Quiz about Whats Cooking
Quiz about Whats Cooking

What's Cooking? Trivia Quiz


Cooking is a necessity but it's also a pastime and hobby. Many non-cooks watch the Food Network for entertainment and today most of us eat out at least once a week. So, let's see how familiar you are with things culinary.

A multiple-choice quiz by Raki1. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Hobbies Trivia
  6. »
  7. Food & Drink

Author
Raki1
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
351,947
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
1734
Last 3 plays: Guest 104 (9/10), Guest 67 (8/10), Guest 94 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is often added, in a very small quantity, to the water when preparing poached eggs? Hint

cornstarch
vinegar
arrowroot
saffron

2. What flour is used in making one type of tortilla? Hint

tapioca flour
rice flour
corn flour
teff flour

3. What causes the blue veining in blue cheese? Hint

mold
a wrapper of mountain leaves
insects
a special kind of milk

4. Which ingredient isn't found in a standard cheese cake recipe? Hint

ricotta cheese
gorgonzola cheese
cream cheese
mascarpone cheese

5. What is the main ingredient in bouillabaisse? Hint

fish
sweet peppers
tomato
fennel

6. If you're making a typical American gingerbread cake, what is one of the spices that's typically included along with powdered ginger? Hint

coriander seed
crushed vanilla bean
cinnamon
cardamom

7. What item is a 'must' at a traditional English afternoon tea? Hint

fresh fruit
cocoa
sparkling wine
dainty, crustless sandwiches.

8. What ingredient is essential to a Manhattan clam chowder? Hint

celery
celery salt
oregano
tomatoes

9. What ingredient is present, if a meat is served 'au jus'?
Hint

sorrel leaves
citrus juice
meat juices from the cooking pan
horseradish sauce

10. Which of the following isn't a tea variety? Hint

Gun Powder
Orange Pekoe
Oolong
Santiago


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is often added, in a very small quantity, to the water when preparing poached eggs?

Answer: vinegar

Poached eggs can be poached to taste. Take the egg out of the water sooner for a soft and runny yolk and leave it in longer for a hard yolk.
2. What flour is used in making one type of tortilla?

Answer: corn flour

Tortillas can be made with either corn flour (harina masa) or wholewheat flour. A cast-iron tortilla press is ideal for shaping the tortillas.
3. What causes the blue veining in blue cheese?

Answer: mold

Although blue cheese salad dressing is a regular choice in restaurants, it's not everyone's favorite cheese on its own. Try it paired with grapes or pears.
4. Which ingredient isn't found in a standard cheese cake recipe?

Answer: gorgonzola cheese

Cheese cake comes in many versions. New York cheese cake usually has a cherry topping and Italian cheese cakes often use mascarpone cheese, have no topping. There are recipes using Brie as I very recently learned.
5. What is the main ingredient in bouillabaisse?

Answer: fish

Bouillabaisse originated in the South of France and was made using any local fish caught by the fisherman that day. Fish that require the least cooking are added to the cooking pot last, longer cooking being added first.
6. If you're making a typical American gingerbread cake, what is one of the spices that's typically included along with powdered ginger?

Answer: cinnamon

Gingerbread can be a soft crumb cake, a hard,dense cake or a crisp cookie, often made in the shape of gingerbread men. In England, gingerbread making is centuries old. This long-keeping confection was often sold at local fairs.
7. What item is a 'must' at a traditional English afternoon tea?

Answer: dainty, crustless sandwiches.

Food at traditional afternoon tea is small and dainty, e.g., small, crustless, cut sandwiches, and dainty baked goods. These tidbits are easy to balance with a tea cup already in hand.
8. What ingredient is essential to a Manhattan clam chowder?

Answer: tomatoes

There is a regional difference between Manhattan clam chowder and the New England version - Manhattan clam chowder contains tomatoes and New England clam chowder doesn't.
9. What ingredient is present, if a meat is served 'au jus'?

Answer: meat juices from the cooking pan

If a meat is served 'au jus', the pan juices that have accumulated in the cooking or roasting pan, are served with it, not a thickened sauce, e.g., thickened gravy.
10. Which of the following isn't a tea variety?

Answer: Santiago

Tea drinking is an art in Japan and a traditional ritual in most of Asia. 'The cup that cheers' is often the beverage of choice in Great Britain. There's been a resurgence of tea drinking in North America lately with a wide variety of teas available.
Source: Author Raki1

This quiz was reviewed by FunTrivia editor WesleyCrusher before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 29 2022 : Guest 104: 9/10
Nov 26 2022 : Guest 67: 8/10
Nov 26 2022 : Guest 94: 9/10
Nov 25 2022 : Guest 109: 8/10
Nov 24 2022 : Guest 172: 8/10
Nov 23 2022 : Guest 104: 7/10
Nov 19 2022 : Guest 203: 4/10
Nov 17 2022 : Guest 94: 6/10
Nov 12 2022 : blasley3: 8/10

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us