone when Europeans arrived?

Answer: the Cherokee

The most recent Indians to live in the area were the Sheepeaters, a branch of the Shoshone tribe, who remained until 1871 when they were forcibly relocated to the Wind River Reservation.
9. What is the name of the longest undammed river in America, whose headwaters are near the park?

Answer: Yellowstone River

10. What is the name of the national park directly south of Yellowstone?

Answer: Grand Teton

Source: Author KatidydWM

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Tizzabelle before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us