FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Two Kings Engelbert and Elvis
Quiz about The Two Kings Engelbert and Elvis

The Two Kings: Engelbert and Elvis Quiz


From 1967 through 1977, Elvis Presley and Engelbert Humperdinck often performed and recorded the same songs. Here are ten questions about songs recorded by both the King of Rock 'N' Roll and the King of Romance. Can you answer all of them?

A multiple-choice quiz by Catreona. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Lyrics Mixture
  8. »
  9. Who Sang This

Author
Catreona
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
374,391
Updated
Sep 23 23
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
151
Last 3 plays: Guest 104 (4/10), Guest 59 (6/10), Guest 207 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. "Release Me" is Engelbert's signature song. Did Elvis make a studio recording of the song or include it on a concert album issued during his lifetime? Hint


Question 2 of 10
2. Both Elvis and Engelbert covered Glen Campbell's breakout 1967 hit "Gentle on My Mind". Did they both release it the same year?


Question 3 of 10
3. Which song, recorded by both Elvis and Engelbert, contains this lyric fragment?

"And yes, I know how lonely life can be
The shadows follow me, and the night won't set me free
But I don't let the evening get me down
Now that you're around me"
Hint


Question 4 of 10
4. Both Elvis and Engelbert recorded "If I Were You". Is this the same song, or two different songs with the same title?


Question 5 of 10
5. In latter years "For the Good Times, from his 1970s era album "Sweetheart", became a staple of Engelbert's concerts. Did Elvis release a studio recording of the song during his lifetime?


Question 6 of 10
6. Both Elvis and Engelbert recorded "There Goes My Everything" by Dallas Frazier. Whose record came out first?


Question 7 of 10
7. What is the title of the evergreen standard, that includes this lyric fragment, recorded by both Elvis and Engelbert?

"I'm not alone in the night
When I can have all the love you write"
Hint


Question 8 of 10
8. Both Elvis and Engelbert made studio recordings of the Gospel song "Put Your Hand in the Hand". What surprising fact is true of both recordings? Hint


Question 9 of 10
9. What is the title of the Kris Kristofferson-penned song, recorded by both Elvis and Engelbert, that begins:

"Take the ribbon from your hair
Shake it loose and let it fall"
Hint


Question 10 of 10
10. This question is a little different.

Both Elvis and Engelbert performed the hit song "It's Impossible" at shows that were recorded for release on concert albums. The question is, who had the original hit?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 23 2024 : Guest 104: 4/10
Feb 17 2024 : Guest 59: 6/10
Feb 05 2024 : Guest 207: 8/10
Jan 27 2024 : DamiensDad2012: 3/10
Jan 20 2024 : Guest 68: 7/10
Jan 11 2024 : Lord_Digby: 7/10
Jan 10 2024 : sg81: 7/10
Jan 06 2024 : Guest 175: 2/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. "Release Me" is Engelbert's signature song. Did Elvis make a studio recording of the song or include it on a concert album issued during his lifetime?

Answer: Concert album

The world first heard Engelbert's version of the vintage 1946 song by Eddie Miller, Robert Yount and James Pebworth (under the pseudonym Dub Williams) in 1967, when his single rocketed him to international stardom.

Elvis' rendition of "Release Me" is on the 1970 concert album "On Stage" .
2. Both Elvis and Engelbert covered Glen Campbell's breakout 1967 hit "Gentle on My Mind". Did they both release it the same year?

Answer: Yes

Elvis' recording of "Gentle on My Mind" by John Hartman appeared on "From Elvis in Nashville" released June 17, 1969. Engelbert included the song on "Engelbert Humperdinck" issued on December 6, 1969.
3. Which song, recorded by both Elvis and Engelbert, contains this lyric fragment? "And yes, I know how lonely life can be The shadows follow me, and the night won't set me free But I don't let the evening get me down Now that you're around me"

Answer: And I Love You So

Engelbert included "And I Love You So" by Don McLean on "My Love", 1974. Elvis released the song on his 1975 album "Today".
4. Both Elvis and Engelbert recorded "If I Were You". Is this the same song, or two different songs with the same title?

