Quiz about Important Years In Tudor History
Quiz about Important Years In Tudor History

Important Years In Tudor History Quiz


All you have to do is match the event with the year in which it happened. All questions are multiple choice and if you know your Tudor history it should be a breeze. Have fun!

A multiple-choice quiz by avory. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. U.K. Royals
  8. »
  9. House of Tudor

Author
avory
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
18,428
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2802
Last 3 plays: Guest 197 (8/10), Guest 211 (4/10), Guest 94 (7/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. The accession of Henry VII: Hint

1484
1485
1486
1483

2. The marriage of Henry VIII and Catherine of Aragon: Hint

1508
1510
1509
1512

3. The birth of Elizabeth I: Hint

1534
1535
1533
1532

4. The execution of Katherine Howard: Hint

1542
1540
1536
1543

5. The marriage of Mary I and Philip of Spain: Hint

1553
1554
1555
1557

6. When was Elizabeth I crowned? Hint

1558
1559
1560
1557

7. The execution of Mary, Queen of Scots: Hint

1586
1587
1577
1590

8. The defeat of the Spanish Armada: Hint

1585
1588
1586
1591

9. The death of Elizabeth I: Hint

1602
1603
1600
1605

10. The dates from which the Tudor dynasty ran: Hint

1483-1603
1485-1603
1486-1602
1500-1600


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The accession of Henry VII:

Answer: 1485

Henry Tudor defeated the armies of Richard III at the Battle of Bosworth in August 1485, and ascended the throne as Henry VII.
2. The marriage of Henry VIII and Catherine of Aragon:

Answer: 1509

Henry VIII became King in 1509 and married his brother's widow, Catherine, shortly after.
3. The birth of Elizabeth I:

Answer: 1533

Elizabeth, the daughter of Henry VIII and Anne Boleyn, was born on September 7, 1533.
4. The execution of Katherine Howard:

Answer: 1542

Katherine Howard, Henry VIII's fifth wife, was beheaded on February 13, 1542. She had committed adultery with her cousin Thomas Culpeper.
5. The marriage of Mary I and Philip of Spain:

Answer: 1554

Mary, known as Bloody Mary, married the Philip in 1554 at the urging of her relative, the powerful Emperor Charles V, who was also Philip's father. The marriage was childless.
6. When was Elizabeth I crowned?

Answer: 1559

Elizabeth became Queen in November 1558 upon the death of her sister Mary, and she was crowned on 15 January 1559.
7. The execution of Mary, Queen of Scots:

Answer: 1587

Mary had been Elizabeth's prisoner for many years after the former fled Scotland and sought sanctuary in England. Elizabeth was reluctant to execute a fellow monarch, not to mention a cousin, but after a series of plots involving Mary were discovered, Elizabeth had no choice but to eliminate her rival. Mary was beheaded on February 8,1587.
8. The defeat of the Spanish Armada:

Answer: 1588

The ships of Sir Francis Drake drove back the invading Spaniards in 1588.
9. The death of Elizabeth I:

Answer: 1603

Elizabeth died in March 1603 in her seventieth year.
10. The dates from which the Tudor dynasty ran:

Answer: 1485-1603

The Tudor dynasty began with the accession of Henry VII in 1485 and ended with the death of the childless Elizabeth I in 1603. The Tudors were succeeded by their relatives, the Scottish Stuarts.
Source: Author avory

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : Guest 197: 8/10
Jan 22 2023 : Guest 211: 4/10
Dec 29 2022 : Guest 94: 7/10
Dec 09 2022 : Guest 82: 8/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. The Tudors of England Average
2. The Tudor Monarchs of England Average
3. Tudor Celebrities Average
4. The Tudor Dynasty II Average
5. Obscure Tudors Average
6. The Tudor Dynasty Tough
7. House of Tudor 1 Average
8. Obscure Tudors 3 Tough
9. Obscure Tudors 2 Average
10. Tudor Name Game Average
11. Obscure Tudors 4 Average
12. Tudor Analogies Average

2/6/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us