FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Rock and Roll Hall of Fame  Elvis Presley
Quiz about Rock and Roll Hall of Fame  Elvis Presley

Rock and Roll Hall of Fame: Elvis Presley Quiz


The undeniable King of Rock and Roll. This quiz concentrates on the life and music of Elvis Presley.

A multiple-choice quiz by ralzzz. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music L-P
  8. »
  9. Elvis Presley

Author
ralzzz
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
178,431
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2390
Last 3 plays: Guest 175 (5/10), bernie73 (8/10), Guest 97 (7/10).
- -
Question 1 of 10
1. Elvis was born in Tupelo, Mississippi on January 8, 1935. Elvis had a twin brother who died at birth. What was his name? Hint


Question 2 of 10
2. In July of 1953, Elvis decides to record his mother a record as a surprise birthday present. One song was "That's When Your Heartaches Begins". What was the flip side to this record? Hint


Question 3 of 10
3. While Elvis was completing a tour of duty in the US Army he met his wife, Priscilla. What country was Elvis serving in when he met her? Hint


Question 4 of 10
4. In which movie did Elvis make his debut as an actor? Hint


Question 5 of 10
5. September 9, 1956 was Elvis' first appearance on "The Ed Sullivan Show".


Question 6 of 10
6. What sport did Elvis pick up while in the Army? In Elvis' last few years, he could be found practicing this sport in a drunken and drugged stupor at the Graceland mansion. Hint


Question 7 of 10
7. Elvis won three Grammy awards. In what category did he win his awards? Hint


Question 8 of 10
8. In what city did Elvis perform his last live concert? Hint


Question 9 of 10
9. How many Top 40 hits did Elvis have on the Billboard charts? Hint


Question 10 of 10
10. What pair introduced Elvis into the Rock and Roll Hall of Fame at the first induction ceremony in 1986? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 30 2024 : Guest 175: 5/10
Jun 18 2024 : bernie73: 8/10
Jun 05 2024 : Guest 97: 7/10
Jun 01 2024 : Guest 172: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Elvis was born in Tupelo, Mississippi on January 8, 1935. Elvis had a twin brother who died at birth. What was his name?

Answer: Jesse Garon

Vernon and Gladys Presley gave birth to twin boys on January 8, 1935. Jesse Garon died at birth. Elvis' parents were highly protective of their remaining son and raised him with strict religious tenets in the Assembly of God church.
2. In July of 1953, Elvis decides to record his mother a record as a surprise birthday present. One song was "That's When Your Heartaches Begins". What was the flip side to this record?

Answer: My Happiness

This recording was not heard by the infamous Sam Phillips when it was originally recorded. The office manager of Sun Records, Marion Keisker, left a note for Sam Phillips stating that Elvis had a great feel for ballads. Phillips had wanted a white artist who had the black sound, and these songs, covers of The Ink Spots classics, certainly had the feel he was going for.

By the way, Elvis' birthday recordings cost him $4.00 to record.
3. While Elvis was completing a tour of duty in the US Army he met his wife, Priscilla. What country was Elvis serving in when he met her?

Answer: Germany

Priscilla was a fourteen year old school girl when he met her. Upon receiving permission from her step-father, Elvis courted the young lady, eventually winning her affections. Priscilla is the daughter of a Navy pilot who was killed in action while she was an infant. Her step-father, Joe Beaulieu, was a Navy captain.
4. In which movie did Elvis make his debut as an actor?

Answer: Love Me Tender

Elvis plays Clint Reno in the 1956 film, "Love Me Tender". Clint stays home while his brother, Vance, goes to fight in the Civil War. While Vance is away, Clint falls in love with and marries Vance's girlfriend. A very good movie directed by Robert D. Webb, who also directed "The Jackals" and "The Cape Town Affair".
5. September 9, 1956 was Elvis' first appearance on "The Ed Sullivan Show".

Answer: True

Although this was Elvis' first appearance on the show, Sullivan was too sick to host his show, so Charles Laughton stepped in and introduced the viewers to Elvis. Elvis sings "Don't Be Cruel", "Love Me Tender", "Ready Teddy" and "Hound Dog" on this show. A little over a month later, Elvis returns to the show on October 28th where he repeats his performance, minus "Ready Teddy".
6. What sport did Elvis pick up while in the Army? In Elvis' last few years, he could be found practicing this sport in a drunken and drugged stupor at the Graceland mansion.

Answer: Karate

Elvis was quite accomplished in the martial arts. He even completed the studies necessary to be awarded a first degree black belt.
7. Elvis won three Grammy awards. In what category did he win his awards?

Answer: Gospel

Elvis won all three of his Grammy awards for gospel recordings. He won in 1967 for Best Sacred Performance, in 1972 for Best Inspirational Performance and again in 1972 for Best Inspirational Performance.
8. In what city did Elvis perform his last live concert?

Answer: Indianapolis

The last concert Elvis performed was at the Market Square Arena in Indianapolis, Indiana on June 26, 1977. He sadly passed away on August 16, 1977 in Memphis, TN after being found unconscious on a Graceland toilet. He was pronounced dead at the Baptist Memorial Hospital at 3:00 pm.
9. How many Top 40 hits did Elvis have on the Billboard charts?

Answer: 107

Elvis holds records for the most Top 40 singles with 107, the most Top 10 singles with 38, the most consecutive number one singles with 10 and most weeks at number one with an 80.
10. What pair introduced Elvis into the Rock and Roll Hall of Fame at the first induction ceremony in 1986?

Answer: Sean and Julian Lennon

Because the Beatles were such Elvis fans, the committee thought it appropriate to have the sons of John Lennon present The King into the Hall of Fame. Although, the Beatles eventually supplanted Elvis at the top of the charts, the boys from Liverpool never lost their love or respect for the man who paved the way for their success.
Source: Author ralzzz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us