Answer: Two different songs

Engelbert recorded "If I Were You" by Bob Crewe and Eddie Rambeau in 1967. In the UK it appeared on "Twelve Great Songs Plus 'Release Me'", while in the U.S. it was issued on "The Last Waltz". Elvis laid down "If I Were You" by Gerald Nelson on "Love Letters from Elvis", which came out in 1971.
5. In latter years "For the Good Times, from his 1970s era album "Sweetheart", became a staple of Engelbert's concerts. Did Elvis release a studio recording of the song during his lifetime?

Answer: No

Engelbert's recording of "For the Good Times"by Kris Kristofferson appears on "Sweetheart" 1971. To the best of my knowledge, Elvis did not release the song on a studio album. The earliest concert album including it is "As Recorded at Madison Square Garden" recorded June 10, 1972 released June 18, 1972.
6. Both Elvis and Engelbert recorded "There Goes My Everything" by Dallas Frazier. Whose record came out first?

Answer: Engelbert's

Engelbert's recording came out in 1967, both as a single and on the album "Release Me". Fans didn't get to hear Elvis' rendition till "Elvis Country (I'm 10,000 Years Old)" was issued in 1971.
7. What is the title of the evergreen standard, that includes this lyric fragment, recorded by both Elvis and Engelbert? "I'm not alone in the night When I can have all the love you write"

Answer: Love Letters

"Love Letters" by Edward Heyman and Victor Young was published in 1945. Through the years, it has been recorded by such popular artists as Dick Haymes, Perry Como, Dinah Washington, Peggy Lee and Jerry Vale, to name but a few.

Engelbert's recording first appeared on the album "Engelbert Humperdinck" in 1969. Elvis released the song on his 1971 album "Love Letters from Elvis" .
8. Both Elvis and Engelbert made studio recordings of the Gospel song "Put Your Hand in the Hand". What surprising fact is true of both recordings?

Answer: They were released on secular (non-Gospel) albums.

Composed by Gene MacLellan, the Gospel Pop song "Put Your Hand in the Hand" was first recorded by Anne Murray for her 1970 album " Honey Wheat & Laughter". Engelbert laid the chart down for his 1971 album "Sweetheart", while Elvis released it on "Elvis Now", 1972. Neither of these albums is a gospel album, nor are the tracks themselves duets.
9. What is the title of the Kris Kristofferson-penned song, recorded by both Elvis and Engelbert, that begins: "Take the ribbon from your hair Shake it loose and let it fall"

Answer: Help Me Make It through the night

Engelbert recorded three of the songs listed. He included "Help Me Make It through the Night" on the studio album "Another Time Another Place" and the concert album "Live at the Riviera Las Vegas", both issued in 1971. Bob Dylan's "I'll Be Your Baby Tonight" is from the "Sweetheart" album, also released in 1971. "A Night to Remember" comes from "Christmas Tyme", issued in 1977. Alan Bernstein and Ritchie Adams wrote the song.

Elvis recorded two of the songs listed. " Help Me Make It through the Night" is on his 1972 album "Elvis Now". "Tonight Is So Right for Love", by Abner Silver, Sid Wayne and Joe Lilly, comes from the 1960 movie soundtrack album "G.I. Blues.
10. This question is a little different. Both Elvis and Engelbert performed the hit song "It's Impossible" at shows that were recorded for release on concert albums. The question is, who had the original hit?

Answer: Perry Como

Mr. C's last charting single was "It's Impossible" (music by Mexican composer Armando Manzanero and English lyrics by Sid Wayne). The single spent nineteen weeks on the Cashbox Singles chart in 1970 to '71, seventeen of them in the Top 100. The record's peak position on the Cashbox Singles chart was No. 10. At the same time, the single spent seventeen weeks on the Billboard Hot 100, peaking there at No. 10 as well. "It's Impossible" lent its title to Perry's nineteenth 12 in. LP album (Remember that he was a recording star long before the advent of long playing records), which came out in December of 1970.

"It's Impossible" can be found on Engelbert's concert album "Live at the Riviera Las Vegas", 1971 and "Elvis", 1973.
Source: Author Catreona

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us