FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Henry VII
Quiz about Henry VII

Henry VII Trivia Quiz


This tests your knowledge of the first monarch of the House of Tudor. The information comes from Brittanica and numerous history books.

A multiple-choice quiz by mnbates. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. People Trivia
  6. »
  7. House of Tudor
  8. »
  9. Henry VII

Author
mnbates
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
120,944
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
3001
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 84 (4/10), Guest 93 (8/10), Guest 146 (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. Which king did Henry VII defeat in order to gain the throne? Hint


Question 2 of 10
2. At which battle did Henry VII gain the throne? Hint


Question 3 of 10
3. What year was the battle in which Henry VII won the throne? Hint


Question 4 of 10
4. Who did Henry VII marry, uniting two warring Houses with a claim on
the throne?
Hint


Question 5 of 10
5. Which two warring Houses did Henry unite with his marriage? Hint


Question 6 of 10
6. In what year did Henry VII marry? Hint


Question 7 of 10
7. What was the name of the court Henry created to control the
administration of justice - as he saw it?
Hint


Question 8 of 10
8. What significant change did Henry VII make to the English monarchy's
financial arrangements?
Hint


Question 9 of 10
9. To whom did Henry VII contract his son, Arthur, in marriage? Hint


Question 10 of 10
10. What year did Henry VII die? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 10 2024 : Guest 84: 4/10
Jul 03 2024 : Guest 93: 8/10
Jul 03 2024 : Guest 146: 10/10
Jul 01 2024 : Guest 201: 8/10
Jun 17 2024 : Guest 31: 5/10
Jun 06 2024 : Tim2430: 9/10
Jun 06 2024 : Guest 88: 10/10
May 31 2024 : torchet: 8/10
May 31 2024 : Guest 84: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which king did Henry VII defeat in order to gain the throne?

Answer: Richard III

Richard III was probably not the hunch-back murderer that Tudor historians made him out to be, or the notable characterisation
of Shakespeare's 'Richard III' by Olivier or Pacino.
2. At which battle did Henry VII gain the throne?

Answer: Bosworth Field

Bosworth Field is near the town of Market Bosworth in Leicestershire, England. The other battles all took place in English Civil War.
3. What year was the battle in which Henry VII won the throne?

Answer: 1485

1483 was the year Richard III made himself king, 1491 was the date
Henry VIII was born, 1509 was the date Henry VII died.
4. Who did Henry VII marry, uniting two warring Houses with a claim on the throne?

Answer: Elizabeth of York

Margaret Beaufort was his mother, Mary and Margaret were his
daughters.
5. Which two warring Houses did Henry unite with his marriage?

Answer: Lancaster and York

Henry represented the heirs of John of Gaunt of the House of
Lancaster, Elizabeth represented the House of York. This ended the
so-called "Wars of the Roses." The other Houses mentioned are all
English/British Royal Houses.
6. In what year did Henry VII marry?

Answer: 1486

1489 was the birth date of Margaret, 1491 the birth date of Henry VIII, 1496 the birth date of Mary. Arthur his first son was born 20 September 1486 and died 2 April 1502.
7. What was the name of the court Henry created to control the administration of justice - as he saw it?

Answer: The Court of the Star Chamber

The Cabal was a group of ministers who governed for Charles II,
the Directory was one of the governments immediately post revolution
in France, and the Politburo was the governing body of the Soviet
Union.
8. What significant change did Henry VII make to the English monarchy's financial arrangements?

Answer: He paid all his revenue into a central treasury

The 'poll' tax was instituted at the time of Richard II, his son
Henry VIII confiscated Catholic church land, income tax - as we
know it today - was instituted by William Pitt the Younger to
finance the Napoleonic wars.
9. To whom did Henry VII contract his son, Arthur, in marriage?

Answer: Catherine of Aragon

The others are wives of his brother Henry VIII as was Catherine of
Aragon (daughter of Ferdinand and Isabella of Spain).
10. What year did Henry VII die?

Answer: 1509

1536 was the year Anne Boleyn was executed. Jane Seymour) died in 1537; Catherine Howard was executed in 1542, and in 1547 Henry VIII died.
Source: Author mnbates

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. The Life and Times of Henry VII Tough
2. The Tudors of England Average
3. The Tudor Monarchs of England Average
4. Tudor Celebrities Average
5. The Tudor Dynasty II Average
6. Obscure Tudors Average
7. The Tudor Dynasty Tough
8. House of Tudor 1 Average
9. Obscure Tudors 3 Tough
10. Obscure Tudors 2 Average
11. Tudor Name Game Average
12. Obscure Tudors 4 Average

7/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us