Quiz about Nostalgic 70s 80s and 90s Music
Quiz about Nostalgic 70s 80s and 90s Music

Nostalgic '70s, '80s and '90s Music Quiz


Hope this quiz brings back some great music memories.

A multiple-choice quiz by lorstrivia. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music by Year

Author
lorstrivia
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
323,142
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3083
Last 3 plays: Guest 147 (10/10), Guest 70 (6/10), Taxes101 (4/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In their 1979 UK top 10 hit, Quantum Jump sang about which famous TV cowboy show?

Hint

"Bonanza"
"Lone Ranger"
"The Virginian"
"Gun Smoke"

2. Which British band included the lyrics "Hey teacher leave us kids alone" in their 1979 #1 hit in the UK? Hint

The Boomtown Rats
Pink Floyd
The Eurythmics
Abba

3. Which song gave Dutch band Golden Earring their biggest UK and US hit in 1973?

Hint

"Endless Love"
"I Feel Love"
"Radar Love"
"It Must Be Love"

4. In the 1980s British pop group, The Thompson Twins, had many hits including "Hold Me Now", "Doctor Doctor" and "We are Detectives". Which comic strip did the group take their name from? Hint

"Andy Capp"
"Peanuts"
"The Adventures of Tin Tin"
"Batman"

5. In 1983, British band New Order had a top 10 hit with a song that was to become the biggest selling 12" single of all time. Can you name the song?

Hint

"Purple Rain"
"Black Betty"
"Yellow River"
"Blue Monday"

6. The British band The Eurythmics had a #1 selling single with this hit in 1985. It featured a harmonica solo by the legendary singer Stevie Wonder. What was the name of the song? Hint

"Who's That Girl"
"Angel of the Morning"
"There Must Be An Angel (Playing With My Heart)"
"Sex Crime ( 1984)"

7. Which 1997 UK top 10 hit features the following lyrics "Trying to make ends meet, trying to find some money then you die"

Hint

"Lucky Man"
"Bittersweet Symphony"
"Good Times"
"The Drugs Don't Work"

8. Take That had a UK #1 in 1993 with "Relight My Fire". Who featured on the song with the band?

Hint

Kylie Minogue
Lulu
Diana Ross
Madonna

9. Blur beat Oasis to the #1 slot of the UK charts in 1995 with their song "Country House" over Oasis' "Roll With It."


True
False

10. Michael Jackson had hits in the 1970s, 1980s and 1990s. What was the name of his all-time best selling album?

Hint

"Off The Wall"
"Blood on the Dance Floor"
"Bad"
"Thriller"


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In their 1979 UK top 10 hit, Quantum Jump sang about which famous TV cowboy show?

Answer: "Lone Ranger"

Quantum Jumps sound was a mixture of fusion, jazz and funk. The song included the immortal chant:

"Taumata-whaka-tangi-hanga-kuayuwo
tamate-aturi-pukaku-piki-maunga
horonuku-pokaiawhen-uaka-tana-tahu
mataku-atanganu-akawa-miki-tora"
2. Which British band included the lyrics "Hey teacher leave us kids alone" in their 1979 #1 hit in the UK?

Answer: Pink Floyd

From the film "The Wall" which had Bob Geldof as one of the characters and hit the #1 spot in over ten countries.
3. Which song gave Dutch band Golden Earring their biggest UK and US hit in 1973?

Answer: "Radar Love"

"Radar Love" was voted as the second-greatest driving song on the sixth series of the UK TV show "Top Gear", losing out to Queen's "Don't Stop Me Now".
4. In the 1980s British pop group, The Thompson Twins, had many hits including "Hold Me Now", "Doctor Doctor" and "We are Detectives". Which comic strip did the group take their name from?

Answer: "The Adventures of Tin Tin"

The band took their name from the two bumbling detectives Thomson and Thompson from Hergé's comic strip, "The Adventures of Tintin".
5. In 1983, British band New Order had a top 10 hit with a song that was to become the biggest selling 12" single of all time. Can you name the song?

Answer: "Blue Monday"

As the group were signed on to Factory Records which were not members of the British Phonographic Industry Association the band did not receive an official gold disk for all their hard work.
6. The British band The Eurythmics had a #1 selling single with this hit in 1985. It featured a harmonica solo by the legendary singer Stevie Wonder. What was the name of the song?

Answer: "There Must Be An Angel (Playing With My Heart)"

Surprisingly, this was Eurythmics' only #1 hit single in the UK.
7. Which 1997 UK top 10 hit features the following lyrics "Trying to make ends meet, trying to find some money then you die"

Answer: "Bittersweet Symphony"

The Verve's song "Bitter Sweet Symphony" reached #2 in 1997 in the UK.
Although the song's lyrics were written by Verve vocalist Richard Ashcroft, it has been also credited to Keith Richards and Mick Jagger, after charges by the original copyright owners that the song was plagiarized from the Andrew Oldham Orchestra recording of The Rolling Stones' 1965 song "The Last Time". Even though the Verve had negotiated a license to use a sample of the song, it was deemed that too much of the sample was used.
8. Take That had a UK #1 in 1993 with "Relight My Fire". Who featured on the song with the band?

Answer: Lulu

This was an important #1 for Lulu as it broke the record between her chart debut reaching #1 with "Shout" in 1964 and 29 years later with Take That.
9. Blur beat Oasis to the #1 slot of the UK charts in 1995 with their song "Country House" over Oasis' "Roll With It."

Answer: True

"Country House" topped the British singles chart, selling 270,000 copies, compared to 220,000 sold by Oasis and "Roll with It", which came in at number two.
10. Michael Jackson had hits in the 1970s, 1980s and 1990s. What was the name of his all-time best selling album?

Answer: "Thriller"

The album was one of the first to use music videos as successful promotional tools.
Source: Author lorstrivia

This quiz was reviewed by FunTrivia editor kyleisalive before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 29 2023 : Guest 147: 10/10
Jan 29 2023 : Guest 70: 6/10
Jan 29 2023 : Taxes101: 4/10
Jan 28 2023 : Guest 92: 7/10
Jan 25 2023 : Guest 167: 4/10
Jan 25 2023 : Guest 212: 8/10
Jan 24 2023 : Guest 83: 4/10
Jan 24 2023 : Guest 41: 9/10
Jan 23 2023 : Guest 81: 7/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us