Quiz about Title Songs of Albums
Quiz about Title Songs of Albums

Title Songs of Albums Trivia Quiz


A quiz for album lovers. Did they include a title song or not? Some album titles converted in to song titles albums later. Also some interesting facts about title songs between the sixties and the eighties. Take your best shot!

A multiple-choice quiz by whizz. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Music Trivia
  6. »
  7. Music Mixture
  8. »
  9. Albums

Author
whizz
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,772
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Difficult
Avg Score
8 / 20
Plays
1717
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Does the Elvis Costello album 'This Year's Model' include a title song?

Yes
No

2. Which of these describes the title song of the 10cc album 'How Dare You'? Hint

It's an instrumental
The only lyric is the line 'How Dare You'
It's only one minute long
There is no title song

3. On what Led Zeppelin album can you listen to the song 'Houses of the Holy?' Hint

The Song Remains the Same
Physical Graffiti
Houses of the Holy
Presence

4. Does the 'Black and White' album by the Stranglers have a title song?

Yes
No

5. Which of the following artists did release an album with a title song (excluding compilations and live albums)? Hint

Genesis
Chicago
Peter Gabriel
Dexy's Midnight Runners

6. Which of the following Frank Zappa albums does not have a title song? Hint

Hot Rats
Apostrophe
You Are What You Is
Sleep Dirt

7. Which of the following bands reached the summit: band-album-title song all by the same name? Hint

Hawkwind
Sailor
Talking Heads
Big Audio Dynamite

8. Remember the Iron Quadrant? 4 UK new wave bands released their debut albums around 1980. One of them didn't have a title song. Can you guess which one? Hint

Echo and the Bunnymen - Heaven Up Here
U2 - Boy
The Sound - Jeopardy
The Comsat Angels - Waiting for a Miracle

9. Which of these three Moody Blues albums has a title song? Hint

A Question of Balance
Octave
On the Threshold of a Dream
none of these three

10. Who wrote the title song of the famous Crosby, Stills, Nash and Young "Deja Vu" album? Hint

David Crosby
Graham Nash
Stephen Stills
Neil Young

11. The song 'Hemispheres' by Rush can be regarded as a semi-title song. What is its full title? Hint

Cygnus X-Alpha: Hemispheres
Cygnus X-1 Book II : Hemispheres
Apollo and Dyonisos: Hemispheres
Alpha and Omega: Hemispheres

12. What was the first Beatles album to have a title song? Hint

Help
Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
A Hard Day's Night
Please Please Me

13. Which of the following title songs is the longest? Hint

"Get Ready" by Rare Earth
"Atom Heart Mother" by Pink Floyd
"Close to the Edge" by Yes
"The Geese and the Ghost " by Anthony Phillips

14. Which of the following albums does not include a title song sung by Sting? Hint

Regatta de Blanc
Ghost in the Machine
Synchronicity
Bring on the Night

15. Which of the following albums has the shortest title song? Hint

"Fly Like an Eagle" by Steve Miller
"Sounds of Silence" by Simon and Garfunkel
"The Dream of the Blue Turtles" by Sting
"Some Girls" by The Rolling Stones

16. Which of these is actually an album title song? Hint

"Demasiado Corazon" by Mink de Ville
"Sandinista!" by The Clash
"Hey Lord, Don't Ask Me Questions" by Graham Parker and the Rumour
"This Is the Modern World" by The Jam

17. Seal, Peter Gabriel, Led Zeppelin and Chicago have this in common -- their first three albums had no title songs.

True
False

18. The debut album "Horses" by Patti Smith had a title song.

True
False

19. The Queen album 'Sheer Heart Attack' has a title song.

True
False

20. What British prodigy released his first album at age 19 with only the title song on it?

Answer: ( Two words, or just surname ... think of 'The Exorcist')

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Does the Elvis Costello album 'This Year's Model' include a title song?

Answer: No

The song 'Chelsea' has the line: 'Capital punishment, she's LAST year's model.
2. Which of these describes the title song of the 10cc album 'How Dare You'?

Answer: The only lyric is the line 'How Dare You'

Although conceived as an instrumental, the words 'How dare you' are spoken, probably caused by some imaginary indecent exposure.
3. On what Led Zeppelin album can you listen to the song 'Houses of the Holy?'

Answer: Physical Graffiti

...and The Song Remains the Same is on Houses of the Holy...!
4. Does the 'Black and White' album by the Stranglers have a title song?

Answer: No

The line 'It becomes black and white, is it true what they say, they turn the day into night, black and white becomes' is on the song 'Curfew'. On the Live XCert album, the song is announced as 'Black and White'
5. Which of the following artists did release an album with a title song (excluding compilations and live albums)?

Answer: Genesis

These were the albums 'A Trick of the Tail', 'Abacab', 'The Lamb Lies Down On Broadway', 'Invisible Touch' and 'Calling All Stations'.
6. Which of the following Frank Zappa albums does not have a title song?

Answer: Hot Rats

Captain Beefheart sings about hot rats in 'Willie the Pimp'
7. Which of the following bands reached the summit: band-album-title song all by the same name?

Answer: Sailor

8. Remember the Iron Quadrant? 4 UK new wave bands released their debut albums around 1980. One of them didn't have a title song. Can you guess which one?

Answer: U2 - Boy

The Song 'I Will Follow' has the line: 'A boy tries hard to be a man, his father takes him by his hand, he stops to think, he starts to cry, oh why?' But there's no title song.
9. Which of these three Moody Blues albums has a title song?

Answer: none of these three

The Moody Blues only produced concept albums.
10. Who wrote the title song of the famous Crosby, Stills, Nash and Young "Deja Vu" album?

Answer: David Crosby

11. The song 'Hemispheres' by Rush can be regarded as a semi-title song. What is its full title?

Answer: Cygnus X-1 Book II : Hemispheres

And do you remember where Cygnus X-1 Book I came from? It's in the semi-title song of the preceding album 'A Farewell to Kings'
12. What was the first Beatles album to have a title song?

Answer: Please Please Me

13. Which of the following title songs is the longest?

Answer: "Atom Heart Mother" by Pink Floyd

Atom Heart Mother is just over 23 minutes, Close to the Edge and Get Ready are well over 20, The Geese and the Ghost is a mere 15-minutes song. By the way, Anthony Phillips was Genesis' first guitar player and left the band in 1970 for an interesting solo career.
14. Which of the following albums does not include a title song sung by Sting?

Answer: Ghost in the Machine

'Ghost in the Machine' is nowhere near a title song. Regatta de Blanc has the famous 'Eeh-oh-yo' as only lyric. Synchronicity even has 2 title songs (I and II).
15. Which of the following albums has the shortest title song?

Answer: "The Dream of the Blue Turtles" by Sting

It's just over a minute, and it's an instrumental.
16. Which of these is actually an album title song?

Answer: "This Is the Modern World" by The Jam

The 'Sandinista!' line is in the song 'Washington Bullets'.
17. Seal, Peter Gabriel, Led Zeppelin and Chicago have this in common -- their first three albums had no title songs.

Answer: True

18. The debut album "Horses" by Patti Smith had a title song.

Answer: False

'Horses' is the first part of the song 'Land' that concludes the album.
19. The Queen album 'Sheer Heart Attack' has a title song.

Answer: False

'Sheer Heart Attack' is on 'News of the World'.
20. What British prodigy released his first album at age 19 with only the title song on it?

Answer: Mike Oldfield

The album is 'Tubular Bells', of course.
Source: Author whizz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us