FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NameIn the Band
Quiz about NameIn the Band

Name-In' the Band Trivia Quiz


It can be tricky to come up with a good band name. These artists took inspiration from names that can be given to people. Some were real people, some were not.

A multiple-choice quiz by AcrylicInk. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Bands and Musical Acts
  8. »
  9. Band Names

Author
AcrylicInk
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
396,459
Updated
Jul 02 22
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
677
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (10/10), Guest 120 (10/10), xxFruitcakexx (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What was the name of an American grunge band that formed in 1990? Hint


Question 2 of 10
2. What was the name of the band of brothers that featured the future 'King of Pop'? Hint


Question 3 of 10
3. Which famous historical figure was also the name of a British band formed in 2002? Hint


Question 4 of 10
4. Which American folk band formed in 1961 was named after its three members? Hint


Question 5 of 10
5. Which first name went 'to Hollywood' according to a 1980s British band? Hint


Question 6 of 10
6. Which American rock band released "Use Somebody" in 2009? Hint


Question 7 of 10
7. What was the name of the post-punk band that featured a forename meaning 'delight'? Hint


Question 8 of 10
8. Which Christmas-sounding band were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2010? Hint


Question 9 of 10
9. Which jazz-pop band formed in the early 70s and hat a hit with "Rikki Don't Lose That Number"? Hint


Question 10 of 10
10. Which folk rock duo were icons of the counterculture movement in the 1960s? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 10 2024 : Guest 99: 10/10
May 23 2024 : Guest 120: 10/10
May 21 2024 : xxFruitcakexx: 8/10
May 03 2024 : bocrow000: 10/10
May 02 2024 : Guest 50: 10/10
Apr 28 2024 : Guest 169: 2/10

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the name of an American grunge band that formed in 1990?

Answer: Pearl Jam

Pearl Jam were part of the grunge movement that emerged in Washington in the early 1990s. Their immensely successful first album, "Ten", was released in 1991. The band originally claimed that their name was inspired by singer Eddie Vedder's great-grandmother, whose name was Pearl.

They later admitted that while his relative was called Pearl, she was not the reason the band decided on the name.
2. What was the name of the band of brothers that featured the future 'King of Pop'?

Answer: Jackson 5

Jackson 5 began as three brothers from the Jackson family (which contained ten siblings in all) performing music together in 1964. They had enormous success as a group and some of the brothers also had successful solo careers. As a child, Michael Jackson was a member of the Jackson 5. As an adult, he was widely regarded as one of the greatest entertainers of the 20th century.
3. Which famous historical figure was also the name of a British band formed in 2002?

Answer: Franz Ferdinand

Archduke Franz Fredinand was assassinated in June 1914. His death was one of the events that led to the start of World War I. Franz Ferdinand was also the name of a British rock band that formed in 2002. According to the band, they mainly took the name because they liked the alliteration.

Although for the most part they were not inspired by the historical events, Franz Ferdinand recorded the track "All for You, Sophia", which was about the assassination.
4. Which American folk band formed in 1961 was named after its three members?

Answer: Peter, Paul and Mary

The band consisted of Peter Yarrow, Paul Stookey, and Mary Travers. They were a folk band that formed in 1961 after manager Albert Grossman auditioned singers for the group. Some of their biggest hits included "Puff, the Magic Dragon" and covers of Bob Dylan songs like "Blowin' in the Wind".
5. Which first name went 'to Hollywood' according to a 1980s British band?

Answer: Frankie

Frankie Goes to Hollywood had controversial beginnings. Their debut single, "Relax" was banned by the BBC for its explicit content. The single still made it to the top of the UK charts and was played on other radio stations. The band received numerous awards, including NME and Brit awards. Their name was inspired by a magazine article about Frank Sinatra.
6. Which American rock band released "Use Somebody" in 2009?

Answer: Kings of Leon

Kings of Leon was made of four members of the Followill family (three brothers and a cousin). They formed a band in 1999 and named themselves after their grandfather, Leon. "Use Somebody" was one of their most successful singles. It was on the tracklist of "Only by the Night", one of their most successful albums.
7. What was the name of the post-punk band that featured a forename meaning 'delight'?

Answer: Joy Division

Originally, the members of Joy Division went by the name 'Warsaw' after a David Bowie song. After a year or two, they renamed themselves as Joy Division, which was a reference to the 1955 novel "House of Dolls". Despite having 'joy' in their name, their lyrics were known for their dark and brooding tone.
8. Which Christmas-sounding band were inducted into the Rock and Roll Hall of Fame in 2010?

Answer: The Hollies

Not only is 'Holly' the name of a plant, it's also a forename most commonly given to females, but also occasionally to males. The band went through a series of names (and a series of lineups) before settling on The Hollies in 1962. The band continued to tour and produce music well into the 21st century, though the band members changed multiple times over the years.
9. Which jazz-pop band formed in the early 70s and hat a hit with "Rikki Don't Lose That Number"?

Answer: Steely Dan

Steely Dan were an American band known for their mix of jazz and pop. Guitarist Walter Becker was one of the founding members. When he died in 2017, the rest of the band continued to tour, paying tribute to the member they lost by performing one of his solo songs.

The name 'Dan' is a forename in its own right, but it can also be short for longer names like Daniel or Danielle. Steely Dan, however, wasn't named after a real person.
10. Which folk rock duo were icons of the counterculture movement in the 1960s?

Answer: Simon and Garfunkel

Simon and Garfunkel were named after their two members: Paul Simon and Art Garfunkel. Some of their most well-known hits include "The Sound of Silence", "Mrs. Robinson", and "Bridge over Troubled Water". All three singles earned a Grammy Hall of Fame Award.
Source: Author AcrylicInk

This quiz was reviewed by FunTrivia editor 1nn1 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Edit: Sprint Revolutions - Leg 8, Wes' task:

Leg 8 of the Sprint Revolutions sent players to the Amazing Trivia Race, asking them to complete one task of their choosing from a randomly determined race and leg.

  1. Introducing Doctor 13 Average
  2. Hide and Sikh Average
  3. Welcome to "Doctor Who" Average
  4. Pure Pangram Panic Easier
  5. Out of Order Easier
  6. Take Your Head Out of the Sand! Easier
  7. Follow the Directions Easier
  8. Comedy of Errors Easier
  9. The Role of Atonement Average
  10. Wrapped in Purple Easier
  11. Something About a Suffix Very Easy
  12. Leading Lights Easier

Also part of quiz list
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us