Quiz about No Prayer for the Dying
Quiz about No Prayer for the Dying

10 Questions: No Prayer for the Dying Multiple Choice Quiz | Music


A quiz on the eighth studio recording by Iron Maiden "No Prayer for the Dying." Up the Irons!

A multiple-choice quiz by camhammer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music H-K
  8. »
  9. Iron Maiden

Author
camhammer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
360,836
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
161
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. "No Prayer for the Dying" represented a significant departure in sound from Maiden's two previous albums ("Somewhere in Time", "Seventh Son of a Seventh Son"). Which band member was displeased by this change and subsequently left the group? Hint

Dave Murray
Adrian Smith
Janick Gers
Nicko McBrain

2. Three German cities are mentioned in the lyrics to the song "Tailgunner." Which of these is NOT mentioned? Hint

Cologne
Berlin
Frankfurt
Dresden

3. The song "Holy Smoke" alludes to hypocritical televangelists and some of the troubles they got into in the late 1980s. Who of the following was taken down by a scandal involving a prostitute in 1988? Hint

Oral Roberts
Jim Bakker
Jerry Falwell
Jimmy Swaggart

4. What would an Iron Maiden quiz be without a question on the iconic Eddie. What is Eddie doing on the original (1990) cover art for "No Prayer for the Dying"? Hint

Smashing his way out of a coffin and choking a gravedigger.
Holding a rosary and a sword outside a burning church.
Manning the machine guns at the rear of an Avro Lancaster
Menacingly waiting to pounce from his perch in a tree.

5. Which song from "No Prayer for the Dying" contains these lyrics?

"The grief and misery for the ones that are left behind
The worst is yet to come a hell to face mankind "
Hint

Fates Warning
Hooks in You
Public Enema Number One
No Prayer for the Dying

6. Iron Maiden's only UK number one hit came from this album. Which track is it? Hint

Bring your Daughter....to the Slaughter
Tailgunner
Holy Smoke
The Assassin

7. Fill in the lyric from "Mother Russia."

"Can you be happy now _______________?"
Hint

that change has finally come?
the war is over?
your people are free?
the sun is melting away the snow?

8. In which of these countries was "No Prayer for the Dying" certified platinum? Hint

Canada
United States
United Kingdom
Australia

9. One of the song titles on the album shares its name with a classic 1950s film. Which offering is this? Hint

Run Silent Run Deep
The Enemy Below
Torpedo Run
Above Us the Waves

10. In the first few lines of "Hooks in You" which past Iron Maiden song is referenced? Hint

22 Acacia Avenue
Aces High
Killers
Moonchild


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "No Prayer for the Dying" represented a significant departure in sound from Maiden's two previous albums ("Somewhere in Time", "Seventh Son of a Seventh Son"). Which band member was displeased by this change and subsequently left the group?

Answer: Adrian Smith

Adrain Smith (born Feb 27, 1956) was a lead guitarist for Iron Maiden from 1980-1990. Smith wrote or co-wrote some of Maiden's greatest hits including: "2 Minutes to Midnight", "Wasted Years", and "Can I Play with Madness. Smith rejoined the band in 1999.
2. Three German cities are mentioned in the lyrics to the song "Tailgunner." Which of these is NOT mentioned?

Answer: Berlin

Berlin is not mentioned. I can think of better occupations than trying to shoot approaching aircraft out of the sky from a moving plane! The bravery of the greatest generation never ceases to amaze.
3. The song "Holy Smoke" alludes to hypocritical televangelists and some of the troubles they got into in the late 1980s. Who of the following was taken down by a scandal involving a prostitute in 1988?

Answer: Jimmy Swaggart

Things were never the same for old Jimmy after this indiscretion became public. Swaggart almost made a miraculous (no pun intended) comeback with a confession and show of contrition. However, when he was caught with a prostitute again in 1991 that, as they say, was the ballgame.
4. What would an Iron Maiden quiz be without a question on the iconic Eddie. What is Eddie doing on the original (1990) cover art for "No Prayer for the Dying"?

Answer: Smashing his way out of a coffin and choking a gravedigger.

Eddie in the tree was the cover art for "Fear of the Dark". The other two wrong answers are made up.
5. Which song from "No Prayer for the Dying" contains these lyrics? "The grief and misery for the ones that are left behind The worst is yet to come a hell to face mankind "

Answer: Fates Warning

"Fates Warning", written by Steve Harris and Dave Murray. Also the name of an American metal band formed in the insurance capital of the world, Hartford Connecticut.
6. Iron Maiden's only UK number one hit came from this album. Which track is it?

Answer: Bring your Daughter....to the Slaughter

Yes, "Bring your Daughter...to the Slaughter" was a number one hit in the United Kingdom from January 5-12, 1991. In yet another instance of censorship having little effect on the record buying public, the single reached its lofty heights despite being banned by the BBC.
7. Fill in the lyric from "Mother Russia." "Can you be happy now _______________?"

Answer: your people are free?

The last line of the song, and a beautiful sentiment dedicated to a country that has endured some of the bleakest, most terrible events in world history.
8. In which of these countries was "No Prayer for the Dying" certified platinum?

Answer: Canada

For an album to be certified platinum in Canada there only need to be 100,000 copies sold. In comparison the United States needs 1,000,000 sold and the UK 300,000 sold for platinum status. The album was certified gold in the US (over 500,000 sold) and the UK (over 100,000 sold). "No Prayer for the Dying" only reached number 23 in the Australian charts and was not close to the 70,000 sales needed for platinum status.
9. One of the song titles on the album shares its name with a classic 1950s film. Which offering is this?

Answer: Run Silent Run Deep

All answers are 1950s submarine flicks but of course only one is a song on this album. "Run Silent Run Deep" (1958) starred Clark Gable and Burt Lancaster as clashing commanders underneath the waves.
10. In the first few lines of "Hooks in You" which past Iron Maiden song is referenced?

Answer: 22 Acacia Avenue

The opening line of the song is "I got the keys to view at number 22." 22 Acacia Avenue was a song from the 1982 release "The Number of the Beast."
Source: Author camhammer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us