Main Index Quizzes, Trivia and Puzzles
Main Index Quizzes, Trivia

Individual Dog Breeds Trivia Questions and Answers

Fun Facts & Interesting Information
Search in topic:
Related Questions & Answers:   Dog Breeds    Hounds    Terriers   

1. Where did Doberman pinschers originate?


Answer: Germany

Interesting Information:
Doberman Pinschers originated in Apolda, Germany. They were bred from many breeds and made into guard dogs. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: Dobermans, the Overlooked Dogs.
 
Some incorrect choices:
France, Great Britain, Chile

2. From what European country does the German Munsterlander originate?


Answer: Germany

Interesting Information:
The large Munsterlander and the small Munsterlander are both from the northwest German region of Munster. As a breed it was officially given recognition in the early 1900s. However, dogs of a similar coloring and build have been identified in German paintings depicting hunting scenes from the middle ages. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: The German Munsterlander
 
Some incorrect choices:
Italy, France, Austria

3. Where did the Great Pyrenees originate?


Answer: Southern France and Northern Spain

Interesting Information:
It is thought that the Great Pyrenees originated in Central Asia or Siberia and followed the Aryan migration into Europe. The breed takes his name from the formation in southwestern Europe, wherever they're accustomed to guard flocks on the steep slopes. Difficulty: Easy.

From Quiz: Great Pyrenees Trivia
 
Some incorrect choices:
Russia, Canada, Rocky Mountains

4. What group of dog does the Samoyed belong to, according to the American Kennel Club?


Answer: Working

Interesting Information:
The Samoyed is in the "Working Group" as classified by the American Kennel Club. Working group dogs are associated with (and often bred for) jobs such as water rescue, guard roles, herding, and pulling sleds. In general, dogs in the Working Group are "quick to learn,...intelligent, capable...and make solid companions." While some working dogs are not appropriate pets for families, the Samoyed is an excellent family companion.
Difficulty: Easy.

From Quiz: A Few Facts about the Beautiful Samoyed
 
Some incorrect choices:
Terrier, Sport, Hound

5. What other names is the Catahoula Leopard Dog known by?


Answer: All of these

Interesting Information:
The dog gets its name from Catahoula Parish and/or Catahoula Lake in Louisiana. This has been a chicken/egg argument and depends on who you ask if the lake is named after the parish (AKC.org) or the parish after the lake (wikipedia.org).

As you'll see below, it's more likely that the lake came first. Difficulty: Easy.

From Quiz: Catahoula Leopard Dogs
 
Some incorrect choices:
Catahoula cur, Catahoula hog dog, Catahoula hound

6. Boxers are born with one of three coat colors. The most common are fawn and brindle. What is the third ?


Answer: White

Interesting Information:
Although some Boxers are very dark brindle, there are no truly black boxers. White boxers are less common and often cannot be registered with some kennel clubs. The AKC will accept a limited registration, offered to pups which are spayed or neutered. They have a high incidence of being born deaf, and because of these issues, responsible breeders will not breed them. When sold to a new owner, the contract should always state that the pup must be spayed or neutered. However, white boxers do make lovable pets and often can be adopted from reputable breeders or Boxer rescue organizations. Difficulty: Hard.

From Quiz: The American Boxer
 
Some incorrect choices:
Black, Blue, Gray

7. In which countries were poodles originally bred?


Answer: France and Germany

Interesting Information:
Nowadays, the poodle is most commonly associated with France. However, there is evidence that poodles were used as water retrievers in Germany during its time of origin. Difficulty: Hard.

From Quiz: Poodles
 
Some incorrect choices:
France and Italy, France and Poland, Italy and Germany

8. Rottweilers were originally used for what purpose?


Answer: Herding Cattle

Interesting Information:
Rottweilers were used by the Roman Legions to drive the cattle that accompanied the army for food. They are thought to have descended from Mastiffs, and the breed is more than 2000 years old. Difficulty: Hard.

From Quiz: Robust Rotties
 
Some incorrect choices:
Fighting, Hunting, Vermin Control

9. What color can an American Eskimo be?


Answer: White or Cream

Interesting Information:
American Eskimo Dogs are covered with long white or cream colored fur. Males have puffy mane-like fur around their necks. The skin underneath is grey or pink. Difficulty: Hard.

From Quiz: The American Eskimo Dog Facts
 
Some incorrect choices:
Grey or Silver, Black, Any of these

10. What nickname is often given to Weimaraners?


Answer: The Gray Ghost

Interesting Information:
Weimaraners are often called "Gray Ghosts" because of their coloring. Some Weimaraners even have gray eyes. Difficulty: Easy.

From Quiz: The Wonderful Weimaraner!
 
