FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about USA Alphabetically  Part N  O
Quiz about USA Alphabetically  Part N  O

USA Alphabetically - Part N & O Quiz


I am combining the letters N and O for the latest leg of my alphabetical tour of the USA.

A multiple-choice quiz by Dizart. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Geography Trivia
  6. »
  7. USA - Cities
  8. »
  9. Alphabetical US Cities

Author
Dizart
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
305,799
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 15
Plays
7232
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Berg3113 (13/15), Rumpo (15/15), Salam1Haloum1 (13/15).
- -
Question 1 of 15
1. Which New England city is famous for its mansions, and is the site of the International Tennis Hall of Fame? Hint


Question 2 of 15
2. Which city is nicknamed "The Big Easy"? Hint


Question 3 of 15
3. Yale University is located in which city? Hint


Question 4 of 15
4. Which city, on the banks of the Cumberland River, is home to the Grand Ole Opry?

Answer: (One Word - Begins with N)
Question 5 of 15
5. Which Virginia city is home to the world's largest naval base? Hint


Question 6 of 15
6. Nicknamed "The Grey Lady", which town shares its name with the county of which it is the county seat, and the island on which it is situated? Hint


Question 7 of 15
7. Which city's economy is dominated by the Northrop Grumman Shipyard, as well as surrounding military bases? Hint


Question 8 of 15
8. The Metropolitan Museum of Art and the Intrepid Sea-Air-Space Museum are just two of the many tourist attractions in which city? Hint


Question 9 of 15
9. Miami University of Ohio, and the University of Mississippi, are both located in cities with which identical name? Hint


Question 10 of 15
10. What is the state capital of Washington? Hint


Question 11 of 15
11. Which city would you travel to if you were going to visit the Walt Disney World Resort?

Answer: ((One Word - begins with O))
Question 12 of 15
12. To which city would you be travelling if you drove east across the Bay Bridge from San Francisco? Hint


Question 13 of 15
13. Which city on the banks of the Missouri River is nicknamed "The Gateway to the West"? Hint


Question 14 of 15
14. Which Californian city is famed for its production of strawberries and lima beans? Hint


Question 15 of 15
15. Which great plains city was settled during the Land Run of 1889, and is nicknamed "Renaissance City"? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 01 2024 : Berg3113: 13/15
Feb 27 2024 : Rumpo: 15/15
Feb 27 2024 : Salam1Haloum1: 13/15
Feb 26 2024 : turtle52: 12/15
Feb 18 2024 : kitter96: 13/15
Feb 14 2024 : DizWiz: 15/15
Feb 14 2024 : runaway_drive: 13/15
Feb 14 2024 : Joepetz: 12/15
Feb 14 2024 : winston1: 14/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which New England city is famous for its mansions, and is the site of the International Tennis Hall of Fame?

Answer: Newport

Newport, Rhode Island, was incorporated in 1784, and has been a summer residence for the rich and famous since the mid-nineteenth century. The city has a strong sporting heritage; the first US Open Golf Championship was held there in 1895; the New York Yacht Club is partly based there, with the America's Cup being contested off its shores on many occasions; and an annual pro grass-court tennis tournament is held in the grounds of the Hall of Fame.
2. Which city is nicknamed "The Big Easy"?

Answer: New Orleans

New Orleans, Louisiana, is located on the banks of the Mississippi River. Founded in 1718, the city is named after the Duke of Orleans, Philippe II, who was Regent of France at the time. In 2005, 80% of the city was flooded after Hurricane Katrina struck.
3. Yale University is located in which city?

Answer: New Haven

New Haven, Connecticut, was first settled in 1638, and is nicknamed "The Elm City", having been the site of the first public tree planting program in the USA. Yale University was established in the city in 1701, and is a member of the Ivy League group of colleges.
4. Which city, on the banks of the Cumberland River, is home to the Grand Ole Opry?

Answer: Nashville

Nashville, Tennessee, was founded in 1779 under its original name of Fort Nashborough. The Grand Ole Opry was first broadcast from the city in 1925, leading to Nashville being nicknamed "The Music City".
5. Which Virginia city is home to the world's largest naval base?

Answer: Norfolk

Norfolk is part of the Hampton Roads metropolitan area. Founded in 1682, it is an independent city, formerly part of Lower Norfolk county. The Naval Operating Base was opened there in 1917.
6. Nicknamed "The Grey Lady", which town shares its name with the county of which it is the county seat, and the island on which it is situated?

