FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about 1970s Country Hits
Quiz about 1970s Country Hits

1970s Country Hits Trivia Quiz


I've chosen ten songs, one for each year of the 70s, so think way back, name the singer and enjoy! Chart references from Billboard Hot Country Singles, unless noted otherwise.

A multiple-choice quiz by annanne. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Country Music
  8. »
  9. Name the Singer

Author
annanne
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
371,431
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
291
Last 3 plays: Guest 166 (4/10), Guest 184 (9/10), Guest 174 (4/10).
- -
Question 1 of 10
1. December 2013 at age 87, he lost his battle with pancreatic cancer. Who is this Country Music Hall of Famer that sang "For the Good Times" to the top of the charts back in 1970? Hint


Question 2 of 10
2. "Easy Loving", if you're in love it should be easy, right? From the year 1971, who wrote and recorded this certified gold single by the Recording Industry Association of America (RIAA)? Hint


Question 3 of 10
3. In 1972, she claimed to be "The Happiest Girl In The Whole U.S.A." and her husband sometimes referred to her as "Funny Face".

Hint


Question 4 of 10
4. Are you searching for a soul mate or maybe already have one? Of the many ways to express your love, try singing this "Soul Song" to that special someone; and do you recall who sang this to number one January 1973?
Hint


Question 5 of 10
5. Probably most associated with the late Whitney Houston, "I Will Always Love You" twice hit number one success, solely written and recorded by which of the following ladies? Hint


Question 6 of 10
6. Stepping back to the topic of soul mates, here's another happy love song you might want to sing.

"Yes, your love put a song, put a song, put a song in my heart"

From late 1975, who sang "Love Put a Song in My Heart" to the top of the charts?
Hint


Question 7 of 10
7. Simply asking 'what?' may seem rude or impolite when one is not heard or understood. How would you ask that they "Say It Again"?

"Come on say it, say it again
It sounds so good
Say it one more time and then
Well if you mean it, say it again
The hard part's over
And the loving part begins"

Can you name this Gentle Giant?
Hint


Question 8 of 10
8. From 1965 onward, there was no silver used in the production of U.S. quarters. Although he sings about "all the silver he (I) let slide down the slot", many of these quarters were probably 91.67% copper and 8.33% nickel.

Who sang "The Wurlitzer Prize (I Don't Want To Get Over You)"?
Hint


Question 9 of 10
9. She told him that he's a "Coca Cola Cowboy" with his "Eastwood smile and Robert Redford hair". Who is she referring to? Hint


Question 10 of 10
10. Do you recall who sang the only single from the same-titled 1978 film "Every Which Way But Loose"?

Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 24 2024 : Guest 166: 4/10
Feb 24 2024 : Guest 184: 9/10
Feb 17 2024 : Guest 174: 4/10
Feb 16 2024 : Guest 67: 2/10
Feb 11 2024 : Guest 172: 9/10
Feb 07 2024 : Guest 174: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. December 2013 at age 87, he lost his battle with pancreatic cancer. Who is this Country Music Hall of Famer that sang "For the Good Times" to the top of the charts back in 1970?

Answer: Ray Price

Written by Kris Kristofferson and recorded on his debut album, Price's version won Song of the Year by the Academy of Country Music; it has been recorded over two dozen times by various artists.
2. "Easy Loving", if you're in love it should be easy, right? From the year 1971, who wrote and recorded this certified gold single by the Recording Industry Association of America (RIAA)?

Answer: Freddie Hart

Among numerous awards and honors for his number one hit "Easy Loving", Hart received a Grammy for Best Country Male Vocalist in 1972 and was also awarded Song of the Year by the Country Music Association for 1971 and 1972.
3. In 1972, she claimed to be "The Happiest Girl In The Whole U.S.A." and her husband sometimes referred to her as "Funny Face".

Answer: Donna Fargo

Penned by Fargo, these first two number one hits went to the top of the charts in 1972.

"The Happiest Girl In The Whole U.S.A.", Fargo's signature song, won a Grammy in 1973 for Best Female Country Vocal Performance.