Some incorrect choices:
The Great Tracker, The Gray Gambler, The Great Cat Hunter

11. What was the Akita originally bred for?


Answer: Hunting

Interesting Information:
The Akita was originally bred to hunt bears in Japan. Today they are used as guardians, or in police work. Difficulty: Hard.

From Quiz: The Best of: Akitas
 
Some incorrect choices:
Herding, Companion, Guardian

12. The Leonberger was first bred in Leonberg, Germany by whom?


Answer: Heinrich Essig

Interesting Information:
Heinrich Essig was mayor of Leonberg. He began breeding Leonbergers in 1846 to honor the town. Leonbergers were bred specially to resemble the lion on the town crest. Difficulty: Hard.

From Quiz: Lovable Leonbergers
 
Some incorrect choices:
Sir Dudley Majoribanks, Rittmeister Max von Stephanitz, Dr. Antonio Martinez

13. The Alaskan Malamute, which is one of the oldest Arctic sled dogs, was named after what native tribe?


Answer: All of these

Interesting Information:
This is a trick question. The Mahlemut (Malemiut, Mahlmuit, Malemuit) tribes from the Norton Sound area of Alaska are believed to be responsible for the creation of the Alaskan Malamute, which is one of the oldest Arctic sled dogs. Difficulty: Hard.

From Quiz: Malamutes: The Gentle Giants of Alaska
 
Some incorrect choices:
Mahlemut, Malemiut, Mahlmuit

14. What are the 3 sizes of poodles in the US?


Answer: Standard, Toy, Miniature

Interesting Information:
The standard was the first type of poodle, and the other two sizes came off of it. Difficulty: Average.

From Quiz: The Versatile Poodle
 
Some incorrect choices:
Standard, Medium, Toy, Royal, Standard, Teacup, Standard, Miniature, Teacup

15. What is a Newfoundland called that has a white base coat and black markings?


Answer: Landseer Newfoundland

Interesting Information:
On the Landseer normally the head, saddle, rump and hair extending onto the tail is white with the rest of the coat being black. The Landseer Newf is named after a painting known as "The Distinguished Member of the Humane Society" by Sir Edwin Landseer. Difficulty: Hard.

From Quiz: The Mighty Newfoundland
 
Some incorrect choices:
Black and White Newfoundland, White Newfoundland, Two Colored Newfoundland

16. What is a major health concern for a Saint?


Answer: Gastric torsion

Interesting Information:
Gastric torsion, or bloat, can be deadly to big dog breeds. It is more common in the Saint Bernard because they are very deep chested. Difficulty: Hard.

From Quiz: All About The Saint Bernard
 
Some incorrect choices:
White dog shaker syndrome, Tail fold dermatitis, Legg-Perthes

17. What is the most distinguishing feature of a dog in the Spitz group?


Answer: An overall wolf-like appearance with the tail curled over its back.

Interesting Information:
A spitz is quite wolf-like in appearance with the exception of its curly tail. In fact, the spitz type is sometimes called "primitive" because it is so similar to the original body form of the domestic dog. Difficulty: Average.

From Quiz: The Primitive Spitz
 
Some incorrect choices:
The irresistible herding instincts possessed by this breed., Size; no dog of this breed will exceed 20 lbs. upon maturity., A Spitz breed dog is generally used to assist fire fighters.

18. What AKC group does the Brittany belong to?


Answer: Sporting Group

From Quiz: Brittanies
 
Some incorrect choices:
Hunting Group, Working Group, Miscellaneous Group

19. A male Newfoundland can weigh up to how many pounds on a normal basis?


Answer: 150 pounds

Interesting Information:
Females may weigh up to 120 pounds. Difficulty: Hard.

From Quiz: Newfoundland Dogs
 
Some incorrect choices:
120 pounds, 200 pounds, 100 pounds

20. Shar-pei are thought to be related to the chow chow but, because of appearance what other breed are they also related to?


Answer: Mastiffs

Interesting Information:
The structure of the shar-pei head is the reason for the belief of heritage. Difficulty: Hard.

From Quiz: Questions about Shar-pei
 
Some incorrect choices:
Pit Bulls, Labs, Rottweilers

21. The Keeshond breed originated in what area?


Answer: Holland

From Quiz: Keeshond
 
Some incorrect choices:
Germany, Switzerland, Norway

22. What is the name of the people who developed the Siberian Husky?


Answer: Chukchi

Interesting Information:
The Chukchi are a people native to the mid and north-east of Russia. Difficulty: Hard.

From Quiz: Siberian Huskies
 
Some incorrect choices:
Inuit, Cheyenne, French

23. The Doberman Pinscher belongs to what AKC group of dogs?


Answer: Working group

From Quiz: Dobermans
 
Some incorrect choices:
Sporting group, Nonsporting group, Toy group

24. The Vizsla breed originated in which country?


Answer: Hungary

Interesting Information:
Vizslas are thought to be one of the oldest sporting breeds. They were hunters and companions to the Magyar people and have been depicted in artwork that is over 1000 years old. Difficulty: Hard.

