Quiz about The Best of Akitas
Quiz about The Best of Akitas

The Best of: Akitas Trivia Quiz


"Tender in heart and strong in strength."

A multiple-choice quiz by akita11. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Animal Trivia
  6. »
  7. Dog Breeds
  8. »
  9. Individual Breeds

Author
akita11
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
195,103
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2047
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 172 (9/10), Guest 64 (8/10), colbymanram (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What was the Akita originally bred for? Hint

Herding
Guardian
Companion
Hunting

2. Hachi-ko was an Akita who is memorialized in bronze at the train station in Tokyo.

True
False

3. Who brought the first Akita to the U.S? Hint

Helen Keller
Kon Ichikawa
General Douglas MacArthur
Teddy Roosevelt

4. Akitas are known for their uncontrollable aggression.

True
False

5. Akitas are considered a national treasure in Japan.

True
False

6. What color is NOT accepted by AKC standards? Hint

White
None of these
Brindle
Pinto

7. The Akita is a good dog for a first time owner.

True
False

8. In Japan, small statues of Akitas are given to the sick and newborn as a symbol of health, happiness and a long life.

True
False

9. The AKC standard says that the tail should be... Hint

Low set, not curled or held over back
Short, thick at the base
Docked
A curl held high over the back

10. In the AKC, the Japanese Akita and the American Akita are the same breed of dog.

True
False


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was the Akita originally bred for?

Answer: Hunting

The Akita was originally bred to hunt bears in Japan. Today they are used as guardians, or in police work.
2. Hachi-ko was an Akita who is memorialized in bronze at the train station in Tokyo.

Answer: True

Hachi-ko was an Akita who would go with his owner everyday to the train station. He would wait in the same spot until his owner returned. One day his owner didn't come back because he had suffered a stroke and had died. For the rest of his 12 years Hachi-ko continued to go to the train station waiting for his owner. After he died in 1935, Japan had a bronze statue of him built to immortalize his loyalty to his owner.
3. Who brought the first Akita to the U.S?

Answer: Helen Keller

Helen Keller brought the first Akitas to the U.S in 1937. When she was in Japan she heard the story of Hachi-ko. She was impressed with the story she heard and she said that she would like to have a puppy. She was presented with one and brought it back to the U.S with her.
4. Akitas are known for their uncontrollable aggression.

Answer: False

The Akita is best known for its loyalty. There are not many breeds of dogs that are as loyal as the Akita.
5. Akitas are considered a national treasure in Japan.

Answer: True

The Akita is the national dog of Japan.
6. What color is NOT accepted by AKC standards?

Answer: None of these

All coat colors are accepted by the AKC.
7. The Akita is a good dog for a first time owner.

Answer: False

The Akita requires an experienced owner. They are very smart and can get into trouble if not handled correctly.
8. In Japan, small statues of Akitas are given to the sick and newborn as a symbol of health, happiness and a long life.

Answer: True

The Akita is very revered in Japan. It is looked at as a symbol for many different things.
9. The AKC standard says that the tail should be...

Answer: A curl held high over the back

The Akita's tail is naturally held over the back, although when relaxed the tail may uncurl. The curl of the tail can come in a few ways: single curl, half curl, and double curl. The most common is the single curl.
10. In the AKC, the Japanese Akita and the American Akita are the same breed of dog.

Answer: True

The Japanese Akita and the American Akita are the same breed but look different in some ways. The Japanese Akita is taller, has a little bit longer coat, and has a rounder face then the American Akita.
Source: Author akita11

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 172: 9/10
Jan 22 2023 : Guest 64: 8/10
Jan 12 2023 : colbymanram: 7/10
Dec 16 2022 : Guest 31: 8/10
Dec 12 2022 : Guest 80: 9/10
Dec 04 2022 : Guest 67: 3/10
Dec 04 2022 : Guest 209: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Standard Poodles Tough
2. The Primitive Spitz Average
3. The Versatile Poodle Average
4. Robust Rotties Average
5. Puggles Average
6. The American Eskimo Dog Facts Tough
7. The American Boxer Average
8. The Schipperke Average
9. Lovable Leonbergers Tough
10. Newfound Friends Very Difficult
11. Brussels Griffon: Know This Breed? Tough
12. The Mighty Newfoundland Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us