Quiz about Thank You Around the World
Quiz about Thank You Around the World

Thank You Around the World Trivia Quiz


When traveling abroad, there is no other phrase that will get you as far as a simple "thank you". Let's find out how many ways you can say it.

A multiple-choice quiz by reggaejames. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Worldwide Greetings!

Author
reggaejames
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
87,609
Updated
Dec 03 21
# Qns
25
Difficulty
Tough
Avg Score
14 / 25
Plays
6206
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 80 (17/25), Guest 80 (12/25), Guest 202 (2/25).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these languages uses "merci"? Hint

Italian
Spanish
French
Portuguese

2. "Gracias" is from what language? Hint

Portuguese
Spanish
Italian
Romanian

3. It is also a song title. "Danke schön" is ...? Hint

German
Danish
Dutch
Czech

4. An easier one perhaps: "grazie"is from what language? Hint

Italian
Croatian
Albanian
Spanish

5. Sounds familiar ... "Obrigado' is for a man, and "obrigada' is for a woman in which language? Hint

Arabic
Japanese
Portuguese
Italian

6. In which language do they use "dank u"? Hint

Dutch
German
Swedish
Danish

7. Here is thank you in one of my favorite languages. "By yar la." Can you guess which one? Hint

Mongolian
Samii
Norwegian
Estonian

8. The next thank you we encounter is "ar khun". You might hear it on the Tonle Sap River. Hint

Cambodian
Tamil
Laotian
Xhosa

9. In which language does one use the word "spasiba" (pronounced "spa see ba") to say "thank you"? Hint

Latvian
Turkish
Russian
Farsi

10. Ready for the next one? "Hvala" is used in which language? Hint

Serbian
Hebrew
Yiddish
Tagalog

11. The language for this "thank you" sounds like "djen koo yeh". Hint

Hungarian
Czech
Polish
Romanian

12. "Koszonom" would be used in which language? Hint

Lithuanian
Hindi
Hungarian
Nepalese

13. "Multumesc" would be the way to say "thank you" in which of the following languages? Hint

Arabic
Romanian
Zulu
Indonesian

14. If someone said it, it would sound like, "ef ha ree sto". Which language would it be? Hint

Korean
Turkish
Greek
Tagalog

15. This is a long thank you: "Tesekkür ederim". You will hear it every day in what country? Hint

Tunisia
Malta
Turkey
Malaysia

16. Looks like "todah" when written in English. Which language is it? Hint

Ethiopian
Hebrew
Chinese
Korean

17. In which language does "shukran" mean "thank you"? Hint

Burmese
Cantonese
Arabic
Swahili

18. "Asante" is the way you say it in this African language. Hint

Yoruba
Somalian
Ethiopian
Swahili

19. You will hear "shoo kree ya" when speaking which language? Hint

Burmese
Hindi
Bulgarian
Hausa

20. In which language would one say "shay shay nee"? Hint

Japanese
Chinese
Mongolian
Vietnamese

21. "Kamsa hamnida" is thank you in what language? Hint

Korean
Cambodian
Tagalog
Laotian

22. In this country, you would hear, "terima kasih". Where am I? Hint

Panama
Philippines
Indonesia
Madagascar

23. I say this every day: "khob kuhn". Which language is it? Hint

Esperanto
Vietnamese
Thai
Cantonese

24. Looks like it should be pronounced, "come on" but it is actually "cam on". Which language says "thank you" like this? Hint

Tamil
Croatian
Vietnamese
Nepalese

25. Well, to finish off this quiz I would like to say to all of you who took the time to give it a try, "ce zu tin ba deh". What language is it? Hint

Burmese
Finnish
Mayan
Zulu


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these languages uses "merci"?

Answer: French

With the Norman conquest in 1066, Norman French became the language of the nobility in England. French was to continue to reign supreme until King John lost possesion of the province of Normandy to the French king in the beginning of the 13th century. This began a decline of French usage in England, and by the mid 1300s both nobles and commoners were speaking the same language.
2. "Gracias" is from what language?

Answer: Spanish

Spanish is a truly international language. It is even spoken in Turkey, where a medieval form of Spanish is being kept alive by Spanish Jews who were exiled from Spain over five hundred years ago.
3. It is also a song title. "Danke schön" is ...?

Answer: German

One of my favorite scenes from the movie, "Ferris Bueller's Day Off" is when he sings "Danke schön". Rent the video and check it out some time.
4. An easier one perhaps: "grazie"is from what language?

Answer: Italian

Italian is the closest relative to Latin, the language of Ancient Rome. By the way, can you name all the languages spoken today that are derived from Latin? They are Italian, French, Spanish, Catalan, Portuguese, Romansch (spoken in Switzerland), and Romanian.
5. Sounds familiar ... "Obrigado' is for a man, and "obrigada' is for a woman in which language?

Answer: Portuguese

Sounds like the Japanese word for thank you, "arigato". Actually, quite a few terms in Japanese can be traced back to Portuguese. Tempura, the famous Japanese dish came from the Portuguese word, "temporas". The Portuguese were the first westerners to visit Japan.
6. In which language do they use "dank u"?

Answer: Dutch

The number 888 in Dutch, is said to be almost impossible for non-natives to pronounce correctly. Dutch seems to be a halfway point between German and English. "Yankee" is derived from the Dutch name, "Janke", a variant version of "Jan".
7. Here is thank you in one of my favorite languages. "By yar la." Can you guess which one?

Answer: Mongolian

Being an avid mountain biker, I have always dreamed of cycling in Mongolia which to me seems like the most exotic place in the world.
8. The next thank you we encounter is "ar khun". You might hear it on the Tonle Sap River.