From Quiz: Vizslas
 
Some incorrect choices:
Germany, Romania, Turkey

25. Where did Dobermans get their name?


Answer: From the man who bred them

Interesting Information:
Karl Friedrich Louis Dobermann founded Dobermans by breeding them from different breeds. The reason for this is he was a door to door tax collector and wanted to be safer while going door to door in bad neighborhoods. He saw the miniature pinscher, and wanted a bigger version to protect him. Thus, the Doberman pinscher was created. Difficulty: Easy.

From Quiz: Dobermans, the Overlooked Dogs.
 
Some incorrect choices:
From a latin word, meaning aggressive, A twist of the word "German", Karl Marx saw it in a carnival game

26. What primary two colors most commonly define the German Munsterlander?


Answer: Black & White

Interesting Information:
The Munsterlander is a beautiful animal. The coat is black and white and highly variable in the combination of these two colors. Some Munsterlander are primarily white but many more have a predominantly black coat. The head of the Munsterlander is usually black and often the tip of the tail is white. Occasionally, the Munsterlander has shades that are blue roan that are flecked and ticked into the coat. Brown coats do occur but are very uncommon in the Munsterlander breed. Difficulty: Hard.

From Quiz: The German Munsterlander
 
Some incorrect choices:
Red & White, Yellow & White, Brown & White

27. What is the average lifespan for a Great Pyrenees?


Answer: 10-12 Years

Interesting Information:
The Great Pyrenees' life span is on average 10-12 years. That is about the average lifespan for most large breed dogs. Smaller dogs live for an average between 14-20 years. Difficulty: Hard.

From Quiz: Great Pyrenees Trivia
 
Some incorrect choices:
4-6 Years, 7-9 Years, 15+ Years

28. How do Boxer owners describe their pets' behavior?


Answer: All are descriptions of Boxer behavior

Interesting Information:
Boxers are the class clowns of the dog world. They love being with their human family and are overwhelmingly playful from puppyhood into their senior years. If you want a calm, placid dog, the Boxer is not for you. They learn easily, but just as easily get bored and stubbornly refuse to listen when they tire of repetition. They are known for their unique dance called "kidney beaning" when they spin around first in one direction and then quickly spin the other way. Their ""woo-woo" is their call to play. One thing for sure, you'll never be lonely when you own a Boxer. Difficulty: Average.

From Quiz: The American Boxer
 
Some incorrect choices:
Overwhelmingly playful, Highly intelligent, but stubborn, Continually need attention, very affectionate

29. Where did the name Rottweiler originate?


Answer: From the German town of Rottweil

Interesting Information:
Rottweil is an old town in southwestern Germany. The town was founded by the Romans, and was on one of their army routes. The other options were made up. Difficulty: Hard.

From Quiz: Robust Rotties
 
Some incorrect choices:
From the Latin word for herder, From the Roman Emperor Rottalli, From the Germanic word for aggressive

30. Why were boxer's tails originally docked (surgically shortened)?


Answer: To be more effective when used for hunting

Interesting Information:
The bulldog and mastiffs, ancestors of the boxer, were used for hunting. These dogs had their tail docked, and their ears cropped so that wild animals could not get hold of them. A docked tail and cropped ears made them a more efficient hunter and it also made it safer for them. This tradition was passed on to boxers.

Difficulty: Hard.

From Quiz: Boxers
 
Some incorrect choices:
So they can be show dogs, Their long tails ended up hurting their hips, For hygiene

31. The American Eskimo Dog was originally known as the German Spitz. Why was the name changed?


Answer: During World War I, it was considered "un-American" to have a dog with a German name.

Interesting Information:
The American Eskimo Dog is still referred to as a Spitz in many parts of the world. Difficulty: Hard.

From Quiz: The American Eskimo Dog Facts
 
Some incorrect choices:
Eskimos originally created the breed., There was already a breed in the American Kennel Club called a Spitz., The name American Eskimo was more popular with purchasers than German Spitz.

32. What are the two coat styles found in Weimaraners?


Answer: Short haired and long haired

Interesting Information:
The short haired Weimaraner is the most common. Both varieties are heavy shedders. Difficulty: Hard.

From Quiz: The Wonderful Weimaraner!
 
