FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 9 for 10  Rivers
Quiz about 9 for 10  Rivers

9 for 10 - Rivers Trivia Quiz


Ten questions about rivers. If you get the right answers to the first nine questions, the initial letter of each answer will spell the answer to the last question.

A multiple-choice quiz by minch. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. Geography - Miscellany
  8. »
  9. Acrostics and Common Bond

Author
minch
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
95,151
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
4014
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 174 (4/10), Guest 175 (3/10), JanIQ (10/10).
Question 1 of 10
1. I rise in northern France and I am one of Europe's major rivers. I flow northwards to Belgium and then to the Netherlands, finally spliting in two before entering the North Sea. My name at the end of my journey is different from the name I started with. What is my first name? Hint


Question 2 of 10
2. I am not a long river. I rise in Apeninnes and enter the Ligurain sea 150 miles later. An Italian city famous for its art treasures lies on my banks. What river am I? Hint


Question 3 of 10
3. I rise in the Rocky Mountains in British Columbia, Canada. I flow south across the US border into Washington and continue in a large arc until I reach the Oregon border. I then flow westwards to the Pacific Ocean.
What river am I?
Hint


Question 4 of 10
4. I rise in the Cumberland mountains and flow north-west past Frankfort and into the Ohio River. What river am I? Hint


Question 5 of 10
5. I rise in the mountains of Turkey, and flow through Syria and Iraq where I join another major river, before flowing into the Persian Gulf. What river am I? Hint


Question 6 of 10
6. I am generally considered the longest river in the world. Need I say more? What's my name?

Answer: (One Word)
Question 7 of 10
7. I rise in Zambia, flow through Angola for a while before returning to Zambia. I continue flowing south for distance before turning to the east. As I flow east I plunge down one of the world's greatest waterfalls. What river am I? Hint


Question 8 of 10
8. I rise in Tibet, in the Himalayas, and around 1,900 miles later after passing through India and Pakistan, I enter the Arabian Sea. What river am I? Hint


Question 9 of 10
9. I rise in the Czech Republic and flow northwest through Germany past Hamburg to enter the North Sea at Cuxhaven. Hint


Question 10 of 10
10. If you have answered these questions correctly their first letters should spell the name of a river in North America.

Answer: (One Word Nine letters)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 11 2024 : Guest 174: 4/10
Feb 03 2024 : Guest 175: 3/10
Feb 01 2024 : JanIQ: 10/10
Jan 23 2024 : Guest 124: 7/10
Jan 20 2024 : Guest 86: 6/10
Jan 15 2024 : parab0la: 3/10
Jan 10 2024 : Guest 173: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. I rise in northern France and I am one of Europe's major rivers. I flow northwards to Belgium and then to the Netherlands, finally spliting in two before entering the North Sea. My name at the end of my journey is different from the name I started with. What is my first name?

Answer: Meuse

In the Netherlands the name of the river is the Maas. The river is 560 miles long (901km). The Meuse valley was the scene of many battles in WWI and WWII.
2. I am not a long river. I rise in Apeninnes and enter the Ligurain sea 150 miles later. An Italian city famous for its art treasures lies on my banks. What river am I?

Answer: Arno

The Arno is liable to flooding and some of Florence's art treasures have been damaged in these floods.
3. I rise in the Rocky Mountains in British Columbia, Canada. I flow south across the US border into Washington and continue in a large arc until I reach the Oregon border. I then flow westwards to the Pacific Ocean. What river am I?

Answer: Columbia

The large arc part of the Columbia is known as the Big Bend. The Columbia River has many dams along its length, the largest of which is the Grand Coulee Dam. It is 1,210 miles long (1947km).
4. I rise in the Cumberland mountains and flow north-west past Frankfort and into the Ohio River. What river am I?

Answer: Kentucky

The Kentucky River is 259 miles (417km) long.
5. I rise in the mountains of Turkey, and flow through Syria and Iraq where I join another major river, before flowing into the Persian Gulf. What river am I?

Answer: Euphrates

After the Euphrates joins the Tigris it becomes the Shatt al Arab.
Its length from source to the Persian Gulf is 1,700 miles (2735km)
The area around the Tigris and Euphrates is known as the "cradle of civilization. The rivers were a transportation route and their water supplied irrigation systems for ancient civilization of Mesopotamia.
6. I am generally considered the longest river in the world. Need I say more? What's my name?

Answer: Nile

The White Nile rises in Burundi and the Blue Nile in Ethiopia. They meet at Khartoum, capital of the Sudan, and become the Nile proper.
Like the Tigris and Euphrates the Nile valley area was home to an important ancient civilization. The total length of the river is 4,150 miles (6,677km). The Amazon is not so long, (3,900 miles) but has more volume.
7. I rise in Zambia, flow through Angola for a while before returning to Zambia. I continue flowing south for distance before turning to the east. As I flow east I plunge down one of the world's greatest waterfalls. What river am I?

Answer: Zambezi

The first European to see the Victoria Falls was David Livingstone. He named them for then reigning Queen. On this stretch of its journey the river forms the boundary between Zambia and Zimbabwe. It then flows through Mozambique and enters the Mozambique Channel.
8. I rise in Tibet, in the Himalayas, and around 1,900 miles later after passing through India and Pakistan, I enter the Arabian Sea. What river am I?

Answer: Indus

The Indus valley, like the valleys of the Euphrates and Nile was home to an important ancient civilization. 2,500 B.C to 5,00 B.C.
9. I rise in the Czech Republic and flow northwest through Germany past Hamburg to enter the North Sea at Cuxhaven.

Answer: Elbe

Hamburg is Germany's main sea port, although it is over fifty miles from the sea. It is also a major industrial, financial and cultural center. It was badly damaged in WWII and was extensively rebuilt in the 1950s.
10. If you have answered these questions correctly their first letters should spell the name of a river in North America.

Answer: Mackenzie

The Mackenzie River is in Canada's Northwest Territories. It is about 1.120 miles long and flows into an arm of the Beaufort Sea. It was named after the explorer Sir Alexander Mackenzie who navigated it in 1789.
Source: Author minch

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us