Answer: Nantucket

Nantucket, Massachusetts, is nicknamed "The Grey Lady" due to the dense fog that often engulfs it. First settled in 1641, the town, and island, has an economy heavily dependent on tourism. Its population swells by around 5 times during the summer months.
7. Which city's economy is dominated by the Northrop Grumman Shipyard, as well as surrounding military bases?

Answer: Newport News

Newport News, Virginia, is situated on the north shore of the James River. The city's shipyard was the largest privately owned one in the world prior to Northrop Grumman taking it over in 2001. The city is one of 39 in Virginia that are classified as independent, it is not part of any county.
8. The Metropolitan Museum of Art and the Intrepid Sea-Air-Space Museum are just two of the many tourist attractions in which city?

Answer: New York

New York was first settled in 1624 under its original name of New Amsterdam. The English took over from the Dutch in 1664 and renamed it New York after the Duke of York. The city consists of five boroughs : Brooklyn, Bronx, Manhattan, Queens and Staten Island.
9. Miami University of Ohio, and the University of Mississippi, are both located in cities with which identical name?

Answer: Oxford

Sharing their name with the famous English university city, there are numerous Oxfords throughout the USA. Oxford, Mississippi, was founded in 1835, and was given that name with the express intention of having the University located there, which indeed did happen in 1848. Oxford, Ohio, was specifically founded as a home for Miami University in 1809.
10. What is the state capital of Washington?

Answer: Olympia

Incorporated in 1859, Olympia was named after the nearby Olympic Mountains. As well as the Washington State Legislature, the city is home to the Washington Center for Performing Arts and the Evergreen State College.
11. Which city would you travel to if you were going to visit the Walt Disney World Resort?

Answer: Orlando

Originally called Jernigan, Orlando is the county seat of Orange County, Florida. The Walt Disney Company opened their Magic Kingdom theme park in the area in 1971, and the entire complex is now the most-visited recreational resort in the world.
12. To which city would you be travelling if you drove east across the Bay Bridge from San Francisco?

Answer: Oakland

Oakland, California, was a major railroad terminus in the late 19th century. The first half of the 20th century saw the city grow as a major manufacturing center, and as an important seaport. The city suffered substantial damage from the 1989 earthquake which disrupted that year's baseball World Series between the Oakland Athletics and San Francisco Giants.
13. Which city on the banks of the Missouri River is nicknamed "The Gateway to the West"?

Answer: Omaha

Founded in 1854, Omaha, Nebraska, was named after a Native American tribe with the same name. The city was a huge meat-packing center in the 19th and early 20th century. In the early 21st century,with the Union Stockyards having closed in 1999, service industries such as banking and insurance had formed a major part of the city's economy.

Having a river crossing allowed travel to the western regions of the USA and gave the city the nickname of "The Gateway to the West", a nickname it shares with St. Louis.
14. Which Californian city is famed for its production of strawberries and lima beans?

Answer: Oxnard

Oxnard, the county seat of Ventura County, was founded in 1903, and named after the Oxnard brothers, who owned a sugar beet factory in the area.Oxnard hosts the annual California Strawberry Festival each May. As well as its association with agriculture, the city is an important naval center.
15. Which great plains city was settled during the Land Run of 1889, and is nicknamed "Renaissance City"?

Answer: Oklahoma City

Oklahoma City became the state capital of Oklahoma in 1910. Situated on the banks of the North Canadian River, the city was the site of the worst domestic terrorist attack in 20th century US history when a bomb attack on the Alfred P. Murrah Federal Building resulted in 168 deaths.
Source: Author Dizart

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Alphabetical American Geography:

All these quizzes are about USA geography, with answers starting with the stated letters.

  1. USA Alphabetically - Part A Average
  2. USA Alphabetically - Part B Average
  3. USA Alphabetically - Part C Average
  4. USA Alphabetically - Part D Average
  5. USA Alphabetically - Part E Average
  6. USA Alphabetically - Part F Average
  7. USA Alphabetically - Part G Average
  8. USA Alphabetically - Part H Average
  9. USA Alphabetically - Part I & J Average
  10. USA Alphabetically - Part K Average
  11. USA Alphabetically - Part L Average
  12. USA Alphabetically - Part M Average

3/3/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us