FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Major League Baseballs Athletics
Quiz about Major League Baseballs Athletics

Major League Baseball's Athletics Quiz


A look back at this storied franchise of the American League Athletics. Have fun with it!

A multiple-choice quiz by dg_dave. Estimated time: 2 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Teams
  8. »
  9. Oakland Athletics

Author
dg_dave
Time
2 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
327,660
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
343
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 67 (1/10), Guest 73 (9/10), nickthegreek98 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. The Athletics were in Philadelphia when their franchise began in the American League in 1901. Who was their manager in that season? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first Athletics' player to bat over .400 in a season? Hint


Question 3 of 10
3. Which year did the franchise move from Philadelphia to Kansas City? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first Athletics player to win the American League MVP Award? Hint


Question 5 of 10
5. The Athletics franchise began in 1901. When was their first World Series appearance? Hint


Question 6 of 10
6. The franchise found themselves playing their home games in Oakland beginning in 1968. They made the playoffs in their fourth season, and made playoff appearances in five consecutive seasons from 1971-1975. How many World Series titles did they win in those seasons? Hint


Question 7 of 10
7. Who was the second Athletics player to have his number retired? Hint


Question 8 of 10
8. Where did the Philadelphia Athletics play their home games when the franchise began in 1901? Hint


Question 9 of 10
9. Which pitcher won the first Cy Young Award for the franchise? Hint


Question 10 of 10
10. The Athletics were involved in the famous "Earthquake Series" in a World Series against the San Francisco Giants. Which season did this take place? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 21 2024 : Guest 67: 1/10
May 12 2024 : Guest 73: 9/10
May 11 2024 : nickthegreek98: 9/10
Apr 30 2024 : Guest 174: 2/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Athletics were in Philadelphia when their franchise began in the American League in 1901. Who was their manager in that season?

Answer: Connie Mack

Mack had the team from 1901-1950, a remarkable dedication to baseball. He managed the Pittsburgh Pirates prior from 1894-1896 also. He was inducted into the Hall of Fame in 1937, 13 years before he stepped down from baseball.
2. Who was the first Athletics' player to bat over .400 in a season?

Answer: Nap Lajoie

In 1901, in the first season of the franchise, Lajoie batted .426 and jumped on the first Triple Crown in the American League. Lajoie had played with the Phillies from 1896-1900 before joining the new Philadelphia Athletics in 1901. Nap retired after 21 seasons batting a .338 career average.
3. Which year did the franchise move from Philadelphia to Kansas City?

Answer: 1955

The franchise played for 50 seasons in Philadelphia, giving their fans eight World Series appearances along with five wins. Their final season in Philadelphia was not a good one in 1954, going 51-103 and finishing in last place in the American League.
4. Who was the first Athletics player to win the American League MVP Award?

Answer: Eddie Collins

The MVP Award began presentations in 1911, and Collins was there in 1914 to win it for the Athletics. He batted .344 with 122 hits, beating out Sam Crawford and teammate Frank "Home Run" Baker for the MVP. After Eddie's 1914 MVP season, his contract was purchased by the Chicago White Sox.

After 12 seasons in Chicago, he played his final four seasons back with the Athletics and retired in 1930. Six times in his career, Collins was in the top five for the MVP voting. He was inducted into the Hall of Fame in 1939.
5. The Athletics franchise began in 1901. When was their first World Series appearance?

Answer: 1905

The first World Series was played in 1903. There was no World Series played in 1904, mainly due to New York Giants John McGraw intent to boycott the series. The second World Series played was in 1905, and pitted the Athletics against the New York Giants in a four games to one loss for Philadelphia.
6. The franchise found themselves playing their home games in Oakland beginning in 1968. They made the playoffs in their fourth season, and made playoff appearances in five consecutive seasons from 1971-1975. How many World Series titles did they win in those seasons?

Answer: 3

The Oakland Athletics won three consecutive World Series from 1972-1974 with a remarkable roster of Catfish Hunter, Bert Campaneris, Sal Bando, Reggie Jackson, Gene Tenace, and Ken Holtzman. They defeated the Reds, Mets, and Dodgers, respectively.
7. Who was the second Athletics player to have his number retired?

Answer: Rollie Fingers

Fingers made his money coming out of the bullpen from 1968-1976 for Oakland. In 1977 he was a San Diego Padre and won the Rolaids Relief Award in 1977, 1978, and 1980. In 1981, Rollie was a Milwaukee Brewer, and not only won the Rolaids Relief Award, but also bagged the 1981 AL Cy Young and AL MVP Award.

He retired in 1985 with the Brewers, and his number 34 was retired by the Athletics in 1993. Athletic retired numbers to follow were the number 27 of pitcher Catfish Hunter in 1991. The number 9 of Reggie Jackson followed in 2004, and the 43 of pitcher Dennis Eckersley in 2005.
8. Where did the Philadelphia Athletics play their home games when the franchise began in 1901?

Answer: Columbia Park

They played at Columbia until 1909 when they moved into Shibe Park. Shibe was renamed Connie Mack Stadium, and the Athletics played there until the franchise moved to a different city.
9. Which pitcher won the first Cy Young Award for the franchise?

Answer: Vida Blue

The Cy Young Award began in 1956 with only one award presented amongst all of baseball. Major League Baseball decided to give each league their own award beginning in 1967. Blue won it in 1971 in his first full season in the big leagues. He went 24-8 along with 301 strikeouts and a ERA of 1.82.

He won the American League award over Mickey Lolich of the Tigers and Wilbur Wood of the White Sox. Blue also won the AL MVP Award in the 1971 season.
10. The Athletics were involved in the famous "Earthquake Series" in a World Series against the San Francisco Giants. Which season did this take place?

Answer: 1989

Named the "Earthquake Series" because a massive earthquake hit the central California area in game three with a magnitude of 7.1 The World Series was delayed 10 days, then the Athletics picked up where they left off. After winning games one and two 5-0 and 5-1, Oakland finished the Giants off with a 13-7 and 9-6 win to skunk the Giants four games to none.
Source: Author dg_dave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us