Quiz about What is Soy Anyway
Quiz about What is Soy Anyway

What is "Soy" Anyway? Trivia Quiz


You have probably heard vegetarians use this word and have most likely eaten products containing it as well. This quiz is mostly about soy as a replacement for food, but it has several other uses as well.

A multiple-choice quiz by superferd. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
superferd
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
133,368
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1478
Last 3 plays: Winegirl718 (4/10), ClarkyB (10/10), cinnam0n (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. During the first decade of the 2000s, which country was the top importer of soybeans? Hint

Mexico
India
United States
China

2. What is the component found in soy that has been said to reduce the risk of cancer in humans? Hint

Omega-3
Isoflavones
Daidzein
Glycitein

3. Quorn is a company that specializes in making meatless products taste as "close to the real thing" as possible. Which of the following is the base of most Quorn foods? Hint

Vegan Veat
Soy
Mushroom
Tofu

4. Soy, in its most natural form is simply ___________? Hint

Whey protein
A bean
An herb
Manufactured and not natural

5. What condiment that you might find in an American Chinese restaurant is soy most noted for?

Answer: (Two Words)
6. What are some of the dangers of a diet of soy? Hint

Mineral deficiencies
Pancreas concerns
A high content of phytates
All of these

7. What coffee shop helped to popularize soy because the long and trendy names of the drinks included soy and could be heard when called into the back? Examples are the Soy Caramel Macchiato, the Soy Latte, and the Soy Mocha Frappuccino.

Answer: (One Word)
8. Soy can shrink your fat cells and can therefore be looked at as a weight-loss product.

True
False

9. If you were to cook soybeans and then ferment them into a paste, you would have a product known as what? Hint

Soy Milk
Tofu
Tamari
Miso

10. What is a good way to avoid "genetically manipulated" soy products in the USA? Hint

Make sure it says "organic" on the label
Grab anything blindly out of the frozen food section
Make sure there is an even amino acid count
Make sure it has the "tofu" sign of approval


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. During the first decade of the 2000s, which country was the top importer of soybeans?

Answer: China

China is by a large margin the worldwide number 1 at importing soybeans. They import 490 million bushels of US Soybeans used for human and animal consumption. China also imports 171,000 metric tons of soy oil which is used as cooking oil and for other food uses.
2. What is the component found in soy that has been said to reduce the risk of cancer in humans?

Answer: Isoflavones

There have been many advances in health with the onset of a soy diet, but this one has raised a few heads. Tofu and soy are rich in isoflavones, both of which can be found in organic foods.
There are many substances in soy and it can definitely become quite confusing.
3. Quorn is a company that specializes in making meatless products taste as "close to the real thing" as possible. Which of the following is the base of most Quorn foods?

Answer: Mushroom

To be more exact, Quorn products are made with mycoprotein, which is a fungus. These are meat-free products and a good place to find them would be a supermarket like Whole Foods. They are not for vegans though, as there are egg whites in some of their products. Since the advent of soy, there are many products that have been substituted for meat. Quorn is famous for their chicken patties, chicken nuggets, and chicken cutlets.
4. Soy, in its most natural form is simply ___________?

Answer: A bean

Soybeans are where all these soy products owe their origin. They are from the Orient, originally. Americans were and are resistant to change, especially when it comes to a staple such as food and have been slow to accept soy. They are now cultivated in the United States.
5. What condiment that you might find in an American Chinese restaurant is soy most noted for?

Answer: soy sauce

Soy sauce is still the most recognizable soy product that is used but many other products are catching up. More people are eating soy than ever before.
6. What are some of the dangers of a diet of soy?

Answer: All of these

Phytates or phytic acid are prevalent in soy and have been known to block the uptake of essential minerals like zinc and calcium. It also contains trypsin, which in large amounts has led to pancreatic cancer. As with anything in life, do not go into a strict diet change unprepared. If you are planning on becoming a vegetarian or are looking into adding a lot of soy into your diet, make sure you know what is being put into your body and what isn't getting in. Nutrition information is free and easy to obtain these days and many supplements can help prevent any or all of these concerns from becoming a reality.
7. What coffee shop helped to popularize soy because the long and trendy names of the drinks included soy and could be heard when called into the back? Examples are the Soy Caramel Macchiato, the Soy Latte, and the Soy Mocha Frappuccino.

Answer: Starbucks

When you replace whole milk in a drink at Starbucks, that is the first part of the drink that the barista calls out, with one exception. If the drink is to be put over ice, then "ice" is called out first. I would know because I worked there for a brief stint.

Many times, people would order soy in their drinks and not know why when I asked them. It just became a trend and became popular that way.
8. Soy can shrink your fat cells and can therefore be looked at as a weight-loss product.

Answer: True

What soy does, in effect, is increase your fat cells' metabolism rate, and therefore increase the burning of fat and shrinking of your fat cells. Of course, this is only accurate if you are also following a healthy diet and maintaining an exercise program of some kind, as well.
9. If you were to cook soybeans and then ferment them into a paste, you would have a product known as what?

Answer: Miso

This paste has several beneficial uses. For one, it contains a large number of probiotics and beneficial bacteria that are helpful to the intestinal tract. Miso is used in soups and several condiments.
10. What is a good way to avoid "genetically manipulated" soy products in the USA?

Answer: Make sure it says "organic" on the label

Anything that is labeled "organic" is not genetically engineered nor has it been treated with synthetic herbicides. This is important because once genetic engineering takes place, the chemical makeup of the soy is changed. This can have effects on your body in the long term.
Source: Author superferd

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 24 2022 : Winegirl718: 4/10
Nov 07 2022 : ClarkyB: 10/10
Oct 10 2022 : cinnam0n: 8/10
Oct 06 2022 : kstyle53: 10/10
Oct 05 2022 : Guest 3: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Pub Grub Average
2. Cooking Terms Average
3. Culinary Tribonds Average
4. 86 the Chicken! Average
5. Kitchen History Average
6. Culinary Misnomers Average
7. The Golden Age of Lunch Boxes Difficult
8. Restaurant Lingo Average
9. Cooking Terms for the Everyday Cook (USA) Average
10. Let's Get Sauced! Average
11. Food Galore Average
12. Do You Expect Me To Eat That? Easier

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us