Answer: Cambodian

Cambodian or Khmer is a member of the Australasian language group. Although this family contains over 200 languages, of these only Cambodian and Vietnamese are recognized as national languages. Cambodian has had it own writing system for many centuries and the historical significance of the language cannot be overlooked.
9. In which language does one use the word "spasiba" (pronounced "spa see ba") to say "thank you"?

Answer: Russian

The Russian Cyrillic alphabet is named after St. Cyril. It has a total of 33 letters.
10. Ready for the next one? "Hvala" is used in which language?

Answer: Serbian

Often called Serbo/Croat, the languages are now growing apart due to Yugoslavia's breaking up in the early 1990s. Serbian uses the Cyrillic alphabet and Croation uses the Roman script.
11. The language for this "thank you" sounds like "djen koo yeh".

Answer: Polish

Polish is similar to Russian but unlike that language, it uses the Roman alphabet instead of the Cyrillic script. This is due to the fact that Poles were converted to Christianity by missionaries from Western Christendom - and to the continued influence of the Roman Catholic church. Do you want to take a shot at a Polish tongue twister? Try, "W Szcebrzeszynie chrzaszcz brzmi w trzcinie". Don't ask me how to pronounce it.

It means something like, "In Szcebrzeszynie, the beetle is crying in reeds".
12. "Koszonom" would be used in which language?

Answer: Hungarian

Those Magyars say it like "kuh suh num". Hungarian is related to none of its neighboring languages. It belongs to the same language group as Finnish and Estonian.
13. "Multumesc" would be the way to say "thank you" in which of the following languages?

Answer: Romanian

It is pronounced "mool tsoo mesk". Romanian, although almost surrounded by Slavic languages like Bulgarian and Ukrainian, is actually a member of the Romance language family. Hence the name, "Romanian". It was written with the Cyrillic alphabet from around 1521 to the 1860s when it changed to the Latin script.
14. If someone said it, it would sound like, "ef ha ree sto". Which language would it be?

Answer: Greek

"Nike", pronounced "nee kee" is also Greek. It means victory.
15. This is a long thank you: "Tesekkür ederim". You will hear it every day in what country?

Answer: Turkey

Sounds like, "teh shek kur eh deh rim". In the past one could travel from the Balkans to Beijing and hear Turkic languages being used all along the route. Turkish was originally written in the Arabic script but nowadays in the interest of modernization and simplicity, it is written in the Roman alphabet. This change was initiated by the great Turkish leader, Kemal Atatürk, in 1928.
16. Looks like "todah" when written in English. Which language is it?

Answer: Hebrew

Hebrew is an ancient language that was revitalized as a spoken, colloquial language by Jewish settlers in what was formerly Palestine and by the formation of Israel in 1948. It is a linguistic descendant of Aramaic. The Hebrew script is derived from the Phoenician alphabet and is written right to left.
17. In which language does "shukran" mean "thank you"?

Answer: Arabic

Do you know any Arabic? Sure you do. Algebra, cipher, alcohol and even sugar are just a few of the many words we have borrowed from Arabic. How about "Tally Ho!"? Yep, that too. It comes from the Crusaders who picked up the Arabic, "Tala hon!" or come here!
18. "Asante" is the way you say it in this African language.

Answer: Swahili

You would reply, "asante sana". If you want to learn more Swahili, check out the quiz in this same section by the author "jazzkickass".
19. You will hear "shoo kree ya" when speaking which language?

Answer: Hindi

In Nepalese it is "tanyabad". However, I recall hearing this phrase when flying on Air India. Nepalese and Hindi are quite similar and share much of the same vocabulary. A few of the Hindi based words we use in English are, khaki, bungalow, punch ( the drink), and thug.
20. In which language would one say "shay shay nee"?

Answer: Chinese

Chinese has seven different main dialects which in fact are more like separate languages, mutually unintelligible to non-native speakers. Someone in Beijing, can't watch a Jackie Chan movie made in Cantonese, the dialect of Hong Kong, without Chinese character subtitles.
21. "Kamsa hamnida" is thank you in what language?

Answer: Korean

Korean grammar is very similar to Japanese grammar and a large portion of its vocabulary is the same as Japanese due to both languages borrowing heavily from Chinese. Learning Korean after having studied Japanese would be much easier than starting from scratch.

However in school, I found Korean pronunciation to be far more difficult than Japanese. A strange entry in the Korean dictionary I have, "uun chong ee", which refers to a horse with white testicles! Why would they have a word for that? Beats me!
22. In this country, you would hear, "terima kasih". Where am I?

Answer: Indonesia

Indonesian is very similiar to Malay spoken in Malaysia. Think of the relationship between Spanish and Portuguese, and you won't be far off.
23. I say this every day: "khob kuhn". Which language is it?

Answer: Thai

That is what everyone says in my home city of Bangkok. Don't forget to add "khrap" if you are a man, and "ka" if you are a woman.
24. Looks like it should be pronounced, "come on" but it is actually "cam on". Which language says "thank you" like this?

Answer: Vietnamese

Vietnamese is a tonal language with six separate tones. As far as language origin is concerned, it is similar in background to Cambodian. It is quite difficult to master. Originally, the Vietnamese used Chinese characters to write their language but changed over to a romanized script towards the end of the 19th century thanks to a French missionary.
25. Well, to finish off this quiz I would like to say to all of you who took the time to give it a try, "ce zu tin ba deh". What language is it?

Answer: Burmese

"Cheh zoo tin ba deh" is how you say it. Burma or Myanmar as it is now known, is a diverse country with many different ethnic groups that speak their own distinct languages. Burmese is in the same language group as Tibetan.
Source: Author reggaejames

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 13 2023 : Guest 80: 17/25
Jan 11 2023 : Guest 80: 12/25
Jan 10 2023 : Guest 202: 2/25

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us