Quiz about Chocolate and Coffee My Only Vices
Quiz about Chocolate and Coffee My Only Vices

Chocolate and Coffee: My Only Vices Quiz


Chocolate and coffee both contain caffeine and are dearly loved by Americans. How much do you know about these foods?

A multiple-choice quiz by drbabe. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
drbabe
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
331,588
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
2282
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 107 (6/10), Guest 172 (10/10), Guest 76 (8/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A naked female equestrian is linked with a purveyor of chocolate. What is this up-scale chocolatier? Hint

Hershey
Godiva
Mrs. See
Snickers

2. What are Buzz Beans? Hint

roasted coffee beans covered in dark chocolate
chocolate covered jumping beans
chocolate covered baby bees
coffee powder snorted for energy

3. The chemical formula for an important component in both chocolate and coffee is C8H10N4O2. What is the common name for this drug of choice in the United States? Hint

sugar
cocaine
fat
caffeine

4. What is the name of the hot drink that contains both coffee and chocolate? Hint

mocha
cappuccino
latte
espresso

5. What is the name of the structure on the coffee bush that contains the seeds that are called coffee beans? Hint

coffee cherries
coffee husks
coffee pods
coffee nips

6. What is the only state in the U.S. where coffee is grown? Hint

Arizona
California
Hawaii
Florida

7. The Aztecs made a drink called xocolâtl, a precursor of European chocolate. What does this Nahuatl word mean? Hint

cacao fruit
delicious
bitter water
brown drink

8. What is the chemical in chocolate that is toxic to dogs and cats? Hint

epacatechin
vanilla
gallic acid
theobromine

9. Who do the Oompa-Loompas make chocolate for? Hint

Willy Wonka
Mrs. See
Milton Hershey
Godiva

10. The Hershey bar is one of America's favorite chocolate bars. Where is the town of Hershey located? Hint

Ohio
Pennsylvania
California
New York


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A naked female equestrian is linked with a purveyor of chocolate. What is this up-scale chocolatier?

Answer: Godiva

The legend of Lady Godiva is that she was an 11th Century English noblewoman who pleaded with her husband to spare the poor from oppressive taxes. He agreed to comply with her request if she would ride through the town of Coventry naked. An image of the famous lady graces Godiva's 2011 mug. The company has recently branched out into flavored coffee, including hazelnut and crème brulée.
2. What are Buzz Beans?

Answer: roasted coffee beans covered in dark chocolate

The coffee beans are crunchy and slightly bitter, while the chocolate is smooth and sweet.
3. The chemical formula for an important component in both chocolate and coffee is C8H10N4O2. What is the common name for this drug of choice in the United States?

Answer: caffeine

Caffeine is classed as a drug and when purified is a bitter crystalline solid. Caffeine is a natural pesticide in coffee and cacao plants. Americans consume about 300 mg of caffeine per day, mainly in coffee, cola drinks, chocolate, and tea.
4. What is the name of the hot drink that contains both coffee and chocolate?

Answer: mocha

Espresso is coffee brewed quickly using steam to press water through ground coffee. Latte is espresso blended with steam milk and cappuccino is identical to latte except that it usually has milk foam and a dusting of cinnamon or chocolate.
5. What is the name of the structure on the coffee bush that contains the seeds that are called coffee beans?

Answer: coffee cherries

Coffee cherries are red when harvested and turn black on drying. Coffee Nips are coffee-flavored hard candies.
6. What is the only state in the U.S. where coffee is grown?

Answer: Hawaii

Coffee grown on the Big Island of Hawaii is the famous Kona coffee. Other islands now growing coffee are Maui, Kauai, and the former leper colony Molokai.
7. The Aztecs made a drink called xocolâtl, a precursor of European chocolate. What does this Nahuatl word mean?

Answer: bitter water

Cacao seeds are extremely bitter. There are many processing steps necessary to produce cacao nibs. The nibs are ground to produce cocoa mass and many steps later becomes the chocolate with which we are familiar.
8. What is the chemical in chocolate that is toxic to dogs and cats?

Answer: theobromine

Doses of 100-200 mg theobromine can be fatal for a pet. Milk chocolate and white chocolate are unlikely to poison your pet because of the low concentration of theobromine. Baker's chocolate and dark chocolate have high theobromine content and can be fatal if ingested by a dog or cat. Epacatechin and gallic acid may be beneficial to the heart. Vanilla is used as a flavoring.
9. Who do the Oompa-Loompas make chocolate for?

Answer: Willy Wonka

Nestlé makes Wonka bars, Everlasting Gobstoppers, and other Wonka candy. The website does not mention whether or not the company has miniature employees.
10. The Hershey bar is one of America's favorite chocolate bars. Where is the town of Hershey located?

Answer: Pennsylvania

A variety of chocolate goodies have been produced in Hershey, Pennsylvania, established by Milton S. Hershey in 1903. He failed twice in Denver and New York City before his "third time is the charm" experience in PA.
Source: Author drbabe

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 107: 6/10
Nov 29 2022 : Guest 172: 10/10
Nov 26 2022 : Guest 76: 8/10
Nov 25 2022 : Guest 51: 8/10
Nov 25 2022 : Guest 71: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 165: 7/10
Nov 23 2022 : Guest 104: 8/10
Nov 22 2022 : Guest 130: 8/10
Nov 17 2022 : Guest 108: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Pub Grub Average
2. Cooking Terms Average
3. Culinary Tribonds Average
4. 86 the Chicken! Average
5. Kitchen History Average
6. Culinary Misnomers Average
7. The Golden Age of Lunch Boxes Difficult
8. Restaurant Lingo Average
9. Cooking Terms for the Everyday Cook (USA) Average
10. Let's Get Sauced! Average
11. Food Galore Average
12. Do You Expect Me To Eat That? Easier

12/2/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us