Quiz about When Miss Marple Met Poirot Part Two
Quiz about When Miss Marple Met Poirot Part Two

When Miss Marple Met Poirot Part Two Quiz


Agatha Christie never allowed her two most famous detectives to meet - until now! This quiz is a mixture of full length novels - five Miss Marples and five Hercule Poirots. Warning - spoilers ahead!

A multiple-choice quiz by JaneMarple. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Literature Trivia
  6. »
  7. Authors A-C
  8. »
  9. Agatha Christie

Author
JaneMarple
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
319,610
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
605
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 78 (9/10), jefner40 (9/10), Guest 90 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In "The Mirror Crack'd from Side to Side", for whom is the fete at Gossington Hall organised? Hint

Local fire station
Old folk's home
Local hospital
St John's Ambulance Brigade

2. In "Three Act Tragedy", where is "Crow's Nest"? Hint

Loomouth
Exmouth
Poole
Dartmouth

3. In "A Caribbean Mystery", what are Colonel Edward Hillingdon and Evelyn Hillingdon interested in? Hint

Flowers
Animals
Exploring caves
Rare stones

4. Whose seat is a blowpipe found pushed down in "Death in the Clouds"? Hint

Jane Grey's
Madame Giselle's
Hercule Poirot's
Daniel Clancy's

5. In "At Bertram's Hotel", what did Canon Pennyfather see as he entered his hotel room, after missing his flight to Lucerne? Hint

Two people kissing
Himself
A maid exiting his room
A robbery taking place

6. In "The A.B.C. Murders", whereabouts in England is Churston? Hint

Cheshire
Sussex
Northampton
Devon

7. In "Nemesis", Miss Marple reads of the death of Jason Rafiel, who she met in "A Caribbean Mystery". He gave her the nickname of "Nemesis", a Greek goddess. But what was she the goddess of? Hint

Peace
Love
War
Retribution

8. In "Murder in Mesopotamia", how was Louise Leidner killed? Hint

Stabbed to death
Strangled
Drowned
Blow to the head

9. In "Sleeping Murder", what does Walter Fane do for a living? Hint

Artist
Doctor
Banker
Solicitor

10. In "Cards on the Table", Hercule Poirot is at an exhibition when Mr Shaitana invites him to dinner. What was the subject of the exhibition? Hint

Snuff boxes
Jewels
Paintings
Cigarette lighters


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In "The Mirror Crack'd from Side to Side", for whom is the fete at Gossington Hall organised?

Answer: St John's Ambulance Brigade

The title of the book is from Lord Tennyson's poem "The Lady of Shallot". Colonel Bantry is dead by the time this book begins, so Dolly Bantry sells Gossington Hall - the site for a murder in "The Body in the Library" - to the famous actress, Marina Gregg, and her film producer husband, Jason Rudd.

Heather Babcock, a gushing villager, who was thrilled to meet Marina, drops dead during the fete. But why did Marina have a "frozen look" on her face?
2. In "Three Act Tragedy", where is "Crow's Nest"?

Answer: Loomouth

"Crow's Nest" is owned by Sir Charles Cartwright, a retired actor. Sir Charles is attracted to "Egg" (real name Hermione) Lytton Gore. Poirot has to find out why a man was poisoned at a house party - two more people will be poisoned in the same way throughout the novel - and unmask a murderer.
3. In "A Caribbean Mystery", what are Colonel Edward Hillingdon and Evelyn Hillingdon interested in?

Answer: Flowers

They are botanists, as are the Americans, Lucky and Gregory Dyson. The Hillingdons and the Dysons often holiday together. Although the Hillingdons seem to have a perfect marriage, Edward once had an affair with Lucky. Lucky is Greg's second wife. It is thought that Edward helped to arrange the death of the first Mrs Dyson.
4. Whose seat is a blowpipe found pushed down in "Death in the Clouds"?

Answer: Hercule Poirot's

Poirot is flying from Paris to London when someone is murdered. This is a new twist on the locked-room mystery; seemingly only the people on the aeroplane could be the murderer or murderers. And why did the victim have two coffee spoons on her tray instead of just one?
5. In "At Bertram's Hotel", what did Canon Pennyfather see as he entered his hotel room, after missing his flight to Lucerne?

Answer: Himself

Canon Pennyfather was an extremely absent-minded person, who was staying at Bertram's Hotel. He was due to attend a conference in Lucerne, but got the wrong day. He saw himself - or a doppelganger (someone disguised as the Canon) - before someone hits him on the head.

He wakes up several days later in a different house. The novel also includes an heiress, who is desperate to inherit a large fortune, and her estranged mother.
6. In "The A.B.C. Murders", whereabouts in England is Churston?

Answer: Devon

This is a mysterious case, with a murderer boasting of his murders even before they are committed. They are done alphabetically - Alice Ascher from Andover dies from a blow to the head, Betty (or Elizabeth) Barnard from Bexhill-on-Sea is strangled with a belt, while Sir Carmichael Clarke's head is bashed in.

The victims are found with an A.B.C. railway guide. Poirot and Hastings have to unmask the murderer before it is too late.
7. In "Nemesis", Miss Marple reads of the death of Jason Rafiel, who she met in "A Caribbean Mystery". He gave her the nickname of "Nemesis", a Greek goddess. But what was she the goddess of?

Answer: Retribution

Jason Rafiel has arranged for Miss Marple to go on a coach tour. He also wants her to find out if his son is a murderer or not.
8. In "Murder in Mesopotamia", how was Louise Leidner killed?

Answer: Blow to the head

The story is set on an archaeological dig. Louise Leidner was married to a German spy before marrying Doctor Eric Leidner. Although her first husband is supposed to be dead, Louise was convinced that he was still alive; she was getting anonymous letters. Another victim in the book dies from hydrochloric acid. Poirot is assisted by Nurse Amy Leatheran.
9. In "Sleeping Murder", what does Walter Fane do for a living?

Answer: Solicitor

This is Miss Marple's final full length mystery. It seems to be out of chronological order because Colonel Bantry makes an appearance, and, by the time "The Mirror Crack'd From Side to Side" was published, he was dead. This is because "Sleeping Murder" was originally written during World War II, and then put in a vault, together with "Curtain: Poirot's Last Case" in case anything happened to Agatha.

A young woman has irrational fears when she moves into an old house, and they get worse after going to see "The Duchess of Malfi" at the theatre.
10. In "Cards on the Table", Hercule Poirot is at an exhibition when Mr Shaitana invites him to dinner. What was the subject of the exhibition?

Answer: Snuff boxes

This is a curious case, when the mysterious Mr Shaitana invites four well known detectives to dinner, as well as four people who could possibly be murderers. During an after-dinner game of bridge, Shaitana is stabbed to death.
Source: Author JaneMarple

This quiz was reviewed by FunTrivia editor MotherGoose before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 78: 9/10
Jan 31 2023 : jefner40: 9/10
Jan 17 2023 : Guest 90: 6/10
Jan 15 2023 : ret0003: 10/10
Jan 05 2023 : Guest 92: 4/10
Jan 03 2023 : Guest 86: 9/10
Dec 30 2022 : Guest 2: 10/10
Dec 18 2022 : Guest 82: 8/10
Dec 08 2022 : Guest 46: 7/10

Score Distribution

quiz
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us