FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about NBA Championship Franchises
Quiz about NBA Championship Franchises

NBA Championship Franchises Trivia Quiz


This quiz is about ten NBA teams that have won championships. Obviously more then ten teams have won the championship. These are the ones I chose. All you need is a little bit of knowledge on this topic.

A multiple-choice quiz by cyborgfan. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Basketball
  8. »
  9. NBA Teams

Author
cyborgfan
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
302,400
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
1643
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 24 (10/10), TreeGurske50 (10/10), NovaRacing (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. This franchise won it's 17th championship in 2008. They won 11 championships from 1957-1969. This franchise also has a long rivalry with the Los Angeles Lakers. The first time the Lakers beat them in the finals was in 1985. Before that this team had all the success. Who are they? Hint


Question 2 of 10
2. This franchise has a large fan base. Mostly known for having tons of celebrities in their audience. They won their 14th championship in 2002. The started out as a team called the "Detroit Gems". They later moved to Minneapolis. In 1960 they moved again and became known as which team? Hint


Question 3 of 10
3. Michael "Air" Jordan made this team very famous. Michael won six championships while playing where? Hint


Question 4 of 10
4. This team was thought of as the "dirtiest team in the league" in the 1980s. They played a bruising defensive style of basketball that will never be forgotten. Led by Isiah Thomas and Bill Laimbeer, they made sure bloody noses came to those that tried to take anything away from them. The world referred to them as the "Bad Boys". Who are they? Hint


Question 5 of 10
5. This team was from the ABA. They won their fourth championship in 2007. They were the first team from the ABA to win a NBA championship. They did that in 1999. Who is this team? Hint


Question 6 of 10
6. This team was originally called the "Syracuse Nationals". Wilt Chamberlain won his first championship in 1967 while playing center for this team. Dr. J won his only NBA championship in 1983 with this team. Which team was this? Hint


Question 7 of 10
7. This team won their second championship in 1973. They made it back to the NBA Finals two times in the 1990s, but were unsuccessful in winning the championship. Which team was this? Hint


Question 8 of 10
8. This franchise won back-to-back championships in 1994 and 1995. The team was led by Hakeem Olajuwon who also won the MVP trophy two times. Which team is this? Hint


Question 9 of 10
9. Bill Walton played for which team when they beat the Philadelphia 76ers in 1977, to capture this franchises first championship? Hint


Question 10 of 10
10. Rick Barry helped win the championship for which franchise in 1975? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 22 2024 : Guest 24: 10/10
Mar 21 2024 : TreeGurske50: 10/10
Mar 20 2024 : NovaRacing: 10/10
Mar 11 2024 : RicD: 8/10
Mar 02 2024 : PurpleComet: 7/10
Feb 14 2024 : Guest 68: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This franchise won it's 17th championship in 2008. They won 11 championships from 1957-1969. This franchise also has a long rivalry with the Los Angeles Lakers. The first time the Lakers beat them in the finals was in 1985. Before that this team had all the success. Who are they?

Answer: Boston Celtics

The Celtics have had many greats play for them. Players such as Bill Russell, Bob Cousy, John Havlicek, Dave Cowens, Cedric Maxwell, Larry Bird, Kevin McHale, Robert Parish, Dennis Johnson, Danny Ainge, Paul Pierce, Ray Allen, and Kevin Garnett.
2. This franchise has a large fan base. Mostly known for having tons of celebrities in their audience. They won their 14th championship in 2002. The started out as a team called the "Detroit Gems". They later moved to Minneapolis. In 1960 they moved again and became known as which team?

Answer: Los Angeles Lakers

They won five championships from 1980-1988. The team has had many greats play for them. Players like George Mikan, Jerry West, Elgin Baylor, Kareem Abdul-Jabbar, Magic Johnson, James Worthy, Michael Cooper, Kurt Rambis, Kobe Bryant, Shaquille O'Neil, Derek Fisher, Pau Gasol, and Andrew Bynum.
3. Michael "Air" Jordan made this team very famous. Michael won six championships while playing where?

Answer: Chicago Bulls

The Chicago Bulls won their first three championships in 1991, 1992, and 1993. They went on another "three-peat" in 1996-1998.
4. This team was thought of as the "dirtiest team in the league" in the 1980s. They played a bruising defensive style of basketball that will never be forgotten. Led by Isiah Thomas and Bill Laimbeer, they made sure bloody noses came to those that tried to take anything away from them. The world referred to them as the "Bad Boys". Who are they?

Answer: Detroit Pistons

In 2004, the Pistons won their third championship. The team was originally located in Fort Wayne, Indiana. Besides Thomas, and Laimbeer, the team has had many greats play for them. Players such as Joe Dumars, Dennis Rodman, Vinnie Johnson, Rick Mahorn, John Salley, James Edwards, Grant Hill, Ben Wallace, Chauncy Billups, Richard Hamilton, Tayshaun Prince, Rasheed Wallace, Allen Iverson, Rodney Stuckey, and Corliss Williamson.
5. This team was from the ABA. They won their fourth championship in 2007. They were the first team from the ABA to win a NBA championship. They did that in 1999. Who is this team?

Answer: San Antonio Spurs

The Spurs won four championships from 1999-2007. They went to a grueling seven game series in 2005 with the Detroit Pistons. The Spurs took the series.
6. This team was originally called the "Syracuse Nationals". Wilt Chamberlain won his first championship in 1967 while playing center for this team. Dr. J won his only NBA championship in 1983 with this team. Which team was this?

Answer: Philadelphia 76ers

Dr. J's real name was Julius Erving. He was a part of the ABA. He played for the Nets. The 76er's had many greats such as Wilt Chamberlain, Julius Erving, Charles Barkley, and Allen Iverson.
7. This team won their second championship in 1973. They made it back to the NBA Finals two times in the 1990s, but were unsuccessful in winning the championship. Which team was this?

Answer: New York Knicks

The Knicks won their first championship in 1970. They beat the Los Angeles Lakers.
8. This franchise won back-to-back championships in 1994 and 1995. The team was led by Hakeem Olajuwon who also won the MVP trophy two times. Which team is this?

Answer: Houston Rockets

The Rockets were originally located in San Diego. They played there from 1967-1971.
9. Bill Walton played for which team when they beat the Philadelphia 76ers in 1977, to capture this franchises first championship?

Answer: Portland Trailblazers

When the Trailblazers went to the finals in 1977, they trailed the 76ers by two games. Portland ended up winning the series in six games.
10. Rick Barry helped win the championship for which franchise in 1975?

Answer: Golden State Warriors

The Golden State Warriors were originally called the Philadelphia Warriors. In 2007, the Warriors became the first eighth-seated team to beat a number one seeded team in a seven game series in the NBA. The Nuggets were a number 8 team that beat the number one Seattle team in 1994. But it was a five game series.
Source: Author cyborgfan

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Teams In The NBA Average
2. Team Nicknames Very Easy
3. NBA Franchise Names Very Easy
4. NBA Jersey Colors Average
5. Home Court Advantage 2000-01 Average
6. NBA Arenas in 2006 Average
7. LA Lakers and LA Clippers Average
8. NBA Home Courts 2002-03 Average
9. NBA Arenas 2006-07 Average
10. NBA at 75: The Teams Very Easy
11. For All NBA Fans Average
12. You Pick 'Em Average

4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us