Quiz about US Darts  Players  Tournaments
Quiz about US Darts  Players  Tournaments

U.S. Darts - Players & Tournaments Quiz


This basic quiz explores the underrated and under-publicized American steel-tip darts scene. If you take the game remotely seriously, you'll know some of the answers.

A multiple-choice quiz by mikeydhh. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Darts

Author
mikeydhh
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
154,327
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
422
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Who was the 2003 top-ranked U.S. female player who resided in Las Vegas? Hint

Jennifer Daggy
Stacy Bromberg
Carolyn Mars
Holly Carver

2. The 2003 Windy City Open was held where? Hint

Chicago, IL
Lincolnwood, IL
Rosemont, IL
Naperville, IL

3. What was the popular American dart magazine, that was published once every two months, showcasing primarily U.S. darts players and events? Hint

ADO Journal
Dart News
Darts Illustrated
Bullseye News

4. What tournament was held every spring in St. Louis, which took place in a large bar/restaurant? Hint

Busch Classic
Blueberry Hill
Gateway Open
River Invitational

5. This British-born darter decided to live in the greater St. Louis area in the 90s. He always played in pro events and was known for his quick wit and odd methodology for approaching checkouts. What's his name? Hint

Steve Beaton
John Part
Steve Brown
Mick Manning

6. An American "mini-celebrity", this prominent dart columnist known as "Dartoid", always contributed amusing tales to dart magazines in the 90s and early 00s. Dartoid's real name is what? Hint

James Fox
Frank Beckerton
Sid Waddell
Paul Seigel

7. In the mid 1990s, electronic darts started replacing traditional (non-electronic) dartboards in taverns across the U.S. What was the main reason for this transition? Hint

Electronic dartboards were coin-operated, thus made money
Electronic boards took up less space
Traditional darts yielded too many injuries
None of these

8. Who was the big winner of the 2003 Las Vegas Desert Classic? Hint

John Part
Colin Lloyd
Phil Taylor
Peter Manley

9. In 2002, the dart game "cricket" was more popular in North America than in Europe?

True
False

10. Which cable channel broadcast the 2003 Las Vegas Desert Classic? Hint

Fox Sports World
ESPN2
ESPN
Trio


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the 2003 top-ranked U.S. female player who resided in Las Vegas?

Answer: Stacy Bromberg

Her tournament record during the early 2000s was astounding, rarely failing to take first place. Many argued that she was #1 in the world, though she rarely traveled outside of the United States.
2. The 2003 Windy City Open was held where?

Answer: Lincolnwood, IL

The tournament was moved to Radisson's Noth Shore hotel in Lincolnwood.
3. What was the popular American dart magazine, that was published once every two months, showcasing primarily U.S. darts players and events?

Answer: Bullseye News

A long-time contributer in the scarce world of darts-related publications, it routinely shines with profiles, results, and interesting articles.
4. What tournament was held every spring in St. Louis, which took place in a large bar/restaurant?

Answer: Blueberry Hill

As most high-profile tournaments are held in stale convention halls and meeting facilities, Blueberry Hill's charm drew players from all around the world. A true representation of casual atmosphere and Americana, Blueberry Hill's history runs back into the early 1970s.
5. This British-born darter decided to live in the greater St. Louis area in the 90s. He always played in pro events and was known for his quick wit and odd methodology for approaching checkouts. What's his name?

Answer: Steve Brown

A self-proclaimed student of the game, Steve studied odd ways to finish games, and used math prominently in his gaming.
6. An American "mini-celebrity", this prominent dart columnist known as "Dartoid", always contributed amusing tales to dart magazines in the 90s and early 00s. Dartoid's real name is what?

Answer: Paul Seigel

A fanatic of the game, Dartoid would contribute wild tales of travel around the world in search of dart venues in wild places. His obtuse sense of humor rarely disappointed.
7. In the mid 1990s, electronic darts started replacing traditional (non-electronic) dartboards in taverns across the U.S. What was the main reason for this transition?

Answer: Electronic dartboards were coin-operated, thus made money

Bar owners were attracted by the potential gain of requiring dart players to pay money for each game played on an electronic board. With old fashioned bristle boards, anyone could theoretically walk in and play for free, without paying a cent. Thus, the rise of the electronic dart game was primarily a financially motived cause.
8. Who was the big winner of the 2003 Las Vegas Desert Classic?

Answer: Peter Manley

The high-profile Las Vegas Desert Classic, in its second year of existence, provided U.S. fans a rare treat of seeing professional darts at its best, with a high payout for the champ. John Part eliminated Taylor in the semi-finals.
9. In 2002, the dart game "cricket" was more popular in North America than in Europe?

Answer: True

Cricket was always ignored by U.K. and European purists, who rather play 501 games, which boasted traditional roots. Cricket's popularity emerged and flourished in American venues throughout the late 20th century.
10. Which cable channel broadcast the 2003 Las Vegas Desert Classic?

Answer: Fox Sports World

Peter Manley's tournament victory was shown live in the United States on Fox Sports World. It marked the first time a darts event was ever televised live in the United States. Held during the weekend of July 4th, it drew rave reviews and promise for more dart coverage of this type in the near future for American audiences.
Source: Author mikeydhh

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us