Some incorrect choices:
Straight haired and curly haired, Thick haired and thin haired, Dark haired and light haired

33. The Leonberger originated from a cross between a Newfoundland, a Saint Bernard, and a...


Answer: Great Pyrenees (Pyrenean mountain dog)

Interesting Information:
The monks at St. Bernard were glad to give Essig several of their dogs for breeding. The Saint Bernard was becoming unhealthy due to inbreeding, and this helped improve the dogs (some of Essig's Saint Bernard crosses were later given back to the monastery). Essig crossed a Saint Bernard and a Landseer (black and white) Newfoundland, then backcrossed to a Great Pyrenees. It is thought that another giant solid-color dog was used in the breeding program, since white markings on a Leonberger are undesirable, and the Saint Bernard and Landseer Newfoundland are parti-color. This has never been proven. Difficulty: Hard.

From Quiz: Lovable Leonbergers
 
Some incorrect choices:
Mastiff, Bullmastiff, Bernese mountain dog

34. This heroic Newf was the mascot of the Royal Rifles of Canada during World War II, and gave his life defending Canadian soldiers.


Answer: Gander

Interesting Information:
Gander was once the family pet of Rod Hayden, and was called Pal. Hayden gave the dog to the Rifles, who renamed him Gander after the naval base they were defending. Gander became their mascot. He fought beside them and saved many lives, but he made his most famous rescue during a Japanese attack on the beaches of Hong Kong Island, where the Rifles were stationed. An enemy grenade landed in a large circle of Canadian soldiers. Gander grabbed the grenade in his mouth and ran with it as far away from the soldiers as he could -- before it exploded in his mouth, killing him instantly. Sixty years later, Gander won the prestigious Dickin Medal for his sacrifice. Difficulty: Hard.

From Quiz: Newfound Friends
 
Some incorrect choices:
Mallard, Falcon, Eagle

35. Dalmatians have a uric acid anomaly. What problems does this cause?


Answer: Urate stones

Interesting Information:
They are the only breed that have a problem metabolizing protein properly which leads to the stones. Difficulty: Hard.

From Quiz: Dalmatians
 
Some incorrect choices:
Blindness, Severe Diarrhoea, Deafness

36. The Alaskan Malamute is a member of what type of dogs?


Answer: Spitz

Interesting Information:
All Spitz-breed dogs share similar characteristics. Some of the more common traits are the pricked ears, a curled tail which lays on their backs and a double coat. Difficulty: Hard.

From Quiz: Malamutes: The Gentle Giants of Alaska
 
Some incorrect choices:
Terrier, Retriever, None of these

37. Siberian Huskies are most commonly used for?


Answer: Sledding

Interesting Information:
Huskies are one of the best known sledding dogs, others are Alaskan Malamutes, Samoyeds, and Eskimo Dogs. Although Huskies are only a medium sized dog, they are very strong, and able to pull sleds over long distances. Difficulty: Very Easy.

From Quiz: All about Siberian Huskies
 
Some incorrect choices:
Herding, Retrieving, Obedience

38. The Brittany's hunting style most resembles which other breed of dog's hunting style?


Answer: German Shorthaired Pointer (versatile hunting dog)

Interesting Information:
The North American Versatile Hunting Dog Association holds hunt tests for Versatile Hunting dogs, as does the AKC. There are only six breeds of dog recognized by the AKC who are VH: the Brittany, the German Shorthaired Pointer, the German Wirehaired Pointer, the Vizsla, the Weimaraner, and the Wirehaired Pointing Griffon. Versatile Hunting dogs are dogs that have been bred and trained to hunt and point game, retrieve game in land and water, and to track wounded game in land and water.
Difficulty: Hard.

From Quiz: Brittanies
 
Some incorrect choices:
Chesapeake Bay Retriever (retrieves fallen game in land or water), Welsh Springer Spaniel (flushing game and retrieving), English Setter (find and indicate game, sometimes retrieving)

39. What other two breeds originally make up the Bullmastiff?


Answer: Bulldog and Mastiff

Interesting Information:
The Bullmastiff is made from 60 percent Mastiff, and 40 percent Bulldog. Difficulty: Hard.

From Quiz: Bullmastiff
 
Some incorrect choices:
Mastiff and Pitbull, Bulldog and Great Dane, Mastiff and Boxer

40. How long does an average Newfoundland live?


Answer: 8-10 years

Interesting Information:
Newfoundlands are not dogs who tolerate heat, however they are comfortable in cold weather and have been used as water rescue dogs. Difficulty: Hard.

From Quiz: Newfoundland Dogs
 
Some incorrect choices:
6-8 years, 5-6 years, 10-12 years
Please remember to credit FunTrivia.com, add links on your website or newsletters, or otherwise spread the word about our website. Thank you very much, and we hope these questions have been useful!
Copyright FunTrivia.com. All Rights Reserved.


By accessing this site, you agree to our Conditions of Use / Privacy / Legal Policies
All content on this site is protected by international law.