Quiz about Kings and Queens of England 8321216
Quiz about Kings and Queens of England 8321216

Kings and Queens of England 832-1216 Quiz


Do you know your English monarchs? We shall see. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Jayjaw. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. Royalty & Monarchs
  8. »
  9. King and Queen Mix

Author
Jayjaw
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
338,916
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
365
Last 3 plays: xchasbox (10/10), Guest 101 (7/10), Guest 77 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which Saxon king was nicknamed 'the Unready'? Hint

Edgar
Edmund
Aethelred
Egbert

2. Who is the only English king called 'the Great'? Hint

Alfred the Great
William the Great
Edward the Great
Henry the Great

3. How many king Edward were there before Edward I? Hint

Three
One
None
Twelve

4. Where was King Stephen from? Hint

Normandy
Blois
Northumberland
Toulouse

5. Whose nickname was Curtmantle? Hint

Edward II
William II
Henry II
Richard II

6. Which of these was one of king John's nicknames? Hint

Lackland
the Accursed
the Bad
the Foolish

7. Who was Henry I's father? Hint

William II
Robert, Duke of Normandy
Stephen
William I the Conqueror

8. Whom did Archbishop Langton call 'the greatest knight that ever lived'? He became the regent after king John's death. Hint

John Smith
William Marshal
Richard Bigod
Robert Locksley

9. What crusade did Richard I the Lionhearted go on? Hint

The first crusade
The third crusade
The second crusade
The sixth crusade

10. What was William I the Conqueror before he was king of England? Hint

Duke of Normandy
A Norman knight
A servant in Normandy
The brother of the king of France


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which Saxon king was nicknamed 'the Unready'?

Answer: Aethelred

Aethelred was the longest reigning Anglo-Saxon king (978-1013 and again, 1014-1016, a total of about 37 years). The nickname 'Unready' means 'without advice' or 'ill advised' and thus refers to those around him rather than the king himself. However, the first written record of the nickname dates from about 1180, so it may not be very informative.
2. Who is the only English king called 'the Great'?

Answer: Alfred the Great

Alfred was Egbert's grandson and was one of England's best kings.
3. How many king Edward were there before Edward I?

Answer: Three

Yes there were three. They were Edward the Elder, Edward the Martyr and Edward the Confessor.
4. Where was King Stephen from?

Answer: Blois

Stephen's father was count of Blois as were his two elder brothers and thus he was called Stephen of Blois. His whole reign was throughout the civil war called the Anarchy between him and his cousin Matilda.

Blois is on the River Loire, between Orleans and Tours.
5. Whose nickname was Curtmantle?

Answer: Henry II

Henry was the son of Matilda who fought against her cousin in the Anarchy. Henry was the first king of the Plantagenet dynasty whic lasted 1154-1485. The last king of the dynasty was Richard III.

Curtmantle means 'short coat'.
6. Which of these was one of king John's nicknames?

Answer: Lackland

He was given this nickname because he had no inheritance when he was born whereas his brothers did. Eventually after his father conquered Ireland, John was given that as his inheritance but he eventually inherited all his brothers' lands.
7. Who was Henry I's father?

Answer: William I the Conqueror

Henry succeeded his brother William II Rufus in 1100 after the latter was killed by an arrow in the New Forest. Henry's only legitimate son, William Adelin, died in 1120, so after Henry's death Stephen of Blois succeeded and the Anarchy followed between Stephen and Henry's daughter Matilda.
8. Whom did Archbishop Langton call 'the greatest knight that ever lived'? He became the regent after king John's death.

Answer: William Marshal

William Marshal, who began his career as an obscure knight errant, was said to be the best knight of his day and he eventually became the 1st Earl of Pembroke. He served Henry II, Richard I the Lionheart, King John and Henry III and Henry II's eldest son Henry the Young King.
9. What crusade did Richard I the Lionhearted go on?

Answer: The third crusade

Richard reigned for 10 years but only spent 6 months in the country during that reign. He fought against Saladin in the Holy Land in the third crusade. Also, on his return from the crusade he was captured and England had to ransom him.
10. What was William I the Conqueror before he was king of England?

Answer: Duke of Normandy

William had been the Duke of Normandy since he was a small child. While he was young there were a number of unsuccessful assassination attempts by his cousins, and learnt life the hard way.
Source: Author Jayjaw

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 14 2023 : xchasbox: 10/10
Jan 12 2023 : Guest 101: 7/10
Jan 11 2023 : Guest 77: 9/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us