FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The General Robert Reese Neyland
Quiz about The General Robert Reese Neyland

The General: Robert Reese Neyland Quiz


This is a quiz about Robert Reese Neyland.

A multiple-choice quiz by ilove9. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NCAA Football
  8. »
  9. Tennessee Volunteers

Author
ilove9
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
175,597
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
474
- -
Question 1 of 10
1. Which year did General Neyland assume the head coaching job at UT? Hint


Question 2 of 10
2. He played baseball and boxed for the Army Academy at West Point.


Question 3 of 10
3. Neyland's Tennesse teams set a NCAA record for consecutive quarters without allowing a point. How many quarters did they hold their opponents scoreless? Hint


Question 4 of 10
4. How many SEC Championships did Neyland win in the 20th century? Hint


Question 5 of 10
5. How many times was Neyland career interrupted by military duty? Hint


Question 6 of 10
6. How many times did Neyland lose to Bear Bryant? Hint


Question 7 of 10
7. What was number one on General Neyland's list of game maxims? Hint


Question 8 of 10
8. Neyland introduced the famous orange T on Tennessee helmets.


Question 9 of 10
9. Which year was Neyland inducted into the College Football Hall of Fame? Hint


Question 10 of 10
10. Which year did Neyland die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which year did General Neyland assume the head coaching job at UT?

Answer: 1926

He was named head coach in 1926 and from then on, Tennessee was in the college football business to stay.
2. He played baseball and boxed for the Army Academy at West Point.

Answer: True

Neyland reigned as West Point's undefeated heavyweight champion in '14, '15, and '16, while winning 20 consecutive games for the Army baseball team.
3. Neyland's Tennesse teams set a NCAA record for consecutive quarters without allowing a point. How many quarters did they hold their opponents scoreless?

Answer: 71

The record stood throughout the 20th century and beyond.
4. How many SEC Championships did Neyland win in the 20th century?

Answer: 5

Neyland's teams won SEC Championships in '38, '39, '40, '46, and '51.
5. How many times was Neyland career interrupted by military duty?

Answer: 2

He served as coach between 1926-1934 with a record of 76-7-5. He returned in 1936 and coached until he was called to Army duty again in 1940 (he had served in France in World War I), with a record of 43-7-3. His last stint was from 1946 to 1952, compiling a record of 54-17-4 in this period, and an overall record of 173-31-12.
6. How many times did Neyland lose to Bear Bryant?

Answer: never

The General was 5-0-2 head-to-head with Paul "Bear" Bryant.
7. What was number one on General Neyland's list of game maxims?

Answer: The team that makes the fewest mistakes will win.

In his list of seven, this is the first one.
8. Neyland introduced the famous orange T on Tennessee helmets.

Answer: False

Doug Dickey was responsible for putting the "T" on the side of the helmet, as well as orchestrating the team running through the "T", formed by "The Pride of the Southland" band.
9. Which year was Neyland inducted into the College Football Hall of Fame?

Answer: 1956

Neyland was one of 18 men from Tennessee to be inducted into the Hall at the time of his induction, more than any other SEC school.
10. Which year did Neyland die?

Answer: 1962

General Neyland died on March 28, 1962, and was laid to rest a few days later. His funeral was attended by many including Bear Bryant. Tennessee named their stadium after him shortly afterward.
Source: Author ilove9

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/16/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us