FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about USA Facts and Figures 1
Quiz about USA Facts and Figures 1

U.S.A. Facts and Figures #1 Trivia Quiz


Welcome to my first quiz! Get your thinking caps on as this quiz contains a variety of facts and figures about the U.S.A.

A multiple-choice quiz by sak57. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. General Knowledge Trivia
  6. »
  7. Mixed USA

Author
sak57
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
136,388
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Difficult
Avg Score
7 / 15
Plays
3844
Last 3 plays: Guest 98 (4/15), matthew2024 (5/15), desertloca (7/15).
- -
Question 1 of 15
1. How long is the boundary line of the U.S.A./Canada excluding Alaska? Hint


Question 2 of 15
2. The Star Spangled Banner became the National Anthem in which year? Hint


Question 3 of 15
3. The rainiest spot in the United States is located in: Hint


Question 4 of 15
4. The U.S. motto, "In God We Trust" was originally put on coins during which war? Hint


Question 5 of 15
5. What was the first National Park to be established in the U.S.A.? Hint


Question 6 of 15
6. In order for an Amendment to the Constitution to be passed it must be approved by: Hint


Question 7 of 15
7. In which year was the United States voting age lowered to 18? Hint


Question 8 of 15
8. The first U.S. space satellite went into orbit in 1958.


Question 9 of 15
9. This state entered the Union on May 29, 1848. Hint


Question 10 of 15
10. The deepest lake in the U.S. is located in which of these states? Hint


Question 11 of 15
11. In the 1888 presidential election, Grover Cleveland actually received more popular votes than Benjamin Harrison, but Harrison gathered more electoral votes thus making him President.


Question 12 of 15
12. In which year did Sandra Day O'Connor become the first woman to serve on the United States Supreme Court? Hint


Question 13 of 15
13. How many U.S. Presidents had no Vice President at all? Hint


Question 14 of 15
14. The Trail of Tears, walked by these Native Americans from Georgia to Oklahoma, caused thousands of them to die. Hint


Question 15 of 15
15. This state gets its name from an Algonquin Indian word meaning "man" or "warrior". Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 12 2024 : Guest 98: 4/15
Jun 06 2024 : matthew2024: 5/15
May 19 2024 : desertloca: 7/15
May 13 2024 : gracious1: 8/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How long is the boundary line of the U.S.A./Canada excluding Alaska?

Answer: 3,987 miles

The border between Alaska and Canada is another 1,538 miles!
2. The Star Spangled Banner became the National Anthem in which year?

Answer: 1931

It was originally a poem written by Francis Scott Key in 1814, and has four stanzas.
3. The rainiest spot in the United States is located in:

Answer: Hawaii

Mt. Waialeale in Hawaii averages an annual rainfall of 460 inches.
4. The U.S. motto, "In God We Trust" was originally put on coins during which war?

Answer: The Civil War (1861-1865)

In 1955 Congress ordered that it be included on ALL paper money and coins.
5. What was the first National Park to be established in the U.S.A.?

Answer: Yellowstone

Yellowstone was established in 1872 and has 2,219,791 acres.
Great Smokey Mts. 1926, Everglades 1934, and Acadia (in Maine) 1929.
6. In order for an Amendment to the Constitution to be passed it must be approved by:

Answer: A 2/3 majority in the House & Senate, and 3/4 of the States

Article 5 describes how the Constitution may be amended. Thirty-eight states is three-fourths.
7. In which year was the United States voting age lowered to 18?

Answer: 1971

It was lowered from age 21 during Richard Nixon's presidency.
8. The first U.S. space satellite went into orbit in 1958.

Answer: True

Explorer I went into orbit in 1958.
9. This state entered the Union on May 29, 1848.

Answer: Wisconsin

Wisconsin became the 30th state on May 29, 1848. I had to include this one because Wisconsin is one of my favorite states to visit!
10. The deepest lake in the U.S. is located in which of these states?

Answer: Oregon

Crater Lake in Oregon is 1,932 feet deep, and is located in the southwest part of the state.
11. In the 1888 presidential election, Grover Cleveland actually received more popular votes than Benjamin Harrison, but Harrison gathered more electoral votes thus making him President.

Answer: True

Cleveland had 5,540,050 votes to Harrison's 5,449,337. Harrison got 233 electoral votes compared to Cleveland's 168.
12. In which year did Sandra Day O'Connor become the first woman to serve on the United States Supreme Court?

Answer: 1981

Thurgood Marshall became the first African-American to serve in 1967.
13. How many U.S. Presidents had no Vice President at all?

Answer: four

The four are: John Tyler 1841-1845, Millard Fillmore 1850-1853, Andrew Johnson 1865-1869, and Chester A. Arthur 1881-1885.
14. The Trail of Tears, walked by these Native Americans from Georgia to Oklahoma, caused thousands of them to die.

Answer: Cherokee

The state government forced the Cherokee to leave Georgia in 1838. They perished because of disease and the cold weather.
15. This state gets its name from an Algonquin Indian word meaning "man" or "warrior".

Answer: Illinois

Being from Illinois, I had to get in a question about my state!
Source: Author sak57

This quiz was reviewed by FunTrivia editor natsim before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Schoolyard Taunts, Rhymes and Songs 2 Average
2. 911, What's Your Emergency? Easier
3. United States Tough
4. Easy Americana [B] Average
5. Know Anything About the USA? Average
6. Americana Volume 1 Average
7. USA Odds and Ends Very Difficult
8. Easy Americana [A] Average
9. Party in the U.S.A. Average
10. Independence Day Difficult
11. US of A Variety Average
12. All About the U.S.A. Average

6/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us