FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about El Paso TX
Quiz about El Paso TX

El Paso TX Trivia Quiz


This quiz has questions on El Paso and the surrounding area. Have fun and let me know if you learned anything you might not have known.

A multiple-choice quiz by foxgap. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. History Trivia
  6. »
  7. U.S. States & Cities
  8. »
  9. Texas

Author
foxgap
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,439
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
676
- -
Question 1 of 10
1. Who started the "reading room for boys" in 1894? Hint


Question 2 of 10
2. What was unusual about the public square in downtown El Paso starting around 1883? Hint


Question 3 of 10
3. What is the name of the only battle fought near El Paso during the Mexican-American War? Hint


Question 4 of 10
4. What is an acequia? Hint


Question 5 of 10
5. What did General John J "Black Jack" Pershing have to do with the El Paso area? Hint


Question 6 of 10
6. What military base was established for the first time in January 1854 near Coon's Ranch? Hint


Question 7 of 10
7. What Apache war chief led raids against the settlers in the desert of Arizona, New Mexico, Chihuahua, and El Paso area? Hint


Question 8 of 10
8. Who was awarded the Legion of Honor medal by France for his contribution in saving French vineyards from the havoc phylloxera? Hint


Question 9 of 10
9. What American president met with Mexican president Diaz in El Paso in 1909? Hint


Question 10 of 10
10. What was the family name of the couple who built the house called "Casa de Grande"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who started the "reading room for boys" in 1894?

Answer: Mary Stanton

Mary Stanton was born in Georgia in 1862. She came to El Paso to work as a teacher. After retiring she continued to read, research, and write. She donated between 600 and 800 books to, and helped establish, the first public library in El Paso and the state of Texas.
2. What was unusual about the public square in downtown El Paso starting around 1883?

Answer: Alligators were kept in a pool there

People nicknamed the square "alligator park"; it attracted many visitors. In the wintertime it got very cold and people trying to keep the alligators warm would wrap them in coffee sacks and take them to the saloon to warm by the stoves. The square was named San Jacinto Plaza in 1902.

The alligators lived in the square until the 1960's when they were removed for their own safety and well-being. They are remembered today by a statue in the middle of the plaza.
3. What is the name of the only battle fought near El Paso during the Mexican-American War?

Answer: Battle of El Brazito

Colonel Alexander Doniphan, a lawyer from Kentucky, commanded the First Regiment of Mounted Missouri Volunteers who were assisting regular US troops guard the profitable Santa Fe trade concerns in the area. On Christmas Day in 1846 they battled a large Mexican force who had ridden out from what is present day Ciudad Juarez (known as El Paso del Norte at the time). Colonel's troops took El Paso and Chihuahua before joining forces with General John Wood and Zackery Taylor.
4. What is an acequia?

Answer: Irrigation canal

Much of the area around El Paso was semi-arid when the Spanish first arrived there. It was critical to build an irrigation system in order to try and establish settlements in the area. The earliest acequias were dug near Ysleta below El Paso by the Pueblo Indians under supervision of Spanish friars.
5. What did General John J "Black Jack" Pershing have to do with the El Paso area?

Answer: Pursued the bandit Arango

Better known as Pancho Villa, the bandit, after evading US forces for many years, turned himself in to the Mexican government in 1920. They gave him a general's salary and a home in Sauz. In 1923 he was assassinated while returning from bank business in Chihuahua. On a better note, General Pershing was sent to France the same year and became Commander-in-chief of American expeditionary forces and played a large part in winning World War I.
6. What military base was established for the first time in January 1854 near Coon's Ranch?

Answer: Fort Bliss

During the Civil War the fort was occupied by the Confederates for some time, but was retaken by Union forces. In 1867 the post was swept away by a flood and moved three miles to the north to Camp Concordia in 1869 and was renamed Fort Bliss. It was closed down in 1877 but reopened in 1878 and moved to downtown El Paso. In 1893 Fort Bliss moved to its sixth and present location.
7. What Apache war chief led raids against the settlers in the desert of Arizona, New Mexico, Chihuahua, and El Paso area?

Answer: Victorio

For many years the US Army and the Texas Rangers pursued him with no success. He was finally hunted down and killed by the Mexican military.
8. Who was awarded the Legion of Honor medal by France for his contribution in saving French vineyards from the havoc phylloxera?

Answer: T. V. Munson

Mr. Munson was credited with classifying and developing numerous grape varieties while in Texas. The wine industry prospered until the start of prohibition in the early 1920's.
9. What American president met with Mexican president Diaz in El Paso in 1909?

Answer: Taft

President Taft was the one to suggest the meeting in hope of getting support from the Mexican president for continuing the investment of American money in Mexico. Nineteen months later Diaz was overthrown by Mexican revolutionaries.
10. What was the family name of the couple who built the house called "Casa de Grande"?

Answer: Stephenson

Hugh Stephenson was a pioneer and fur trader from Kentucky and his wife Juana was the aristocratic daughter of a wealthy merchant from El Paso del Norte. Mr. and Mrs. Stephenson were some of the wealthiest families in the area from the 1830's through the 1850's. Being wealthy and powerful, they felt they had an obligation to help the poor, sick, and needy of the El Paso area and did much good for the community. Hugh died in 1870. Juana died in 1856 after being gored by a deer she had raised from a fawn.
Source: Author foxgap

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Beatka before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Texas! Tough
2. Keeping Waco Wacky Tough
3. Legends of the Alamo Tough
4. Remember the Alamo Average
5. I Left My Heart In San Antonio Average
6. The Texas City Disaster Tough
7. Texas Is Revolutionary! Average
8. Sam Houston Average
9. Texas History Very Difficult
10. General Texas History Tough
11. Texas History Dates Average
12. Texas and the Civil War Tough

3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us