From its original 16 verses, Fargo only utilized the first two for the recording of "Funny Face".
4. Are you searching for a soul mate or maybe already have one? Of the many ways to express your love, try singing this "Soul Song" to that special someone; and do you recall who sang this to number one January 1973?

Answer: Joe Stampley

"Soul Song", from Stampley's same-titled second studio album and first number one hit January 1973.

Stampley recorded twenty-one individual studio albums along with seven collaborative albums with Moe Bandy.

Singer/songwriter/musician and producer of "Games People Play" released late 1968, was a number twelve song for Joe South on Billboard Hot 100.

Holding the same occupational credits for his "Baby, Don't Get Hooked on Me"; Mac Davis sang this song to number one on Billboard Hot 100 in 1972.
5. Probably most associated with the late Whitney Houston, "I Will Always Love You" twice hit number one success, solely written and recorded by which of the following ladies?

Answer: Dolly Parton

Yes, it was Dolly's huge hit from 1974 and again in 1982 when she re-recorded it for the musical/comedy film "The Best Little Whorehouse in Texas", starring Parton and Burt Reynolds. A third recording with duet partner Vince Gill reached number twelve in 1995.

Parton, eager to pursue a solo career, wrote this song about her friendship with Porter Wagoner and their impending dissolution of a five year musical partnership.
6. Stepping back to the topic of soul mates, here's another happy love song you might want to sing. "Yes, your love put a song, put a song, put a song in my heart" From late 1975, who sang "Love Put a Song in My Heart" to the top of the charts?

Answer: Johnny Rodriguez

Johnny's sixth and final number one tune.

Born and raised in Sabinal, TX, Rodriguez's initial musical break occurred while serving jail time for stealing then barbecuing a goat with several friends.

Often heard singing in his cell, a very impressed Texas Ranger contacted his friend/music promoter "Happy" Shahan who hired Johnny to perform at Alamo Village, a tourist attraction in south Texas, which led to him being recognized by Tom T. Hall and Bobby Bare.
7. Simply asking 'what?' may seem rude or impolite when one is not heard or understood. How would you ask that they "Say It Again"? "Come on say it, say it again It sounds so good Say it one more time and then Well if you mean it, say it again The hard part's over And the loving part begins" Can you name this Gentle Giant?

Answer: Don Williams

From 1976, Don Williams' fifth number one single. On November 2006 at age 67, Don played his final farewell concert in Memphis, TN. He returned to touring in 2010 then announced his second retirement March 2016 at 76 years of age. In 2010, he was inducted into the Country Music Hall of Fame, country music's highest honor.
8. From 1965 onward, there was no silver used in the production of U.S. quarters. Although he sings about "all the silver he (I) let slide down the slot", many of these quarters were probably 91.67% copper and 8.33% nickel. Who sang "The Wurlitzer Prize (I Don't Want To Get Over You)"?

Answer: Waylon Jennings

Number one late 1977 from the "Waylon & Willie" album.

Wurlitzer is a brand name jukebox. Waylon tells us he should receive a prize for pouring quarters down the jukebox while reminiscing about a past love.

"The ought to give me the Wurlitzer prize
For all the silver I let slide down the slot
Playing those songs sung blue
Help me remember you
I don't want to get over you"
9. She told him that he's a "Coca Cola Cowboy" with his "Eastwood smile and Robert Redford hair". Who is she referring to?

Answer: Mel Tillis

From his "Mr. Entertainer" album, Tillis sang "Coca Cola Cowboy" to the top of the charts back in 1978.

This song was included in the soundtrack of the 1978 film "Every Which Way But Loose" (Tillis' cameo appearance) starring Clint Eastwood, and the 1994 television film "Bandit Goes Country" which Tillis starred in.
10. Do you recall who sang the only single from the same-titled 1978 film "Every Which Way But Loose"?

Answer: Eddie Rabbitt

Released December 1978, Eddie Rabbitt's fourth number one single spent three weeks at the top February 1979. Released shorty before the film's premiere, it entered the charts at number eighteen.

Rabbitt passed away May 1998 at age 56 from lung cancer. His death was not reported by the media until after burial, per his family's wishes.
Source: Author annanne

This quiz was reviewed by FunTrivia editor agony before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us